Νεοκλης Λεμονιδης: «Μακροπροθεσμο ονειρο να δουμε τον ΓΑΣ ξανα στην Α2»

«Οι νέοι αθλητές πρέπει να αγαπήσουν το άθλημα και να αφοσιωθούν σε αυτό»

«Στόχος των ακαδημιών του ΓΑΣ είναι να τροφοδοτούν το ανδρικό με αθλητές»

 
 
Το επώνυμο Λεμονίδης αποτελεί ίσως συνώνυμο του ΓΑΣ Κομοτηνή. Ο αείμνηστος Σιδέρης, ήταν έφορος της ομάδας στα χρυσά χρόνια της Α2, ο Νεοκλής αθλητής και στη συνέχεια προπονητής σε μεγάλες αλλά και δύσκολες στιγμές του συλλόγου ενώ Ισίδωρος και Ελίνα συνεχίζουν την παράδοση, ο ένας εντός του παρκέ και η πιο νεαρή της οικογένειας στους πάγκους. Κοινό τους στοιχείο η αγάπη για το μπάσκετ γενικότερα και τον ΓΑΣ ειδικότερα.
 
Ο Νεοκλής Λεμονίδης, προπονητής του ανδρικού τμήματος αλλά και των ακαδημιών του συλλόγου μίλησε στην εκπομπή «Αρχίζει το Ματς» και τον Βασίλη Στοάκη, κάνοντας μία αναδρομή στα χρυσά χρόνια της Α2, μιλώντας παράλληλα για την σεζόν που ολοκληρώθηκε πρόωρα αλλά με επιτυχία και δεν έκρυψε το όνειρο του, να επιστρέψει δηλαδή κάποτε ο ΓΑΣ στην Α2.  Παράλληλα «έπλεξε» το εγκώμιο της διοίκησης του ΓΑΣ καθώς τα μέλη της δίνουν καθημερινό αγώνα για να μην λείψει τίποτα από τους αθλητές και το επιτελείο.
 
Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν…
 

«Ο κόσμος πάντα ήταν στο πλευρό μας και μας έδινε ώθηση»

 
ΠτΘ: Διακρίναμε πως στην περίοδο της καραντίνας αξιοποιήσατε τον χρόνο σας φέρνοντας στην επιφάνεια αναμετρήσεις του ΓΑΣ από την δεκαετία του 90΄ που όλος ο κόσμος ήθελε να δει. Πώς προέκυψε αυτό;
Ν.Λ.: Υπήρχαν αυτές οι βιντεοκασέτες στον Πασχάλη Αθανασίου, που τις είχε κρατημένες στο αρχείο του. Με την καραντίνα, βρήκαμε χρόνο, τις δώσαμε στον Ζαχαρία Γεωργιάδη, που τις μετέτρεψε σε ψηφιακή μορφή και ανέβασα τις αναμετρήσεις στο κανάλι της ομάδας στο Youtube. Υπήρχαν αγώνες που μέχρι και εγώ τους είχα ξεχάσει. Πραγματικά πρόκειται για ωραίες στιγμές. Είχαμε τους φιλάθλους που μας βοηθούσαν πολύ. Ο κόσμος μας ακολουθούσε μέχρι και στα εκτός έδρας παιχνίδια και μας έδινε ώθηση.
 

«Το στοιχείο που διέκρινε τον Ζαχαρία Γεωργιάδη εκτός από το ταλέντο του ήταν ότι έμεινε πιστός στον ΓΑΣ»

