ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε: Το εμβληματικο «Ελληνικο»… περνα απο τη Θεσσαλονικη

H εταιρεία με έδρα την Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει το μεγαλύτερο εγχείρημα διαχείρισης ΑΕΚΚ

Μια εταιρεία που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη από όπου ξεκίνησε και επεκτείνει την δράση της σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, αναλαμβάνει να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο των μπάζων- των αποκαλούμενων ΑΕΚΚ (Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων)- τα οποία θα προκύψουν από το εμβληματικό και τεραστίων διαστάσεων έργο του «Ελληνικού» που επιτέλους πήρε μπροστά.

Πρόκειται για την ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., η οποία επιλέχτηκε βάσει της τεχνογνωσίας, της αξιοπιστίας και της στελέχωσής της από τους αναδόχους του έργου LAMDA DEVELOPMENT και INTRAKAT, οι οποίοι αξιολόγησαν θετικά την πρότασή της.

Τα μπάζα- Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) τα οποία πρόκειται να προκύψουν στη διάρκεια των εργασιών, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης επένδυσης στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκτιμάται πως θα ανέλθουν σε «αστρονομικά» ύψη εκατοντάδων χιλιάδων τόνων. Ήδη, από τον πρώτο κύκλο κατεδαφίσεων των παλαιών κτιρίων ο οποίος ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες υπολογίζεται ότι θα προκύψουν περί τους 100.000 τόνους ΑΕΚΚ.

Το ξεχωριστό στοιχείο του συγκεκριμένου έργου έγκειται στο γεγονός ότι η διαχείριση του συνόλου των ΑΕΚΚ και η όλη διαδικασία επεξεργασίας των ανακυκλώσιμων αποβλήτων, (μπάζα, σίδερα, αλουμίνιο κ.λπ.), θα γίνει σε ειδική μονάδα εντός του χώρου του πρώην αεροδρομίου.

Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει πολλά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι αποφεύγεται η τεράστια κυκλοφοριακή αλλά και περιβαλλοντική επιβάρυνση η οποία θα προέκυπτε λόγω της μεταφοράς αυτών των υλικών, με εκατοντάδες χιλιάδες φορτηγά, σε μονάδες εκτός Ελληνικού. Επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα των ΑΕΚΚ (με εξαίρεση το σίδερο και το αλουμίνιο), μετά την επεξεργασία τους, στη μονάδα της ΑΝΑΚΕΜ, εντός του χώρου του πρώην αεροδρομίου, θα επαναχρησιμοποιηθούν στη φάση των νέων κατασκευών. Αυτό διασφαλίζει σημαντική εξοικονόμηση πόρων, οικονομικών αλλά και περιβαλλοντικών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΑΝΑΚΕΜ Ηλίας Δημητριάδης, πρόκειται για το μεγαλύτερο έως τώρα, εγχείρημα διαχείρισης ΑΕΚΚ στην Ελλάδα που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση του θέματος στη χώρα.

Η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. ξεκίνησε την πορεία της στον τομέα της διαχείρισης των ΑΕΚΚ το 2012, από τη Θεσσαλονίκη. Υπό την αιγίδα της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. λειτουργούν σήμερα συνολικά εβδομήντα (70) μονάδες ανακύκλωσης σε 12 Περιφέρειες και 33 Περιφερειακές Ενότητες (Νομούς).

Ειδικότερα, μονάδες της ΑΝΑΚΕΜ λειτουργούν στους νομούς: Αττικής (4), Θεσσαλονίκης (11), Σερρών (4), Ημαθίας (1), Πέλλας (2), Πιερίας (1), Χαλκιδικής (9), Έβρου (2), Ξάνθης (2), Δράμας (2), Καβάλας (3 εκ των οποίων 1 στη Θάσο), Ροδόπης (1), Κοζάνης (1), Φλώρινας (1), Καστοριάς (1), Γρεβενών (1), Ιωαννίνων (1), Αχαΐας (2), Αιτωλοακαρνανίας (3), Λαρίσης (4), Φωκίδας (1), Λέσβου (3 εκ των οποίων 1 στη Λήμνο), Χίου (1), Ηρακλείου (1), Χανίων (3), Ρεθύμνου (1), Λασιθίου (2), Κεφαλληνίας (1) και Ζακύνθου (1).

H ANAKEM έχει πιστοποιηθεί και εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας κατά ISO 9001 καθώς και Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ΙSO 14001. Επίσης βραβεύτηκε για τη συμβολή της στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα Greek Green Awards 2019, στο πλαίσιο της 3ης Διεθνούς Εκθέσεως Verde Tec. Επιπλέον, συνεργάζεται με φορείς και αναδόχους περισσότερων των 1.000 δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων, αριθμός που αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση της επένδυσης στο Ελληνικό αναμένεται να έχει διάρκεια 3,5 έως 5 έτη. Σε αυτό το διάστημα θα καθαριστεί ο χώρος και θα γίνουν οι κατεδαφίσεις των εκατοντάδων κτιρίων που βρίσκονται στο χώρο του πρώην αεροδρομίου. Επίσης θα γίνουν εργασίες οι οποίες θα αφορούν την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, την κατασκευή του 30% του μητροπολιτικού πάρκου και των βασικών υποδομών κ.λ.π.

Πέρα από την επένδυση στο Ελληνικό, όπου πρόκειται να ανακυκλωθεί το 100% των ΑΕΚΚ, το θέμα της εναλλακτικής διαχείρισης των μπάζων αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα, αλλά και μια μεγάλη πληγή συγχρόνως. Κι αυτό γιατί, ο βαθμός συνειδητοποίησης, μεταξύ ιδιωτών, αλλά και δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, δεν βρίσκεται ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι ΑΕΚΚ, να καταλήγουν σε παράνομους, ανεξέλεγκτους μπαζότοπους, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον.

Η ΑΝΑΚΕΜ καταβάλλει τεράστια προσπάθεια ώστε να σταματήσει αυτό το φαινόμενο. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει ενημερωτικές ημερίδες σε όλη την Ελλάδα, βρίσκεται στο πλευρό κάθε ιδιώτη και κάθε φορέα, ιδιωτικού ή δημοσίου, παρέχοντας διαρκή ενημέρωση και υποστήριξη προκειμένου να περιοριστεί δραστικά το φαινόμενο παράνομης εναπόθεσης μπάζων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.