Αμεση ανακληση της αποφασης κλεισιματος της Νυμφαιας ζητουν οι φορεις της Ροδοπης

Αντιδρούν στη σύγχυση που έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης που αφήνει μόνο δίοδο με τη Βουλγαρία τον Προμαχώνα

Να μεταφέρουν τη συλλογική τους διαμαρτυρία απέναντι στην ανακοίνωση της απόφασης για το κλείσιμο του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας προς τους τουρίστες αποφάσισαν φορείς της Κομοτηνής και της Ροδόπης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Ιουλίου στο Δημαρχείο Κομοτηνής.
 
Σε αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελέημων, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διοίκησης και Διαφάνειας κ. Ιμπράμ Αχμέτ, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Νίκος Αγγελίδης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου, ο Οικονομικός Επόπτης του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Νίκος Στεργίου και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Κομοτηνής κ. Κίμων Λεχούδης.
 

Γιάννης Γκαράνης: «Θα πρέπει όλοι οι φορείς να είμαστε συντονισμένοι σε αυτή τη διαδικασία, σαν μια γροθιά, για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι ο τόπος πλήττεται με τα σύνορα κλειστά»

 
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο οποίος τόνισε πως συζήτησαν τις επόμενες κινήσεις τους, μεταξύ των οποίων και μια κοινή ανακοίνωση, ζητώντας από την κυβέρνηση να παρουσιάσει τους λόγους για τους οποίους έχει κλείσει τα σύνορα της Ροδόπης και της Θράκης.
 
«Θα πρέπει όλοι οι φορείς να είμαστε συντονισμένοι σε αυτή τη διαδικασία, σαν μια γροθιά, για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι ο τόπος πλήττεται με τα σύνορα κλειστά» ανέφερε.
 
Και αυτό γιατί πιστεύει πως δεν μπορεί η Θράκη να έχει κλειστά σύνορα την ώρα που ο Προμαχώνας είναι ανοιχτός, και από εκεί οι τουρίστες διοχετεύονται σε άλλες περιοχές.
 
«Εμείς από την αρχή, σαν Δήμος Κομοτηνής είχαμε κάνει ένα σχέδιο που αφορά την τουριστική προβολή της περιοχής μας, το οποίο είναι σε εξέλιξη, και θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους της περιοχής μας» ανέφερε, και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι συντονισμένη.
 
Με τη Θράκη μια παραμελημένη περιοχή εδώ και χρόνια, θεωρεί πως θα πρέπει να γίνονται κινήσεις για το καλό της περιοχής.
 
Για αυτό και οι φορείς αποφάσισαν να μεταφέρουν την κοινή διαμαρτυρία τους για το θέμα, ζητώντας ταυτόχρονα το άμεσο άνοιγμα των συνόρων, για να αποφευχθεί και η σύγχυση στους τουρίστες των Βαλκανίων.
 
«Η ανάκληση της απόφασης θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει, η σύγχυση είναι πολύ μεγάλη για τους τουρίστες και την περιοχή, και θα έπρεπε να υπάρχει μια άλλη απόφαση από την κυβέρνηση» ανέφερε.
 
Ο ίδιος ήδη έχει έρθει σε επαφή με κυβερνητικά στελέχη και υπουργεία, χωρίς όμως να αποκομίσει καθαρή εικόνα, μιας και όπως ανέφερε δεν έχουν και εκείνοι καθαρή εικόνα και δεν απαντούν γιατί έγινε αυτή η κίνηση.
 
Ενισχύοντας αυτή την εικόνα σύγχυσης, είναι το γεγονός ότι την Πέμπτη, οι ξένοι τουρίστες περνούσαν χωρίς πρόβλημα από τη δίοδο της Νυμφαίας, όμως ήδη τόσο η Ελληνική πρεσβεία στη Βουλγαρία όσο και οι Βουλγαρικές αρχές έχουν ανακοινώσει πως η μοναδική δίοδος είναι ο Προμαχώνας.
 
