Πυρ ομαδον για την απαγορευση διελευσης επισκεπτων απο τη Νυμφαια

Να αρθεί άμεσα η απόφαση ζητούν πολιτικοί και οικονομικοί φορείς με παρεμβάσεις στην κυβέρνηση

Σύσκεψη των φορέων συγκάλεσε για σήμερα ο δήμαρχος Κομοτηνής

 

Σοβαρά ερωτηματικά εγείρει η κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας, έτσι όπως εκφράστηκε με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα, στην οποία αναφέρεται πως «στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους».

Πολιτικοί και οικονομικοί φορείς της περιοχής με παρεμβάσεις και επιστολές τους καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας θίγουν το αιφνιδιαστικό της απόφασης, τονίζοντας την έλλειψη προηγούμενης διαβούλευσης ή έστω ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας. Κοινή συνισταμένη όλων τους, το αίτημα για ανάκληση της απόφασης που εκτιμάται πως θα ζημιώσει σε κρίσιμο χρονικό σημείο, την τουριστική κίνηση της περιοχής. Ενδεικτικό της σοβαρότητας που αποδίδουν οι φορείς στις συνέπειες που αναμένεται να επιφέρει η υλοποίηση της απόφασης είναι ότι για σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιάννης Γκαράνης, συγκάλεσε σύσκεψη φορέων της περιοχής προκειμένου να εξεταστούν συλλογικές ενέργειες αντίδρασης.

Όσο για τις αντιδράσεις που καταγράφονται σε ατομικό, θεσμικό επίπεδο,  έχουν ως εξής:

Γ. Γκαράνης: «Ο σχεδιασμός μας ανατρέπεται και η τουριστική κίνηση πλήττεται ανεπανόρθωτα»

Αντιδρώντας στην εν λόγω εξέλιξη, ο δήμαρχος Κομοτηνής απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στους αρμοδίους, ζητώντας να αναθεωρηθεί η εν λόγω απόφαση.

«Ως Δήμαρχος Κομοτηνής ζητώ να αναθεωρηθεί άμεσα η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση και να σταλεί υγειονομικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας Κομοτηνής, όπως έχω ζητήσει επιτακτικά εδώ και καιρό, για τη διενέργεια ελέγχων στους εισερχόμενους τουρίστες», εξήγησε σε γραπτή του δήλωση ο κ. Γκαράνης.

Όπως τόνισε ο ίδιος «ως Δήμος Κομοτηνής έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής προβολής, απευθυνόμενο και σε επισκέπτες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που ήμασταν έτοιμοι να το παρουσιάσουμε την επόμενη εβδομάδα. Με την ακατανόητη αυτή απόφαση, απαγόρευσης διελεύσεων επισκεπτών στην Ελλάδα μέσω του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας, ο σχεδιασμός μας ανατρέπεται και η τουριστική κίνηση στην περιοχή πλήττεται ανεπανόρθωτα».

Εξ ου και ζητά «από τους καθ’ ύλην αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες να αναθεωρήσουν άμεσα την απόφασή τους και να επιτρέψουν ξανά τη διέλευση επισκεπτών από τη Νυμφαία, με την ταυτόχρονη λήψη όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, προκειμένου να μην καταστραφεί ολοκληρωτικά η ήδη μειωμένη τουριστική περίοδος στον τόπο μας».

 

 

Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης: «Ταφόπλακα στην τουριστική κίνηση της Θράκης»

Τη δυσαρέσκειά του για την επίμαχη εξέλιξη εκφράζει και ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης. Ο Σύνδεσμος απευθύνει επιστολή προς τον πρωθυπουργό ζητώντας την άμεση παρέμβασή του κάνοντας λόγο για «ταφόπλακα στην τουριστική κίνηση μιας ευαίσθητης περιοχής όπως η Θράκη».

