Κατερινα Νοτοπουλου απο Κομοτηνη: «Για αλλη μια φορα η ΑΜΘ ειναι μια ξεχασμενη περιοχη, που πληρωνει το λογαριασμο μετα την κριση»

Έλλειψη σχεδίου καταλογίζει στην κυβέρνηση η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Απολύτως αναγκαία η ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού

 
Την άποψη ότι το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας και το πλήγμα που δέχεται ο τουρισμός και η τοπική οικονομία στη Ροδόπη είναι απότοκο της έλλειψης σχεδίου της Κυβέρνησης στον Τουρισμό, εξέφρασε από την Κομοτηνή η τομεάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, που βρέθηκε στην περιοχή μετά από πρόσκληση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Χαρίτου.
 
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην Κομοτηνή με την συμμετοχή των δημάρχων Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, Μαρωνείας – Σαπών κ. Ντίνου Χαριτόπουλου, Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν, του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκου Τσαλικίδη, του Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Νίκου Αγγελίδη, του Προέδρου του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνη Γραβάνη, του Προέδρου της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστη Βαφειάδη, του Αντιπρόεδρου του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Γιώργου Χρυσοχοΐδη, του επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία κ. Κώστας Κατσιμίγας και άλλων.
 
Οι φορείς εξέθεσαν τις ενστάσεις τους για το κλείσιμο της διόδου, τη στιγμή που αυτή του Προμαχώνα μένει ανοιχτή, την δυσπιστία τους για τους λόγους, που θεωρούν ότι είναι πρωτίστως οικονομικοί και δευτερευόντως υγειονομικοί, καθώς και τη θέση τους ότι θα πρέπει να αναστραφεί η απόφαση και να ενισχυθεί ο κλάδος του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.
 

Αιφνιδιαστικό και άδικο το κλείσιμο των συνόρων

 
«Για άλλη μια φορά η ΑΜΘ είναι μια ξεχασμένη περιοχή, που πληρώνει το λογαριασμό μετά την κρίση» σημείωσε η κ. Νοτοπούλου.
 
Ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και δεν αμφισβητεί κανείς την ανάγκη αυστηροποίησης των μέτρων ή των υγειονομικών περιορισμών όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο από τους ειδικούς, επανέλαβε κάτι το οποίο έχει τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν: ότι αυτό που είναι αναγκαίο για την επανεκκίνηση του τουρισμού, είναι η επιχειρησιακή, οργανωτική και λειτουργική ικανότητα του ΕΣΥ του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας να διαχειριστούν τα κρούσματα.
 
Το αιφνιδιαστικό, και όπως φαίνεται από την αγωνία των αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων, άδικο κλείσιμο του συνοριακού σταθμού, δημιούργησε και προξένησε αλυσιδωτές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία, από την επιστροφή των προκαταβολών μέχρι και την ακύρωση των κρατήσεων.
 
«Είναι μια βολή ακόμα στον τουρισμό που βάλλεται ευθέως από την κυβερνητική πολιτική» ανέφερε, θεωρώντας πως ένα χρόνο μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαπολύσει επίθεση στον κλάδο του τουρισμού.
 
Και αυτό γιατί δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο ρευστότητας και στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων, που παραμένουν εντελώς αβοήθητοι και στο έλεος του θεού, έχοντας κληθεί να ζήσουν για 6 μήνες με λιγότερο από 800 ευρώ.
 
Για αυτό και μετέφερε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση ρευστότητα για τις επιχειρήσεις, με 2.000 ευρώ ανά επιχείρηση και ανά εργαζόμενο, με επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας.
 
Παράλληλα μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας, την μείωση του ΦΠΑ, και ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού Τουρισμού, επιπλεόν του Κοινωνικού Τουρισμού, ύψους 700 εκ. ευρώ.
 

Ανάγκη σχεδίου για τον κορωνοϊό αλλά και την επόμενη μέρα

 
Η κ. Νοτοπούλου τόνισε πάντως πως πρέπει η περιοχή, στην νέα αυτή πραγματικότητα που θα δημιουργηθεί μετά τον κορωνοϊό, να προσαρμοστεί ανάλογα.
 
«Ο τουρισμός όπως τον ξέραμε τελείωσε, είτε για τουριστικές είτε για αναξιοποίητες περιοχές. Η περιοχή , λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, της μορφολογίας του εδάφους, και τους νέους ανθρώπους που έχει στον τομέα, μπορεί να γίνει μαγνήτης» ανέφερε, όμως χρειάζεται μεγάλα δημόσια έργα, που πρέπει να διεκδικήσουν οι αυτοδιοικητικοί φορείς πιο ενεργά, δίνοντας έτσι διέξοδο στην ανεργία.
 
Κλείνοντας τόνισε πως θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα η τοπική αυτοδιοίκηση με κονδύλια για να καλύψει την απώλεια από τα ανταποδοτικά τέλη, και ταυτόχρονα να εκπονηθεί ένα σοβαρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, και για να ανακουφίσει την ανεργία και για να κάνει ανταγωνιστικότερο τον τουρισμό της περιοχής, ώστε να μπορούμε «να πούμε σε μερικά χρόνια από τώρα πως η ΑΜΘ κοιτά ισότιμα με τις άλλες περιφέρειες το μέλλον, αξιοποιεί το δυναμικό και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της και βαδίζει μπροστά» ανέφερε η κ. Νοτοπούλου.
 
Ερωτηθείσα πάντως κατά πόσο θεωρεί ότι ισχύει η άποψη, που διατύπωσαν πολλοί φορείς κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ότι θυσιάζεται ο Τουρισμός της Περιφέρειας προς όφελος άλλων περιοχών, όπως η Χαλκιδική και άλλες παραλίες της Μακεδονίας, η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως δεν βλέπει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά αντίθετα πλήρη έλλειψη σχεδίου από την πλευρά της Κυβέρνησης.
  

Άμεση ανάκληση της απόφασης ζητά ο Δ. Χαρίτου

 
Από την πλευρά του ο κ. Χαρίτου ευχαρίστησε όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, τους δημάρχους, τον αντιπεριφερειάρχη για την συμμετοχή και σημείωσε «ακούσαμε γόνιμους προβληματισμούς, αλλά διαπιστώσαμε και την ανησυχία των φορέων της περιοχής μας για όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την πύλη εισόδου της χώρας τον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας».
 
Το μήνυμα από όλες τις πλευρές, τόνισε, είναι ότι η απόφαση αυτή θα προκαλέσει ένα βαρύ πλήγμα στον τουρισμό και την τοπική ανάπτυξη, για αυτό και συντάσσονται με το αίτημα να ανακληθεί το ταχύτερο δυνατόν αυτή η απόφαση της κυβέρνησης.
 
Εξέφρασε δε και την δυσπιστία του ότι τα κριτήρια που κυριάρχησαν για την απόφαση να κλείσει η Νυμφαία είναι αμιγώς επιδημιολογικά, αποκομίζοντας την αίσθηση ότι η απόφαση υπαγορεύτηκε από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα από τον χώρο του τουρισμού και αποδέχτηκε η σημερινή κυβέρνηση.
 
Ευχαρίστησε τέλος ιδιαίτερα την κ. Νοτοπούλου για την ανταπόκριση στην πρόσκληση να επισκεφτεί την περιοχή μας, να ακούσει τους τοπικούς φορείς και τους επαγγελματίες της Ροδόπης και να αναδείξει το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.