Ο κ. Γκαράνης σημείωσε πως είναι σε συνεχή συνεννόηση με τους τρείς βουλευτές της Ροδόπης, ελπίζοντας πως η πίεση που θα ασκηθεί το επόμενο διάστημα θα έχει σαν αποτέλεσμα την αλλαγή της απόφασης της κυβέρνησης.
 
Ερωτηθείς πάντως για το θέμα της χωροθεσίας των κλιμακίων του ΕΟΔΥ στο συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας, αν ανατραπεί η απόφαση, εξέφρασε την άποψη πως αν χρειαστεί, είτε ο Δήμος είτε η Περιφέρεια, θα ανταποκριθούν για να βρεθεί και να δημιουργηθεί άμεσα.
 
Άλλωστε υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, την προηγούμενη εβδομάδα, είχε δηλώσει τόσο προς τους δημάρχους όσο και τα Μέσα πως κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα εγκατασταθεί στη Νυμφαία.
 

Ανέστης Βαφειάδης: «Πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο αντίδρασης σε αυτό τον τομέα»

 
Η ανακοίνωση του κλεισίματος του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, διότι δεν έχει επαρκώς δικαιολογηθεί.
 
Αν υπάρχουν υγειονομικοί λόγοι, τότε σίγουρα δεν θα μπορούσαν να αντιτεθούν, όσο αφορά το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στη Βουλγαρία που δημιουργεί αυξημένους κινδύνους μετάδοσης.
 
Όμως ένα από τα εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται, είναι γιατί αυτό ισχύει μόνο για την Νυμφαία, και όχι για τον Προμαχώνα, ενώ ένα δεύτερο εύλογο ερώτημα είναι γιατί για να μην υπάρξει μετάδοση του κορωνοϊού δεν επιτρέπεται η διέλευση των Βουλγάρων, αλλά επιτρέπεται κανονικά η διέλευση των Ελλήνων πολιτών προς την Βουλγαρία και η επιστροφή τους.
 
«Πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο αντίδρασης σε αυτό τον τομέα» γιατί φαίνεται πως το θέμα είναι κατ’ επίφαση υγειονομικό αλλά στην πραγματικότητα οικονομικό.
 
Για αυτό και περιμένουν την απάντηση της κυβέρνησης, αν και θεωρεί ότι αν το πρόβλημα είναι όντως υγειονομικό, θα έπρεπε να ήταν κλειστά για όλους και όλα τα σύνορα διαφορετικά υπάρχουν άλλες αιτίες.
 

Κική Κωνσταντινίδου: «Ή θα υπάρχουν ανοιχτά σύνορα και διέλευση  από όλους ή θα υπάρχουν κλειστά σύνορα και δεν θα μπορεί να υπάρχει διέλευση παρά μόνο εμπορευμάτων»

 
Για την ανάγκη να ενημερωθούν επακριβώς οι φορείς για τους λόγους που κλείνουν τα σύνορα από τη Νυμφαία και μένουν άλλα, όπως αυτά του Προμαχώνα, ανοιχτά, μίλησε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου.
 
«Είμαστε της άποψης ότι ή θα υπάρχουν ανοιχτά σύνορα και διέλευση  από όλους, ή θα υπάρχουν κλειστά σύνορα και δεν θα μπορεί να υπάρχει διέλευση παρά μόνο εμπορευμάτων» ανέφερε.
 
Για αυτό και πιστεύει πως είναι βασικό για την περιοχή μας να γνωρίζουμε τι ακριβώς γίνεται, και γιατί αυτή τη στιγμή πλήττεται τόσο σοβαρά από αυτή την απόφαση.
 

Νίκος Στεργίου: «Δεν μας έφταναν όσα περάσαμε το προηγούμενο διάστημα, το νέο αυτό απρόοπτο μας βγάζει από τα νερά μας, την ώρα που είπαμε να βρούμε μια πλεύση»

 
Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης εκπροσώπησε ο Οικονομικός Επόπτης κ. Νίκος Στεργίου, που μετέφερε την ένταση που δημιούργησε στους επαγγελματίες η ανακοίνωση για την μη διέλευση των Βουλγάρων και των Ρουμάνων επισκεπτών από τη Νυμφαία.
 
