To Ιστορικο «ξαναχτυπα»

Με το «Έρεισμα», ετήσιο επιστημονικό περιοδικό, υπό τη διεύθυνση της Αθηνάς Συριάτου, επ. καθηγήτριας του ΤΙΕ/ΔΠΘ

Με ιδιαίτερη χαρά, κατά τις διαδικτυακές μας περιδιαβάσεις, «πέσαμε» πάνω στη νέα ερευνητική δραστηριότητα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, το οποίο  κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του ετήσιου επιστημονικού περιοδικού του Εργαστηρίου Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, φανερώνοντας την ακόρεστη ερευνητική διάθεση που διέπει  το ακαδημαϊκό του προσωπικό. Το περιοδικό αυτό υπό τον τίτλο «Έρεισμα», έχει σκοπό την προβολή και την ανάδειξη της ιστορικής έρευνας των υποψηφίων διδακτόρων, των μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, παλαιών και νέων, καθώς και άλλων ιστορικών και μεταδιδακτόρων, που ενδιαφέρονται να δημοσιεύσουν τις εργασίες τους σε αυτό.
 
Η Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Αθηνά Συριάτου είναι υπεύθυνη της διεύθυνσης του περιοδικού, καθώς και μέλος της επιτροπής της έκδοσης μαζί με τις κ. Κωνσταντίνα Τορτομάνη και Βασιλική Φίλιου. Την επιστημονική επιτροπή απαρτίζουν οι καθηγητές του Τμήματος κ. Ελπίδα Βόγλη, Βασίλης Δαλκαβούκης, Βασιλική Κράββα, Ελεονώρα Ναξίδου, Άγγελος Παληκίδης, Αθηνά Συριάτου, Παναγιώτα Τζιβάρα, Γιώργος Τσιγάρας, Νικόλαος Χρύσης, και το μέλος εργαστηριακού διδακτικού προσωπικό ο κ. Κυριάκος Σγουρόπουλος.

 
Τα θέματα του περιοδικού αφορούν τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία, από τον 15ο αιώνα έως σήμερα, και την πρόσφατη έρευνα που διεξάγεται σήμερα είτε στο εργαστήριο είτε σε άλλα τμήματα ιστορίας και ερευνητικά κέντρα. Συγκεκριμένα, στο πρώτο τεύχος γίνονται αναφορές για την περίοδο της Κατοχής, την αρχική εγκατάσταση των προσφύγων στον νομό Ροδόπης, τον Ελληνοβουλγαρικό ανταγωνισμό κατά τα έτη 1876-1878 κ.α. Στην ύλη του περιλαμβάνονται ακόμη ανταποκρίσεις από επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, ανταποκρίσεις από εκδηλώσεις στην πόλη της Κομοτηνής με ιστορικά θέματα, συνεντεύξεις και βιβλιοκρισίες.
 
Γενικότερα, είναι ανοιχτό σε ιστορικούς, ανθρωπολόγους και πολιτικούς επιστήμονες που επιθυμούν να δημοσιεύσουν σε αυτό, καθώς στοχεύει στη διεπιστημονική προσέγγιση των θεμάτων που παρουσιάζονται στις σελίδες του, και δωρεάν προσβάσιμο για όλους.
 
Το «Έρεισμα» φιλοδοξεί να γίνει ένα στήριγμα για την έρευνα των νέων στα πρώτα τους βήματα στην ακαδημαϊκή αρένα και είμαστε σίγουροι πως θα το πετύχει. Εξάλλου, όλοι οι νέοι έχουν ανάγκη από τέτοια δημιουργικά εναύσματα, τα οποία θα τους πλημυρίσουν από εμπειρίες ανάγνωσης και συγγραφής.
 
Καλή, και ιστορική, η πορεία του «Ερείσματος» να είναι… Γ.Ν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.