Ερωτηση για τους εργαζομενους της SUNLIGHT απο το ΚΚΕ

Βιασύνη στην εφαρμογή του προγράμματος «ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ» καταλογίζει στην επιχείρηση το κόμμα της αντιπολίτευσης

Ερώτηση για τους εργαζόμενους της επιχείρησης «SUNLIGHT» κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, έχει ως εξής:

«Στο όνομα της “διατήρησης των θέσεων εργασίας”, η κυβέρνηση της ΝΔ θεσμοθέτησε το πρόγραμμα ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, που ήρθε να προστεθεί στην πανσπερμία των “ευέλικτων” εργασιακών σχέσεων που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, η συνδυασμένη χρήση των οποίων λύνει ακόμα περισσότερο τα χέρια στη μεγαλοεργοδοσία για να εντείνει την εκμετάλλευση, για να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων τα “σπασμένα” και της νέας οικονομικής κρίσης.

Με βάση καταγγελίες εργαζομένων η επιχείρηση SUNLIGHT στη βιασύνη της να κάνει χρήση του προγράμματος ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, που οδηγεί σε μείωση 20% των απολαβών των εργαζομένων, έβγαλε σε εκ περιτροπής εργασία, με μείωση 50% των εργάσιμων ημερών για τον Ιούνη, τους εργαζόμενους πολλών τμημάτων της στα εργοστάσια Ξάνθης και Κομοτηνής πριν την έκδοση της ΚΥΑ που έθετε σε εφαρμογή το πρόγραμμα.

Η βιασύνη της αυτή, είχε ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που βγήκαν σε εκ περιτροπής εργασία μέσα στον Ιούνη να χρεωθούν υποχρεωτικά τις ημέρες που δεν εργάστηκαν είτε ως κανονική άδεια (όσοι είχαν ακόμη) είτε ως άδεια άνευ αποδοχών με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των μισθών για τον Ιούνη.

Ας σημειωθεί πως πριν λίγο διάστημα η επιχείρηση SUNLIGHT, με τη στήριξη του ομίλου Olympia στον οποίο ανήκει, προχώρησε σε “δωρεά” 2 εκατομμυρίων ευρώ σε νοσοκομεία, σχολεία κ.α. στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι της επιχείρησης υφίστανται αυτές τις μεγάλες μειώσεις μισθών.

Ερωτάται ο κ υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί για να καλύψει η επιχείρηση τις απώλειες των εργαζομένων για το μήνα Ιούνη, αφού με ευθύνη της δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση».

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.