«Δεν μας έφταναν όσα περάσαμε το προηγούμενο διάστημα, το νέο αυτό απρόοπτο μας βγάζει από τα νερά μας, την ώρα που είπαμε να βρούμε μια πλεύση» ανέφερε.
 
Ιδιαίτερα ανησυχητικό θεωρεί επίσης το γεγονός ότι παρά τις ανακοινώσεις, δεν έχει δοθεί σαφής εντολή να κλείσουν τα σύνορα, με την  διέλευση από το σταθμό να γίνεται ακόμα κανονικά.
 
Όμως και μόνο η ανακοίνωση είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές ακυρώσεις στους επαγγελματίες του Τουρισμού, με την αβεβαιότητα να συνεχίζεται.
 
Συντάχθηκε δε και με την άποψη των υπολοίπων επαγγελματιών, πως δεν περιορίζεται ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας με τον περιορισμό από τη μία των τουριστών αλλά από την ελεύθερη μετακίνηση των Ελλήνων από και προς τη Βουλγαρία, αν όντως είναι τόσο μεγάλο το επιδημιολογικό φορτίο.
 
«Ή θα κλείσουν τα σύνορα, ή θα γίνει σωστός έλεγχος ώστε και οι τουρίστες να είναι ασφαλείς, αλλά και οι τοπικοί επαγγελματίες»
 

Νίκος Αγγελίδης: «Αποκλείουν γεωγραφικά την ΑΜΘ από αυτό το έσοδο, και δίνουν μεγάλο αβαντάζ στην Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη»

 
Τον απόλυτο σεβασμό τους προς τις αποφάσεις που προσπαθούν να προστατέψουν τον πληθυσμό από υγειονομικής άποψης, μετέφερε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Νίκος Αγγελίδης, αυτό όμως αν ίσχυε, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων στη γειτονική Βουλγαρία, και του φόβου που υπάρχει για εισαγωγή κρουσμάτων, θεωρεί πως θα έκλειναν τα σύνορα σε όλο το μήκος των συνόρων με την γειτονική χώρα.
 
Αντίθετα έγινε μια επιλογή, με έωλα επιχειρήματα, να παραμείνει ανοιχτή μόνο η δίοδος του Προμαχώνα και να κλείσουν οι υπόλοιπες.
 
Επιχειρήματα όπως ο καλύτερος έλεγχος στον Προμαχώνα, θεωρεί πως δεν είναι βάσιμα, μιας και με τον ίδιο τρόπο πιστεύει πως θα μπορούσε να γίνεται στη Νυμφαία.
 
Αντίθετα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς η περιοχή έχει αιμορραγία προς την γειτονική χώρα, όσο αφορά την εξαγωγή κεφαλαίων, και περιμένουν το καλοκαίρι, για να δουλέψουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία, που αυτή τη στιγμή ακυρώνονται.
 
«Αποκλείουν γεωγραφικά την ΑΜΘ από αυτό το έσοδο, και δίνουν μεγάλο αβαντάζ στην Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη» ανέφερε, και παρόλο που δεν θέλει να πιστεύει πως υποκρύπτεται κάτι πίσω από αυτό, τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα, για αυτό και θα διαμαρτυρηθούν οι φορείς για αυτή τη μεροληπτική απόφαση.
 
Αυτό που χρειάζεται είναι αν έχουν τη δυνατότητα τα κλιμάκια του  ΕΟΔΥ να έρθουν στη Νυμφαία και με απόλυτη ασφάλεια, όπως έχει γίνει και στα νησιά, να υπάρξει ο έλεγχος για να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, και να δουλέψουν οι επιχειρήσεις που περιμένουν να βγάλουν τη ζημιά που έχει προκαλέσει αυτή η κατάσταση το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.