Στην οροφη της «ανακαινισμενης» Αγιας Παρασκευης ο ιστορικος καλλιμαρμαρος σταυρος που βρεθηκε στον χωρο

Συνδέει την παραδοσιακή εκκλησία, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’30, με την νέα «όψη» της

Στην οροφή του ναού της Αγίας Παρασκευής τοποθετήθηκε πρόσφατα ο ιστορικός σταυρός της εκκλησίας, με αφορμή τις εργασίες συντήρησης και επισκευής του ναού που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο.

Όπως είναι γνωστό, παρόλο που ο ναός συνεχίζει να δέχεται πιστούς, εδώ και αρκετά διάστημα γίνονται εργασίες, όχι μόνο για τον καλλωπισμό του, αλλά και την συντήρησή του.

Έτσι έγιναν εργασίες τόσο στον εξωτερικό χώρο, αλλά και την οροφή του ναού, όπου μετά τις επισκευές, τοποθετήθηκε και ο παλιός σταυρός της εκκλησίας, που δηλώνει τη συνέχεια της στο χρόνο.

Πρόκειται για τον ιστορικό σταυρό που βρέθηκε, στην αρχή της δεκαετίας του 1930, στο χώρο, μαζί με τα ερείπια βυζαντινού ναού όταν στην έκταση διενεργούνταν εργασίες για τη μετατροπή από μουσουλμανικό κοιμητήριο σε άλσος. Ο σταυρός βρισκόταν τοποθετημένος στον εξωτερικό χώρο του ναού, πριν τοποθετηθεί επάνω σε αυτόν μετά την επισκευή του.

Όπως αναφέρει ο Θεολόγος – Εκκλησιαστικός Ιστορικός – Νομικός κ. Ιωάννης Ελ. Σιδηράς, όταν «από τον χώρο του άλσους απεμακρύνθησαν οι διάφορες μουσουλμανικές επιτύμβιες στήλες, η σκαπάνη των στρατιωτών έφερε στο φως τα θεμέλια αρχαίου βυζαντινού ναού επ’ ονόματι της Οσιοπαρθενομάρτυρος Αγίας Παρασκευής, όπου ευρέθησαν οι εικόνες της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονος, καθώς και καλλιμάρμαρος σταυρός, ο οποίος ετοποθετήθη στην έξωθεν ανατολική πλευρά του νυν υπάρχοντος Παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής.

Από δε τον αρχικό ναό εσώζετο τμήμα του ανατολικού τοίχου μαζί με την κόγχη του ιερού βήματος, που δυστυχώς όμως κατεστράφησαν κατά την ανέγερση του νέου ναϊδρίου. Πιο συγκεκριμένα, το Παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής στο Δημοτικό άλσος ανηγέρθη υπό του αοιδίμου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Θάσου Ανθίμου Δ΄ (Σαρρίδης) (1922-1938). Εθεμελιώθη αρχικώς κατά το έτος 1933 και αποπερατώθη το έτος 1934 ή κατ’ άλλους το 1935. Όπως προαναφέραμε, από κακή εκτίμηση και επιπόλαιη απόφαση κατεδαφίστηκε ο ανατολικός τοίχος μαζί με την κόγχη του ιερού βήματος της αρχικής Εκκλησίας, η οποία είχε συμπληρωθεί μετά το έτος 1920 με περιστύλιο από καλλιμάρμαρους κίονες και επ’ αυτών τοποθετημένο σταυρό».

Αφού αναφέρεται στις καταστροφές που προκλήθηκαν στο ναό επί της Βουλγαρικής κατοχής τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κ. Σιδηράς θυμίζει πως «η επέκταση εκείνου του παρεκκλησίου – ναϊδρίου συνετελέσθη κατά τα έτη 2000-2001 με την καίρια συνδρομή του τότε Δημάρχου Κομοτηναίων, αειμνήστου Γεωργίου Παπαδριέλλη, αφού η Αγία Παρασκευή είναι η Πολιούχος της Κομοτηνής και το παρεκκλήσιο ευρίσκεται εντός του δημοτικού άλσους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.