«Θα θέλαμε να καταθέσουμε την έντονη δυσαρέσκεια του συνόλου των ξενοδόχων της Θράκης καθώς είναι εύκολα κατανοητό ότι η διακοπή της διέλευσης από του συνοριακούς σταθμούς της Νυμφαίας (Ροδόπης) και Ορμενίου (Έβρος) θα αποτελέσει ένα βαρύ πλήγμα στο ρεύμα τουριστών προς την περιοχή μας, τοποθετώντας την ουσιαστικά σε κατάσταση τουριστικής απομόνωσης» επισημαίνει στην επιστολή του ο Σύλλογος για να εξηγήσει πως «οι παραπάνω συνοριακοί σταθμοί είναι κομβικής σημασίας και βασικές πύλες εισόδου από τις Βαλκανικές χώρες γενικότερα αφού εξυπηρετούν το συντριπτικό ποσοστό των Βαλκάνιων τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή μας».

Μάλιστα ο Σύνδεσμος προειδοποιεί πως «σε περίπτωση που οι παραπάνω πύλες εισόδου μείνουν κλειστές τότε είναι δεδομένο ότι θα καταρρεύσει κάθε προσπάθεια προσέλκυσης οδικών τουριστών το φετινό καλοκαίρι και ανάκτησης έστω και κάποιου μικρού ποσοστού οδικών αφίξεων στην περιοχή μας, βάζοντας ουσιαστικά μία ταφόπλακα στην τουριστική κίνηση μιας ευαίσθητης περιοχής όπως η Θράκη».

«Δεδομένου ότι δεν μας έχει γνωστοποιηθεί κάποια απόφαση για κλείσιμο των δύο συνοριακών σταθμών, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η παρέμβασή σας το ταχύτερο δυνατόν διότι έχει ήδη προκαλέσει κύμα ακυρώσεων λόγων της αρνητικής δημοσιότητας που έχει προκληθεί στην γειτονική χώρα» τονίζει κλείνοντας ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης.

Α. Τσώνης: «Η απόφαση αυτή μας αιφνιδιάζει και ζητάμε περαιτέρω διευκρινήσεις»

Επιστολή στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Αθανάσιος Τσώνης ζητώντας διευκρινήσεις για το θέμα διέλευσης των τουριστών από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού εκφράζει τη διαμαρτυρία του για την εν λόγω εξέλιξη καθώς αποδυναμώνει όλες τις προσπάθειες των επαγγελματιών και φορέων του τουρισμού για προσέλκυση τουριστών από τις γειτονικές χώρες, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα του οδικού τουρισμού.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή «Η απόφαση να κλείσουν τα σύνορα (Νυμφαίας, Ορμένιου, Εξοχής) για τους τουρίστες μας φαίνεται ακατάληπτη. Ειδικά την ώρα, που όλοι οι επαγγελματίες περίμεναν τον Ιούλιο για να αυξηθεί η υπάρχουσα ροή Ρουμάνων, Βουλγάρων και άλλων εθνικοτήτων. Η απόφαση αυτή μας αιφνιδιάζει και ζητάμε περαιτέρω διευκρινήσεις. Η υγεία των συμπολιτών μας είναι και παραμένει προτεραιότητα αλλά εν προκειμένω δεν βλέπουμε τον λόγο που τίθεται σε κίνδυνο, από τη στιγμή που μπορούν να γίνονται τεστ ανίχνευσης σε όλα τα συνοριακά περάσματα».

Α. Γραβάνης: «Αίτημα ελεγχόμενης διέλευση από τη Νυμφαία και αναβάθμιση του Μεθοριακού Σταθμού»

Επιστολή στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά και στον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη απέστειλε και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης, αντιδρώντας στις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κυβέρνησης. Ο κ. Γραβάνης ζητάει την ελεγχόμενη διέλευση από τον Συνοριακό Σταθμό της Νυμφαίας και υπενθυμίζει την διαχρονική αδιαφορία της πολιτείας  για την αναβάθμιση του συγκεκριμένου σταθμού με σοβαρές υποδομές ώστε να υπάρξει και η δυνατότητα διέλευσης λεωφορείων και φορτηγών, απαίτηση της τοπικής κοινωνίας, καθώς ο οδικός αυτός άξονας εφόσον αναβαθμιστεί θα μπορέσει να αλλάξει την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.

