«Ασφαλη τροφιμα-Βιωσιμο Φυσικο Περιβαλλον»

Εκδήλωση μέσω live streaming από Europe Direct Κομοτηνής και Gro2be

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Gro2be, προγραμματίζουν Ζωντανή Διαδικτυακή Μετάδοση (Live Streaming) με θέμα «Ασφαλή Τρόφιμα – Βιώσιμο Φυσικό Περιβάλλον» την Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 και ώρα 19.00. Η συζήτηση θα μεταδίδεται Live από την σελίδα στο Facebook “Europe Direct Κομοτηνής” και το κοινό θα έχει την δυνατότητα να συμμετέχει υποβάλλοντας ερωτήσεις γραπτώς κάτω από το live.
 
Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι κυρίες:
 
•Αλεξάνδρα Νικολακοπούλου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Προϊσταμένη Μονάδας «Σύνθεση τροφίμων, πληροφόρηση του καταναλωτή και σπατάλη τροφίμων», Υπεύθυνη για τον συντονισμό της νέας στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο πιάτο».
•Έλενα Δανάλη, Υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη Βιώσιμη Γεωργία
•Μαρία Στρούμπα, Εμπνεύστρια και Συντονίστρια του project “kookoonari”, Παιδαγωγός
 

Το ευρύτερο πλαίσιο της δράσης

 
Όπως εξηγούν οι διοργανωτές σε μήνυμα τους σχετικά με το περιεχόμενο της εκδήλωσης «η πανδημία της νόσου COVID-19 υπογράμμισε την σπουδαιότητα ενός εύρωστου και ανθεκτικού συστήματος τροφίμων, το οποίο να είναι σε θέση να λειτουργεί σε οποιεσδήποτε περιστάσεις και να είναι ικανό να διασφαλίζει πρόσβαση σε επαρκή προσφορά τροφίμων σε προσιτές τιμές για τους πολίτες. Παράλληλα, μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε τη στενή σύνδεση που υφίσταται μεταξύ της υγείας, των οικοσυστημάτων, των αλυσίδων εφοδιασμού, των καταναλωτικών προτύπων και των πλανητικών ορίων. Για παράδειγμα, σήμερα εκτιμάται ότι το 80% της αποψίλωσης των δασών που πραγματοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την επέκταση της βιομηχανικής κτηνοτροφίας (Έλενα Δανάλη, 21.5.2020).


 
Έπειτα από έρευνα που διεξήχθη, ο ΟΗΕ φέρνει στο προσκήνιο έναν όρο γνωστό μα πιο επίκαιρο από ποτέ, την επισιτιστική κρίση. Σε επίπεδο ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal), χαρτογραφεί μία νέα βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξης για την τόνωση της οικονομίας, την βελτίωση της υγείας και την φροντίδα της φύσης, χωρίς να μένει κανείς στο περιθώριο. Η προστασία της επισιτιστικής ασφάλειας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της ΕΕ, για την παγκόσμια μετάβαση προς την ανταγωνιστική βιωσιμότητα.
 
Η νέα στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Πράσινης Συμφωνίας, και έρχεται να αναδείξει ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων. Μεταξύ άλλων, στοχεύει στην εξασφάλιση οικονομικά προσιτών και βιώσιμων τροφίμων για τους Ευρωπαίους, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην αύξηση της βιολογικής γεωργίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.