ΠτΘ:  Σε πρόσφατη ψηφοφορία μπασκετικής ιστοσελίδας ο Ζαχαρίας Γεωργιάδης αναδείχθηκε ο κορυφαίος αθλητής στην ιστορία της Α2. Πώς νιώθεις για αυτό καθώς ήταν μέλος της χρυσής ομάδας του ΓΑΣ στη δεκαετία του 90΄;
Ν.Λ.:  Αρχικά να δώσω συγχαρητήρια στον Ζαχαρία. Αυτό που τον ανέδειξε ως τον κορυφαίο της Α2 ήταν ότι έμεινε σταθερός με την φανέλα της ίδιας ομάδας, του ΓΑΣ. Και άλλοι παίχτες πέτυχαν σπουδαία πράγματα, αλλά σχεδόν κάθε χρόνο άλλαζαν ομάδα ενώ ο Ζαχαρίας έμεινε στην ίδια ομάδα και έγραψε την δική του ιστορία. Ήταν ένα φοβερό ταλέντο, απίστευτο άλμα, μυαλό, ψυχή και καρδιά και θα μπορούσε να σταθεί στην Α1 άνετα. Έμεινε εδώ και προτίμησε να προσφέρει μόνο εδώ.
 
ΠτΘ: Η φετινή σεζόν μπορεί να ήταν δύσκολη αλλά η ομάδα σου μέσα στο παρκέ έδειξε πως κάθε αγωνιστική γινόταν και καλύτερη με αποκορύφωμα τις δύο νίκες πριν την διακοπή. Πώς έζησες εσύ την σεζόν;
Ν.Λ.:  Κάθε χρονιά στην αρχή δεν είμαστε καλοί. Έτσι και φέτος μέσα από τη δουλειά δεθήκαμε παραπάνω, γνωρίσανε τα παιδιά καλύτερα την κατηγορία και με την προσθήκη των 3 παλιών παρουσιαστήκαμε βελτιωμένοι στον δεύτερο γύρο. Η συνέχεια θα ήταν ανάλογη ίσως και καλύτερη αλλά ο κορωνοϊός μάς σταμάτησε. Δεν νομίζω ότι θα κινδυνεύαμε αλλά θα τερματίζαμε στη μέση του βαθμολογικού πίνακα.
 
ΠτΘ: Γενικά πώς κρίνεις το επίπεδο του φετινού πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής;
Ν.Λ.:  Το φετινό πρωτάθλημα και συγκεκριμένα ο όμιλος μας είχε μία πολύ αδύναμη ομάδα, δηλαδή το Πευκοχώρι και όλες οι άλλες ήταν μαχητικές. Η Λαμία για παράδειγμα κέρδισε στην έδρα της τον Λαγκαδά και την Λευκάδα. Ήταν δύσκολο πρωτάθλημα. Ξεχώρισαν τα Γιάννενα και ακολουθούσαν η Λευκάδα, η Καβάλα και η Γέφυρα. Ήταν ένα δύσκολο πρωτάθλημα και εξαιρετικά αμφίρροπο.

 

«Η αγάπη των ανθρώπων της διοίκησης ήταν αρωγός για την επίτευξη της φετινής πορείας»

 
ΠτΘ:  Έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την ερχόμενη σεζόν;
Ν.Λ.: Ο πρόεδρος, ο κ. Πεταλωτής, έχει μεγάλα όνειρα για την ομάδα και θέλει να την ανεβάσει στην Α2. Έχει υψηλούς στόχους και ειλικρινά, αν δεν υπήρχε αυτός και τα υπόλοιπα μέλη της φετινής διοίκησης, δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τίποτα.  Στην αρχή όλοι μάς αμφισβητούσαν, αν θα είναι έμπιστη και αξιόπιστη η διοίκηση, αλλά οι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά. Δεν έχουμε μιλήσει ακόμα επίσημα αλλά νομίζω πως η διοίκηση έχει ξεκινήσει ήδη.
 
ΠτΘ: Αν και κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά σχετικά με την επόμενη ημέρα, πώς προβλέπεις την κατάσταση στην Β΄ Εθνική την ερχόμενη σεζόν;
Ν.Λ.: Αν ισχύσει αυτό που ακούγεται πως η Β Εθνική θα χωριστεί σε 3 ομίλους, θα έχουμε δύσκολο πρωτάθλημα ως προς την άνοδο, καθώς θα ανεβαίνει μόνο μία ομάδα αλλά θα πέσει η ποιότητα. Αν γίνει η Γ΄ Εθνική 6 όμιλοι τότε θα μιλάμε για ένα διευρυμένο τοπικό πρωτάθλημα. Θα υποβιβαστεί το μπάσκετ αλλά σίγουρα είναι αναπόφευκτο γιατί είναι περίεργα τα οικονομικά δεδομένα. Ελπίζω πως σύντομα όλα θα γυρίσουν στην κανονική μορφή.
 