«Ο συγκεκριμένος σταθμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία διέλευσης της χώρας και βασικό πυλώνα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής» θυμίζει στην επιστολή του ο κ. Γραβάνης, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως «κατανοούμε την σημασία των υγειονομικών μέτρων για την προστασία από την πανδημία, αλλά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που θα εφαρμοστούν, καθώς θα παραμείνει ανοιχτός για ελεγχόμενες διελεύσεις ο Προμαχώνας».

«Ως Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, αναλογιζόμενοι την συλλογική ευθύνη απέναντι στα μέτρα προστασίας για την πανδημία, ζητούμε την αποστολή κλιμακίου του ΕΟΔΥ στον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας και το άνοιγμα των συνόρων για ελεγχόμενη διέλευση όπως και στον Προμαχώνα, ώστε να μην «καταστραφεί» οποιαδήποτε προοπτική τουριστικής ανάπτυξης εν όψει θερινής περιόδου, και να μην δεχτεί και άλλο οικονομικό πλήγμα η επιχειρηματικότητα της Ροδόπης και της Θράκης» τονίζει ο κ. Γραβάνης ενώ τέλος δεν παραλείπει να επισημάνει «τη διαχρονική αδιαφορία της πολιτείας  για την αναβάθμιση του συγκεκριμένου σταθμού με σοβαρές υποδομές ώστε να υπάρξει και η δυνατότητα διέλευσης λεωφορείων και φορτηγών, απαίτηση της τοπικής κοινωνίας, καθώς ο οδικός αυτός άξονας εφόσον αναβαθμιστεί θα μπορέσει να αλλάξει την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής».

Ιλχάν Αχμέτ:  «Να αρθεί άμεσα η ακατανόητη  απόφαση για την Νυμφαία»

Θέση στο θέμα έλαβε και ο βουλευτής Ροδόπης με το ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμετ, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση σημειώνει αρχικά πως «τη στιγμή που εκκρεμούν ακόμα τα αιτήματα που κατέθεσα, ήδη, από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο με την μορφή επίκαιρων ερωτήσεων στις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, για την αναβάθμιση των υποδομών στον συνοριακό σταθμό διαβατηριακών ελέγχων Νυμφαίας -Μακάζα αλλά και για την άρση της απαγόρευσης διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από αυτόν, προέκυψε σήμερα μία ακόμα αρνητική εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στο κουβάρι των ανεπάρκειας των μέτρων για την οικονομική ανάταξη της Θράκης».  

 

Όπως υπογραμμίζει ο βουλευτής «η απόφαση για την αναστολή της δυνατότητας διέλευσης ευρωπαίων πολιτών από την Νυμφαία δημιουργεί ένα τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό και την οικονομία της Θράκης μέσα στην δίνη των επιπτώσεων από την πανδημία του covid 19».

Ταυτόχρονα ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως «πρόκειται για απόφαση ακατανόητη, αιφνιδιαστική και πρόχειρη που θα μπορούσε με στοιχειώδη οργάνωση και άσκηση των επιβαλλόμενων ελέγχων να έχει αποφευχθεί» ενώ κλείνοντας διευκρινίζει πως συντάσσεται με τα αιτήματα των τοπικών παραγωγικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης και ζητά από την κυβέρνηση «την άμεση ανάκληση του συγκεκριμένου μέτρου με την απαραίτητη υγειονομική θωράκιση του σταθμού διαβατηριακών ελέγχων Νυμφαίας-Μακάζα, πριν χαθεί οριστικά η φετινή τουριστική σεζόν για την Θράκη με ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος για την περιοχή».

