Αλλη μια κακοκαιρια πληττει καλλιεργειες της Ροδοπης

Μετρούν ζημιές οι παραγωγοί

Άλλο ένα πλήγμα στην αγροτική παραγωγή της Ροδόπης τούτο το καλοκαίρι καταγράφεται μετά τη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε την Τρίτη με επίκεντρο τις περιοχές Τσιφλικίου, Μικρού Πιστού, Αμφίων, Πρωτάτου Μύστακα, Λυκείου και Φιλλύρας.
 
Το πρωί της Τετάρτης ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές μαζί με τα συνεργεία του ΕΛΓΑ, που πραγματοποιούσαν επιτόπιες επισκέψεις.
 
«Η έντονη χαλαζόπτωση προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες» διαπίστωσε ο κ. Τσαλικίδης για να διαβεβαιώσει πως «είμαστε δίπλα στους παραγωγούς της περιοχής μας όσο και όπου χρειαστεί».
 

Δημήτρης Χαρίτου: «ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης»


 
Για το ίδιο θέμα, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου είχε συζήτηση με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θράκης, ζητώντας την κατά το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση των διαδικασιών αποζημίωσης των καλλιεργητών.
 
«Οι εκτεταμένες ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που υπέστησαν παραγωγοί της Ροδόπης σε πολλές χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών καπνού, βάμβακος, ηλίανθου και σιτηρών θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο ύψος της τελικής παραγωγής και κατ’ επέκταση στο εισόδημα των αγροτών που επλήγησαν. Είναι πρωταρχική ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου να ενεργήσει, ώστε να προχωρήσουν τα ταχύτερο δυνατόν η καταγραφή και η εκτίμηση των ζημιών που υπέστησαν οι αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και να επιταχύνει τις διαδικασίες για την  άμεση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Χαρίτου για να εξηγήσει ότι υπογραμμίζει την αναγκαιότητα όλων των παραπάνω «γιατί εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση δεν έχει εξοφλήσει το υπόλοιπο 35% των αποζημιώσεων που οφείλει στους πληγέντες αγρότες της Ροδόπης για τις ζημιές της 10ης Ιουλίου 2019. Αυτός ο εμπαιγμός δεν μπορεί να συνεχίζεται, ούτε να γίνεται ανεκτός, όταν ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης».
 
Μάλιστα ο ίδιος δεσμεύτηκε πως θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία καταγραφής και αποζημίωσης.
 

Πού γίνονται οι αναγγελίες ζημιών στον Δήμο Αρριανών

 
Τέλος να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή του ο Δήμος Αρριανών ενημερώνει τους πολίτες ότι έχει πραγματοποιηθεί αναγγελία ζημιάς φυτικής παραγωγής από την χαλαζόπτωση στις 7 Ιουλίου 2020 στις δημοτικές ενότητες Φιλλύρας και Αρριανών του Δήμου Αρριανών.
 
Οι αγρότες που έχουν υποστεί ζημιά στις καλλιέργειες τους μπορούν να υποβάλουν δήλωση ζημιάς στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ στον Δήμο Αρριανών ως εξής:
 
Στην Φιλλύρα (Δημαρχείο): Ως 23 Ιουλίου 2020
Στα Αρριανά (Δημοτικό Κατάστημα): Ως 21 Ιουλίου 2020
Απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή της δήλωσης:
Δήλωση καλλιέργειας έτους 2020
Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
Αριθμός IBAN τραπεζικού λογαριασμού

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.