Ολοκληρωθηκε η ψηφιοποιηση του περιοδικου «Γραμματα και Τεχνες»

Απαρατήρητα

Δύο χρόνια διήρκησε το εγχείρημα των μελών του Εργαστηρίου Έρευνα για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία του ΔΠΘ
 
Για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του περιοδικού «Γράμματα και Τέχνες» από τα μέλη του εργαστηρίου Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την επικεφαλής του κ. Βασιλικής Κοντογιάννη, διαβάσαμε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή».
 
Τον Φεβρουάριο του 2018 και πάλι στην «Καθημερινή» διαβάζαμε για την έναρξη της προσπάθειας, η οποία δύο χρόνια μετά ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο της πρακτικής εργασίας φοιτητών του Τμήματος.
 
Το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» φιλοξενεί μάλιστα και δηλώσεις του πρώην διευθυντή και πρώτου εκδότη του περιοδικού Κ.Γ.Παπαγεωργίου ο οποίος χαρακτήρισε ως συγκινητικό το εγχείρημα επισημαίνοντας πως «Νομίζω ότι το περιοδικό είχε πραγματική προσφορά στα λογοτεχνικά δρώμενα. Σε αυτό πρωτοδημοσίευσαν ποιήματά τους ο Γιώργος Μπλάνας ή ο Χάρης Ψαρράς και κριτικές τους οι Άλκηστις Σουλογιάννη, Ανθούλα Δανιήλ, Γιώργος Βέης. Πιστεύω ότι συνέβαλε στη διατήρηση ενός κλίματος πνευματικής και δημιουργικής ευφορίας».
 
Αντίστοιχα το ρεπορτάζ φιλοξενεί και τις δηλώσεις της κ. Αθηνάς Σοκόλη, η οποία κατέχει τα ηνία των ομώνυμων εκδόσεων τα τελευταία χρόνια και η οποία δήλωσε σχετικά με το «Γράμματα και Τέχνες» πως «ήταν ένα περιοδικό με σταθερούς συνεργάτες και με όραμα» για να συμπληρώσει πως «πολλά πρώτα κείμενα δημοσιεύθηκαν στο “Γράμματα και Τέχνες”, είναι σπουδαίο λοιπόν να αποκτούμε πλέον πρόσβαση σε αυτά. Έτσι ένα μέρος της ιστορίας ανασύρεται από τη μνήμη και διαφυλάσσεται».
 
17 χρόνια πορείας λοιπόν ψηφιοποιημένα δια χειρός ΔΠΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.