Δ. Χαρίτου: «Κατάφωρη αδικία σε βάρος της Ροδόπης, βάζει ταφόπλακα στον τουρισμό»

Να ανακαλέσει η κυβέρνηση την απαράδεκτη απόφαση για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του σταθμού Νυμφαίας, ζήτησε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο βουλευτής επ’ ευκαιρία της ομιλίας του στο νομοσχέδιο για την κύρωση των συμβάσεων δωρεάς μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αναφέρθηκε στην αιφνιδιαστική και αδιανόητη απόφαση για την αναστολή της δυνατότητας διέλευσης ευρωπαίων πολιτών από την Νυμφαία, απόφαση που θα προκαλέσει  τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό και την οικονομία της Θράκης εν μέσω των αρνητικών επιπτώσεων από την πανδημία.

«Στις 15 Ιουνίου άνοιξε ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας στη Ροδόπη, ένας βασικός πυλώνας για τον οδικό τουρισμό και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Πάνω από 1.700.000 επισκέπτες διέρχονται κάθε χρόνο από την πύλη της Νυμφαίας στην χώρα μας. Στις 15 Ιουνίου ο σταθμός της Νυμφαίας άνοιξε και την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αιφνιδιαστικό τρόπο ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου αυτή η πύλη εισόδου κλείνει για τα εκατομμύρια βόρειους γείτονές μας και τους κατευθύνει πλέον στην είσοδο του Προμαχώνα. Καταλαβαίνετε κύριοι της κυβέρνησης πόσο τεράστια είναι η ζημιά που προκαλείτε στον τουρισμό και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή;»

Ο βουλευτής απευθυνόμενος στον υπουργό τον ρώτησε αν έδωσε την συγκατάθεσή του σε μία τέτοια απαράδεκτη απόφαση, ενώ σημείωσε «πριν μία εβδομάδα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επισκεπτόμενος την Κομοτηνή διαβεβαίωνε τους φορείς της περιοχής ότι από την 1η Ιουλίου θα εγκατασταθεί στον σταθμό της Νυμφαίας κινητή μονάδα ελέγχου των επισκεπτών. Όπως φαίνεται δεν ξέρετε τι σας γίνεται, στην κυριολεξία αλαλούμ».

Ο βουλευτής τόνισε με έμφαση ότι όλοι φορείς της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα είναι σε αναβρασμό, κάνοντας λόγο για μία κατάφωρη αδικία σε βάρος της περιοχής, αφού η απόφαση για το κλείσιμο της Νυμφαίας βάζει ταφόπλακα στον τουρισμό. Τέλος κάλεσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απαράδεκτη απόφαση για το κλείσιμο της Νυμφαίας, συντασσόμενος με τις διαμαρτυρίες των τοπικών παραγωγικών φορέων και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επικοινωνία Τσαλικίδη με κυβερνητικά στελέχη για το θέμα

Στην κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης είχε χθες επικοινωνία με κυβερνητικά στελέχη, εκθέτοντας τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει το ενδεχόμενο κλείσιμο του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας.

 

Όπως παρέθεσε ο ίδιος σε γραπτή του δήλωση «σε επικοινωνία που είχα με κυβερνητικά στελέχη εξέφρασα την έντονη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό μου για τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα, όσον αφορά το ενδεχόμενο κλεισίματος του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας και ζήτησα περαιτέρω διευκρινήσεις τονίζοντας την σημασία της απρόσκοπτης εισόδου των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συμφωνίας Σένγκεν. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα επιφέρει ανυπολόγιστες συνέπειες στην περιοχή και την χώρα.

Επίσης ζητήθηκε η άμεση εκκίνηση των δειγματοληψιών όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή.

Όπως πληροφόρησε ο αντιπεριφερειάρχης προς το παρόν, η διέλευση συνεχίζεται, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται με την υπ’ αρίθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.41013 (2658/30-6-2020 τ. Β’ ΦΕΚ) «Η επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συμφωνίας Σένγκεν προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως και 15.7.2020».

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.