Νεα εκθεση φωτογραφιας του ΜΟΜus με μοντελο την… καραντινα!

Το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης καλεί πολίτες και φωτογράφους να συμμετέχουν στην έκθεση με φωτογραφίες που τράβηξαν την περίοδο του εγκλεισμού

Ένα νέο «παιδί» της καραντίνας παίρνει σάρκα και οστά τον Οκτώβριο του 2020 στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη νέα έκθεση φωτογραφίας με υλικό στο οποίο αποτυπώνονται οι προσωπικές ή δημόσιες πτυχές του COVID-19, σε μια απόπειρα κατανόησης του φαινομένου στην ελληνική πραγματικότητα. Πώς μοιάζει μια κοινωνία που βιώνει έναν πρωτοφανή υγειονομικό αποκλεισμό; Πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις υπό συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης; Και φυσικά, ποιοι θα είναι οι νέοι “κανόνες” που θα επιβάλλει η επερχόμενη οικονομική κρίση; Τέτοιου είδους ερωτήματα θέτει στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής συζήτησης αυτή η φωτογραφική έκθεση. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια γίνεται μία ουσιώδης προσπάθεια από το μουσείο να αναφερθεί σε επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα μέσω των εκδηλώσεων του.

«Υπέπεσε στην αντίληψή μας ότι κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου πολλοί άνθρωποι, και όχι απαραίτητα φωτογράφοι, προσπαθούσαν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή την μοναδικότητα της εποχής και των στιγμών που ζούσαν. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον να συγκεντρώσουμε και να εκθέσουμε ένα μέρος αυτής της προσπάθειας.

Πιστεύω ότι θα περάσει όλο αυτό με τις λιγότερο δυνατές συνέπειες και για την υγεία και την οικονομία αλλά ποτέ δε θα σβηστεί από τη μνήμη μας. Προσδοκούμε να δούμε πολλά και ενδιαφέρονται πράγματα γιατί ήδη ο κόσμος είναι ενεργός με σκηνοθετημένες εικόνες, φωτογραφίες με drοnes, ιδιαίτερες selfie κλπ.» εξηγεί ο κύριος Ηρακλής Παπαϊωάννου, επιμελητής του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Κανονισμοί συμμετοχής και προθεσμία υποβολής δηλώσεων

Το κάλεσμα της διοργάνωσης είναι ανοιχτό για όλους και η προθεσμία υποβολής υλικού είναι από 30 Ιουνίου έως 22 Ιουλίου 2020 ενώ η έκθεση αναμένεται να πραγματοποιηθεί με τη μορφή εκτυπώσεων και προβολών από τον Οκτώβριο 2020 έως τον Ιανουάριο 2021. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν τη δήλωση συμμετοχής και το φωτογραφικό υλικό (από μια 1 έως 4 φωτογραφίες) στη διεύθυνση [email protected], με θέμα ‘OPEN CALL-COVID 19’.Το περιεχόμενο των φωτογραφιών μπορεί να είναι πληροφοριακό ή καλλιτεχνικό και να αφορά ακόμα και αυτά που έζησε ο καθένας από εμάς στον ιδιωτικό του χώρο. Η επιτροπή αξιολόγησης και επιλογής θα αποτελείται από τρία άτομα, τον φωτορεπόρτερ Αλέξανδρο Αβραμίδη, τον Ηρακλή Παπαϊωάννου, επιμελητή του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και τον καθηγητή του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ, Γρηγόρη Πασχαλίδη.

Ένας δεύτερος στόχος της έκθεσης είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου για την εποχή του κορονοϊού μέσα από το οπτικό υλικό που θα συγκεντρωθεί. Έτσι ένας συγγραφέας, ένας δημοσιογράφος, ένας ερευνητής ή ένας πολίτης θα μπορεί να ανατρέχει ανά πάσα στιγμή σε αυτό ώστε να βλέπει, να σχολιάζει και να κατανοεί καλύτερα τις πτυχές αυτής της δύσκολης περιόδου. Μέσω των παράλληλων δράσεων που θα συμπεριληφθούν στη διοργάνωση εκφράζεται και η επιθυμία να ξορκίσουμε τα κατάλοιπα του εγκλεισμού, το φόβο της συμβίωσης με έναν αόρατο εχθρό και την αβεβαιότητα για το μέλλον κάνοντας ένα συλλογικό πορτρέτο της κατάστασης. Σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος του ιού από το Σεπτέμβριο υπάρχει πρόβλεψη για ψηφιακή παρουσίαση των εκθεμάτων αν και όπως σημειώνει ο κύριος Παπαϊωάννου: “η διοργάνωση θα πρέπει να απευθύνει τότε ένα νέο κάλεσμα για υλικό από αυτό το δεύτερο ημίχορονο”. 

Πηγή: makthes.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.