«Φαλακρο 400»: Ενα ποδηλατικος αγωνας brevet που διατρεχει τεσσερις νομους της ΑΜΘ

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου η εκκίνηση από το Σπαθί της Κομοτηνής

Ένα νέο ποδηλατικό γεγονός θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Ιουλίου στην πόλη μας. Πρόκειται για έναν ποδηλατικό αγώνα τύπου Brevet 400 χιλιομέτρων με τη διαδρομή να ξεκινά από το Σπαθί της Κομοτηνής να φτάνει μέχρι το Φαλακρό και να ολοκληρώνεται πάλι στην Κομοτηνή.
 
Όπως εξηγούν οι διοργανωτές το νέο αυτό ποδηλατικό γεγονός φιλοδοξεί να δώσει την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν μια νέα διαδρομή στους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, να ποδηλατήσουν για ώρα σε ευθείες δίπλα σε θάλασσες και λίμνες, κρατώντας τη μοναδική μεγάλη ανάβαση του brevet για τις δροσερές ώρες της νύχτας ή του γλυκοχαράματος.

Η διαδρομή

Συγκεκριμένα, ξεκινώντας απ' το εμβληματικό Σπαθί της Κομοτηνής, η διαδρομή κινείται νότια προς Πόρτο Λάγος, προσκαλεί για φωτογραφία στη Λίμνη Βιστωνίδα, συναντά τη θάλασσα στην Κεραμωτή κι ακόλουθα στην Καβάλα. Τα 145 χλμ ευθείας μέχρι εδώ, με τη σωστή διαχείριση δυνάμεων, έχουν κρατήσει τα πόδια ξεκούραστα και τα επίπεδα ενέργειας υψηλά, γεγονός που επιτρέπει μια κλεφτή ματιά στη Θάσο που φαίνεται στον ορίζοντα, πριν η ήπια ανηφόρα αρχίσει να προετοιμάζει το σκηνικό για την ανάβαση του Φαλακρού, μετά από μια στάση ανεφοδιασμού στη Δράμα. 

Η Προσοτσάνη, στους νότιους πρόποδες του Φαλακρού, ορίζει την αρχή της ανάβασης στο μοναδικό βουνό του brevet. H ανάβαση διακρίνεται από μια σταθερή κλίση με αρκετά “τοιχάκια” στις φουρκέτες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το συνολικό μήκος της ανάβασης αλλά κυρίως με το ότι απ’ τη διασταύρωση της Προσοτσάνης και μετά δεν υπάρχει κανένα χωριό έως την κορυφή, καθιστά αναγκαίο έναν λειτουργικό προγραμματισμό προμηθειών για τουλάχιστον 80 χλμ.

Φτάνοντας στην κορυφή του Χιονοδρομικού Κέντρου, ακολουθούν 30 χλμ απολαυστικής κατηφόρας ως την αναπλήρωση παγουριών, τσαντών, τσεπών και δυνάμεων στη Δράμα. Μια σειρά ελαφρά πάνω-κάτω οδηγούν από τη Δράμα ως το Παρανέστι κι απ’ τη Σταυρούπολη έως την Ξάνθη. Ελαφριά η κλίση μεν, σε τοπία με σχετική για την εποχή δροσιά δε, χάρη στη γειτνίαση της διαδρομής με τον ποταμό Νέστο και τα πυκνά δάση της περιοχής.
 
Μετά την Ξάνθη, μένουν για το τέλος 45 χλμ απροβλημάτιστης ευθείας στην κυκλική διαδρομή της επιστροφής προς την Κομοτηνή, χρόνος και τόπος κατάλληλος για να κάνουν οι συμμετέχοντες έναν απολογισμό του brevet και να ονειρευτούν την αποκατάσταση που τους ταιριάζει.
 

Σημεία ελέγχου

 
Όπως εξηγούν οι διοργανωτές τα κοντρόλ για αυτή τη χρονιά θα είναι μη επανδρωμένα, με εξαίρεση την εκκίνηση και τον τερματισμό. Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιήσουν ως αποδεικτικά της διέλευσής τους από τα τρία κοντρόλ (1. Εύλαλο, 2. Κεραμωτή και 3. Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού) από μία φωτογραφία με τους ίδιους και το ποδήλατό τους, στα σχετικά σημεία που θα αναφέρονται στο roadbook. Τις φωτογραφίες αυτές, με αναγραφόμενη την ώρα λήψης τους, θα παρουσιάσουν στον τερματισμό, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η εντός ορίου χρόνου διέλευσή τους από τα κοντρόλ και η επιτυχής ολοκλήρωση του brevet.

Info

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για να μάθουν τη διαδικασία εγγραφών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον ακόλουθο ηλεκτρονικό σύνδεσμο: https://www.blecyclingclub.gr/10-07-20-400-falakro?fbclid=IwAR1tjHYWASk-NuRgTW0f2rx48KaQbdivSKrVhAIf_Nme-sL_aMzNOCHiUYQ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.