Οι κηποι της Βιλας Αλλατινι «φωτιζονται» με πολιτισμο

Μέσα από μια τετραήμερη διοργάνωση το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καλεί επισκέπτες να γνωρίσουν το μοναδικό κτίριο που θα γεμίσει τέχνη

Είναι ένα από τα ωραιότερα κτίρια της Θεσσαλονίκης. Η Βίλα Αλλατίνη, το παλιό τριώροφο αρχοντικό με τη μακρά ιστορία που σήμερα δεσπόζει στο Ντεπό, χτίστηκε το 1898 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι στη συνοικία των Εξοχών ή Πύργων όπως ονομαζόταν τότε εκείνη η περιοχή, που αποτελούσε το ανατολικότερο όριο της πόλης.

Κατά την αρχική περίοδο της χρήσης του, το κτίσμα αποτελούσε εξοχική κατοικία της ισπανοεβραϊκής καταγωγής οικογένειας Αλλατίνι. Αργότερα και κατά διαστήματα άλλαξε χρήσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελεί έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τώρα, ο εμβληματικός αυτός χώρος της ανατολικής Θεσσαλονίκης αποκτά πολιτιστικό χρώμα μετά την πρωτοβουλία του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να ανοίξει στο κοινό τους υπέροχους κήπους του και να πραγματοποιήσει εκεί μια τετραήμερη διοργάνωση με δωρεάν είσοδο, η οποία θα φιλοξενήσει γνωστούς καλλιτέχνες. «Είναι η πρώτη φορά που αποφασίζουμε να αναδείξουμε τη Βίλα Αλλατίνι σαν έναν χώρο πολιτισμού. Είναι ένα παλιό τριώροφο αρχοντικό, που βρίσκεται στο Ντεπό και έχει πολύ εύκολη πρόσβαση από την Βασιλίσσης Όλγας για τον κόσμο της πόλης», τονίζει στη «ΜτΚ» η πρόεδρος του Κέντρου Άννα Μυκωνίου.

Η σκέψη να ανοίξει ο χώρος αυτός υπήρχε από πέρυσι. «Η συζήτηση ξεκίνησε αμέσως μετά τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αφού άδειασε το κτήριο από τις βασικές υπηρεσίες. Έγιναν κάποιες εργασίες και στους κήπους θα γίνουν και άλλες στο μέλλον. Αν ο κόσμος αγκαλιάσει αυτές τις εκδηλώσεις, νομίζω ότι κάθε φορά θα παραδίδουμε το κτήριο ακόμη καλύτερο», επισημαίνει η πρόεδρος.

Προς το παρόν για τις ανάγκες των εκδηλώσεων θα τοποθετηθούν στον χώρο 550 αριθμημένες καρέκλες που θα διατεθούν δωρεάν από το Viva.gr. «Ο κόσμος θα έχει τα ηλεκτρονικά του εισιτήρια, όπου θα αναγράφεται και η επιθυμητή ώρα άφιξης για να αποφύγουμε τον συνωστισμό. Έχουμε φροντίσει να εναρμονιστούμε με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε να δημιουργήσουμε ασφάλεια στον θεατή για να μπορέσει να διασκεδάσει», υπογραμμίζει η Άννα Μυκωνίου.

Μέσα από θεατρικούς – συναυλιακούς φωτισμούς

Στο πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από τον χειμώνα δεν χρειάστηκε να γίνουν αλλαγές, ωστόσο έπρεπε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. «Συγκροτήθηκε μια ομάδα που μελέτησε τον χώρο. Όλη η διοργάνωση στήθηκε εντελώς διαφορετικά από ότι είχαμε αρχικά αποφασίσει. Μπήκαμε δηλαδή σε ένα σκεπτικό ότι ή θα το διοργανώσουμε και θα πρέπει να γίνει με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή δεν θα το κάνουμε καθόλου. Όταν το ξεκινήσαμε, το όριο πληρότητας ήταν στο 40%, τώρα έγινε 75%. Εμείς είμαστε περίπου στο 50%, αυξήσαμε δηλαδή ελαφρώς τους θεατές από τον πρώτο σχεδιασμό, γιατί μας ενδιαφέρει η ασφάλεια. Πραγματικά όμως τηρούμε όλα τα μέτρα, τα οποία δεν έχουν να κάνουν μόνο με την απόσταση που κάθεται ο ένας από τον άλλον, αλλά και με την αποφυγή του συνωστισμού και των διαλλειμάτων, με το να μην υπάρχει κυλικείο κ.α. Σκοπός είναι να μην δημιουργείται στον κόσμο η ανάγκη να σηκωθεί όρθιος. Δηλαδή όλη η διοργάνωση πρέπει κατά κάποιον τρόπο να είναι επιτηρούμενη και αυτό είναι και το μεγάλο μας άγχος για να πάνε όλα καλά», σημειώνει η πρόεδρος.

Μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές οι χώροι του Αλλατίνι παίρνουν ένα διαφορετικό «χρώμα». «Θα φωτίσουμε τον κήπο και το κτήριο, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι να αναδειχθεί αυτός ο μαγικός χώρος μέσα από θεατρικούς – συναυλιακούς φωτισμούς. Όλο αυτό δουλεύτηκε αρκετά», επισημαίνει η Άννα Μυκωνίου.

Για τους καλλιτεχνικούς άξονες της διοργάνωσης η κ. Μυκωνίου σημειώνει: «Θέλαμε οι εκδηλώσεις να ταιριάζουν με τον χώρο, να είναι όμορφες μουσικές βραδιές που θα κρατήσουν συντροφιά στους Θεσσαλονικείς. Ίσως και να είναι οι πρώτες βραδιές που ο κόσμος θα βγει από το σπίτι του για να πάει να διασκεδάσει, αφού νομίζω ότι τότε ξεκινούν και οι περισσότερες συναυλίες. Το πρόγραμμα είναι απλό και καλόγουστο και νομίζω ότι δίνει το στίγμα του Κέντρου Πολιτισμού».

Τέλος, για το ενδεχόμενο η διοργάνωση να θεσμοθετηθεί, η Άννα Μυκωνίου υπογραμμίζει: «Αυτό θα εξαρτηθεί από την απήχηση που θα έχουν οι εκδηλώσεις αυτές. Αν δηλαδή ο κόσμος δείξει ότι του αρέσει αυτό ως πρόταση για τα καλοκαιρινά του βράδια, φυσικά και θα το αξιοποιήσουμε και του χρόνου την άνοιξη, ίσως και φέτος το φθινόπωρο».

Το πρόγραμμα

* Η αυλαία θα ανοίξει στις 20 Ιουλίου με τον Διογένη Δασκάλου και τους Monie & Monie Conniente που συμπράττουν με τον Γιώργη Χριστοδούλου. Οι καλλιτέχνες υπόσχονται μια πανσπερμία μουσικής, από το can can μέχρι τον Μανώλη Χιώτη, αλλά και χιουμοριστική πρόζα.

* Στις 21 Ιουλίου σειρά θα έχει ένα αφιέρωμα στον αγαπημένο δημιουργό Leonard Cohen από ένα ensemble τριών γυναικείων φωνών, Nalyssa Green, Sugahspank! & Lou is. Πρόκειται για μια ζωντανή μουσική σύμπραξη που θα παρουσιάσει τη μουσική και το έργο του σπουδαίου δημιουργού.

* Στις 22 Ιουλίου τη σκυτάλη παραλαμβάνουν ο Ορφέας Περίδης και ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης που έρχονται «… με δυο κιθάρες» για να παρουσιάσουν μια παράσταση που συνδυάζει τραγούδια που έχουν συνθέσει οι ίδιοι αλλά και αγαπημένα ακούσματα που έχουν καθορίσει την ελληνική μουσική σκηνή.

* Τέλος, στις 23 Ιουλίου η σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια Ελευθερία Αρβανιτάκη θα συναντηθεί μουσικά με τρεις κορυφαίους σολίστες για να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με τραγούδια από όλο το φάσμα του ρεπερτορίου της.

Η ηλεκτρονική διάθεση των εισιτηρίων ξεκίνησε.

Πηγή: makthes.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.