Πλησιάζουν (επιτέλους) στο τέλος τους οι εργασίες στο Ηρώο της Κομοτηνής

08.07.2020 21:53

Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των μαρμάρων και του σπαθιού

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Προς την ολοκλήρωσή τους βαίνουν οι εργασίες στο Ηρώο της Κομοτηνής, που καθυστέρησαν αρκετά, λόγω κορωνοϊού.

 

Οι εργασίες ξεκίνησαν στις αρχές του χρόνου με την προοπτική να έχουν τελειώσει το Μάρτιο, όμως αφενός η κακοκαιρία, αφετέρου οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού, είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο χρόνος του έργου.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος προχώρησε στην αλλαγή των μαρμάρων μετά από αυτοψία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, κατά την οποία είχε διαπιστώθηκε η επικινδυνότητα της κατάστασης του μνημείου λόγω κινδύνου αποκόλλησης και πτώσης των μαρμάρων.

 

Ήδη, να θυμίσουμε, είχαν υπάρξει αποκολλήσεις σε ένα σημείο του, και με την συνεχή έκθεση στις καιρικές συνθήκες, υπήρχε κίνδυνος να υπάρξει όχι μόνο αποκόλληση, αλλά και ατύχημα.

 

 

Για να αποφευχθεί φθορά, αλλά και να γίνει ευκολότερη η συντήρηση του μνημείου, δεν αντικαταστάθηκαν απλώς οι παλιές μαρμάρινες πλάκες, αλλά οι νέες τοποθετούνται σε μεταλλικά στοιχεία τα οποία έχουν στερεωθεί στο οπλισμένο σκυρόδεμα του Ηρώου.

 

Έτσι γίνεται ευκολότερη και η συντήρηση τους, μιας και μπορεί να αφαιρεθεί μία μαρμάρινη πλάκα ή περισσότερες για οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει, ώστε να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί.

 

Το Ηρώο «αποκαλύφθηκε» την Τετάρτη, με την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την επισκευή του να κατεβάζει σιγά σιγά τις σκαλωσιές, και να ολοκληρώνει τις εργασίες για τον μηχανισμό που έχει τοποθετηθεί στον οποίο θα στηριχθεί το σπαθί.

 

 

Στις εργασίες άλλωστε περιλαμβανόταν η συντήρηση, του μεταλλικού  σπαθιού, και η επανατοποθέτησή του, πάλι σε ειδικά αγκύρια που θα κάνουν και για αυτό ευκολότερη την αφαίρεση για την συντήρησή του.

 

Το σπαθί βρισκόταν στο χώρο από το πρωί της Τετάρτης, αναμένοντας την τοποθέτησή του, ενώ εργασίες γινόταν και στα σκαλοπάτια του Ηρώου, τα οποία επίσης επισκευάστηκαν στο πλαίσιο του έργου.

 

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine

#audi_afs