«Κέρδος της ακαδημίας είναι να τροφοδοτεί το ανδρικό τμήμα με αθλητές»

 
ΠτΘ: Βλέπουμε πως ο ΓΑΣ προσπαθεί να φτάσει στην υπέρβαση τα τελευταία χρόνια με τη συμμετοχή στην τελική φάση ενός πανελληνίου πρωταθλήματος αλλά όλο το χάνει στο νήμα. Τι είναι αυτό που πιστεύεις ότι λείπει για να φτάσει εκεί;
Ν.Λ.: Σε αυτό θα με βρεις λίγο αντίθετο. Δεν πιστεύω πως πρέπει να πάμε σε κάποιο πανελλήνιο. Αυτό που πρέπει να προσφέρουν οι ακαδημίες είναι αθλητές για να στελεχώνουν το ανδρικό τμήμα. Αν δούμε άλλωστε και την ομάδα που πήγε με τον κόουτς Φωτεινάκη στην τελική φάση θα διαπιστώσουμε πως κανένας δεν αγωνίζεται τώρα στο μπάσκετ για διάφορους λόγους. Εμείς για παράδειγμα τώρα έχουμε τον Βασίλη Καρκατσέλη, ο οποίος χρόνο με τον χρόνο θα είναι καλύτερος. Για μένα αυτό είναι το ζητούμενο και όχι μία πανελλήνια διάκριση.
 
ΠτΘ: Με δεδομένο πως τα οικονομικά δεδομένα θα επηρεάσουν όλες τις ομάδες, πόσο πιστεύεις ότι θα επηρεάσει αυτό τις ομάδες στην κατηγορία ως προς το ρόστερ;
Ν.Λ.: Ανέκαθεν η ομάδα μας στηριζόταν στους ντόπιους και τους φοιτητές. Πέρυσι πήραμε τον Λεπτοκαρύδη, γιατί έφυγε ο Ιορδάνογλου, ενώ αρχικά είχαμε συμφωνήσει. Οι φοιτητές έρχονται εδώ, μας βοηθάνε, τους βοηθάμε . Πάντα θέλουμε να παίζουν τα δικά μας παιδιά και να έχουμε έναν κορμό, έναν πυρήνα και δεν εννοώ μόνο τα παιδιά του ΓΑΣ αλλά όλων των συλλόγων.
 

«Όνειρο μας να δούμε ξανά τον ΓΑΣ στην Α2»

 
ΠτΘ: Ποια είναι τα όνειρα σου για τον ΓΑΣ σε μακροπρόθεσμο πλάνο;
Ν.Λ.: Μακροπρόθεσμα θα ήθελα να δω τον ΓΑΣ στην Α2. Αν το καταφέρουμε αυτό τότε θα μπορούμε και εμείς να δώσουμε τα ηνία στην επόμενη γενιά.
 
ΠτΘ: Για να ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας, τι είναι αυτό που λείπει ως προς την ανάδειξη νέων αθλητών;
Ν.Λ.:  Πρέπει τα ίδια τα παιδιά να αγαπήσουν το άθλημα και να αφοσιωθούν. Λέμε πως δεν βγαίνουν παιδιά αλλά και αυτά δεν αφοσιώνονται όσο παλιότερα. Υπάρχουν άλλοι πειρασμοί. Με την αφοσίωση και την δουλειά μπορούμε να βγάζουμε περισσότερα ταλέντα σε πανελλαδικό επίπεδο. Μόνο έτσι θα ανεβεί ξανά το άθλημα.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.