Να ’σαι καλα δασκαλε…

Με αφορμή την έκδοση τιμητικού τόμου για τον ομότιμο καθηγητή κ. Γιάννη Πανούση

Ο κ. Γιάννης Πανούσης πρώην καθηγητής Εγκληματολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης, επίτιμος δημότης Κομοτηνής και τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας μας με κείμενα που καλύπτουν ποικίλα κοινωνικο-πολιτκά θέματα, αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα «λογίου» της εποχής μας, εξαιτίας της πολυσχιδούς προσωπικότητάς του. Συνολικά, έχει συγγράψει 30 βιβλία και 200 άρθρα εγκληματολογικού-σωφρονιστικού ενδιαφέροντος και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ελληνικά και ξένα συνέδρια. Έχει εκδώσει 4 ποιητικές συλλογές με το ψευδώνυμο Γιάννης Απαρθινός κι έχει δημοσιεύσει 11 αστυνομικά διηγήματα σε συλλογικούς τόμους και σε λογοτεχνικά περιοδικά.
 
Με μεγάλη μας χαρά και συγκίνηση ενημερωθήκαμε περί της έκδοσης τιμητικού τόμου για τον Ομότιμο καθηγητή Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιάννη Πανούση, με τίτλο «Εγκληματολογία: Περίβλεπτον αλεξίφωτον», ο οποίος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ι. Σιδέρης». Ο ογκώδης αυτός τόμος απαρτίζεται συνολικά από 1.250 σελίδες και συμπεριλαμβάνει άρθρα περισσοτέρων των 70 ακαδημαϊκών, εγκληματολόγων, νομικών, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων, λογοτεχνών, δημοσιογράφων, κ.λπ. με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διεπιστημονικές θεματικές. Από τη μια τιμάται το ακαδημαϊκό του έργο, κι από την άλλη η λογοτεχνική συγγραφική του δραστηριότητα, ένα σύνηθες φαινόμενο για όσους έχουν ολοκληρώσει την επιστημονική συνεισφορά τους και στρέφονται προς τη λογοτεχνία, αναζητώντας την ελευθερία της έκφρασης. Συγκεκριμένα, ο κ. Γιάννης Πανούσης επιλέγει το noir αστυνομικό διήγημα για να εκφράσει τις πολλαπλές εμπειρίες – πικρίες (;) από την πορεία του στην επιστήμη και στα κοινά, συνενώνοντας έτσι την εγκληματολογία με τη λογοτεχνία, τον αναγνώστη με την κοινωνία και την πολιτική.
 

Η συντακτική επιτροπή του τόμου απαρτίζεται από τους κ.κ. Μ. Λεμπέση, Φ. Σπυρόπουλο, Α. Χαλκιά και Δ. Χιόνη εκ μέρους του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος μαζί με τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Χ. Τσουράνη, φανερώνοντας την αξία του, η οποία μοιάζει στον τιμώμενο ως προς την πολυπαραγοντική προσέγγιση στα πράγματα υπό διαφορετικές γωνίες, προκειμένου να φανεί κατά το δυνατόν η Αλήθεια. Έτσι, ο τόμος αυτός έρχεται ως μια μικρή ένδειξη ευγνωμοσύνης στον Καθηγητή κ. Γιάννη Πανούση για όσα έχει προσφέρει στην Εγκληματολογία αλλά και στην κοινωνία μέχρι σήμερα.

Η οικογένεια του «Παρατηρητή της Θράκης» εύχεται ο τόμος αυτός να είναι καλοτάξιδος και να αποτελέσει αρωγό διδαχής και δημιουργίας προς τις επόμενες γενιές που πρέπει να εκκινούν από ’κει που σταμάτησε ο λόγος των προηγούμενων. Πάντα με την ελπίδα να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες ενέργειες στο μέλλον από αντίστοιχους άξιους μαθητές και μελετητές,  ανθρώπων-καθηγητών που εμπνέουν, όπως ο κ. Γιάννης Πανούσης.Γ.Ν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.