Για 30 χρονια θελει το Παλιο Δικαστικο Μεγαρο ο Δημος Κομοτηνης

Ώστε να μετατραπεί σε ζωντανό κύτταρο πολιτισμού για την πόλη και τους κατοίκους της

Σημαντικές οι φθορές στο κτίριο, που έχει μείνει εγκαταλελειμμένο για περισσότερο από 15 χρόνια

 

Την παραχώρηση του Παλιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής για μια περίοδο 30 ετών, με στόχο τη διάσωσή του αρχικά και την ανάδειξή του στη συνέχεια, ως μέρος της ιστορίας της Κομοτηνής, θα ζητήσει ο Δήμος Κομοτηνής, μετά από την ομόφωνη έγκριση της πρότασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.

 

Το κτίριο έχει εγκαταλειφθεί μετά την μετακίνηση των υπηρεσιών στο παρακείμενο νέο Δικαστικό Μέγαρο, και έχει αρχίσει να δείχνει τα σημάδια της εγκατάλειψής του, με τις φθορές να είναι εμφανείς και στο εξωτερικό του, ιδιαίτερα στην πίσω πλευρά, όπου η ζημιά είναι σημαντική.

 

Την ίδια ώρα, οι σκαλωσιές στην είσοδο του κτιρίου, που συγκρατούν το μπαλκόνι του κτιρίου, έχουν μείνει εκεί τόσα χρόνια, που πλέον οι περισσότεροι περαστικοί δεν τις προσέχουν καν.

 

Παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει επανειλημμένες δεσμεύσεις και αναφορές από την κεντρική διοίκηση για το κτίριο, καμία προσπάθεια δεν ευοδώθηκε, για αυτό και ο Δήμος Κομοτηνής ζητά την παραχώρηση του κτιρίου, ώστε να προχωρήσει στην διάσωση του  κτιρίου, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

 

 

Ιστορική και αρχιτεκτονική η αξία του κτιρίου

 

Όπως τόνισε στην εισήγησή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο η Πρόεδρος κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, το κτίριο, που έχει κριθεί διατηρητέο, ανήκει στο Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πόλη της Κομοτηνής από άποψη τόσο ιστορική όσο και αρχιτεκτονική.

 

Ιστορικά, όταν μετά το 1920 με τις συνθήκες Νεϊγύ και Σεβρών η Θράκη ενσωματώνεται στο Ελληνικό κράτος και η Κομοτηνή απελευθερώνεται από την 9η Μεραρχία Σερρών με τον Παμίκο Ζυμβρακάκη, ο Ζυμβρακάκης παραλαμβάνει την πόλη στο παλιό δικαστικό μέγαρο. Το κτίριο γίνεται η έδρα της Διοίκησης Θράκης, η οποία συμπεριλαμβάνει τις επαρχίες Κομοτηνής, Σαπών και Ξάνθης, ενώ μετά το 1922 και την συνθήκη της Λωζάνης το 1923 στο κτίριο μεταφέρονται οι δικαστικές αρχές.

 

 

Από αρχιτεκτονικής άποψης, αποτελεί ένα από τα λίγα εναπομείναντα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτίρια της πόλης μας, το οποίο όπως και η Τσανάκλειος Σχολή, μπορεί μέσα από εργασίες αποκατάστασης και αναπαλαίωσης να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως και να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά του στοιχεία.

 

Μέχρι και το 2003 στο κτίριο στεγάζονταν δικαστικές υπηρεσίες, ωστόσο από τότε και μέχρι σήμερα δηλαδή για διάστημα περισσότερο των 15 ετών δεν λειτουργεί πλέον και φέρει μία εικόνα εγκατάλειψης, ενώ υφίσταται καθημερινά φθορές που προοδευτικά απειλούν ακόμη και τη στατικότητά του.

 

Η κ. Στογιαννίδου τόνισε προς το Συμβούλιο πως είναι προφανής η αναγκαιότητα άμεσης συντήρησης, αποκατάστασης των φθορών και αναπαλαίωσης του κτιρίου, έτσι ώστε αυτό να μπορέσει πρωτίστως να διασωθεί, να αναδειχθεί η ιστορικότητα και η σπουδαιότητά του και επιπροσθέτως να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, σημειώνοντας πως «ιδίως κατά την παρούσα χρονική περίοδο της επετείου των 100 ετών από την απελευθέρωση της Θράκης, η διάσωση του ιστορικού αυτού κτιρίου είναι όχι μόνο τεχνικά αναγκαία αλλά και ιστορικά επιβεβλημένη».

 

 

Με την αναπαλαίωση, όχι μόνο θα διασωθεί το κτίριο, αλλά και θα επανενταχθεί λειτουργικά  στον αστικό  ιστό  της  πόλης και  θα  μετατραπεί από κουφάρι σε ένα  ζωντανό  κύτταρο  πολιτισμού για την πόλη και τους κατοίκους της.

 

Αυτός είναι ο λόγος που ο Δήμος Κομοτηνής θέλει την παραχώρηση, μιας και θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά και άμεσα στη διάσωσή του, με τη δυνατότητα  ένταξης διατηρητέων κτηρίων σε προγράμματα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ή άλλα κονδύλια, με στόχο την άμεση αποκατάσταση – αναπαλαίωσή τους και μάλιστα με κάλυψη της απαιτούμενης δαπάνης σε ποσοστό έως και 100%.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μίας τέτοιας χρηματοδότησης και την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου είναι το κτίριο να ανήκει -έστω και κατά παραχώρηση- στον φορέα που θα υποβάλλει την αίτηση, για αυτό και θα υποβάλλουν αίτημα για την παραχώρησή του στο Δήμο Κομοτηνής για διάστημα τουλάχιστον 30ετών, έτσι ώστε ο Δήμος να κινήσει την διαδικασία υποβολής αιτήματος ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, όταν δημοσιευθεί σχετική πρόσκληση από τα αρμόδια υπουργεία.

 

 

Απαραίτητη η διάσωσή του

 

Όπως σημείωσε η κ. Στογιαννίδου, το αίτημα αυτό έχει και την αποδοχή του δικηγορικού κόσμου, ώστε να διασωθεί από την απαξίωση στην οποία έχει περιπέσει όλα αυτά τα χρόνια, κάτι που φάνηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αρκετά μέλη του δικηγόρους, όπως η κ. Ελένη Λαφτσή αλλά και ο κ. Γιάννης Κυριαζής μεταξύ αυτών, να εκφράζουν ανοιχτά κατά τη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης την στήριξή τους.

 

 

Όσο για το θέμα το οποίο φαίνεται να έχει ταλαιπωρήσει τον κάτοχο του κτιρίου, μια μελέτη που είχε παραγγελθεί πριν από μία δεκαετία, ίσως και περισσότερο, και η οποία έχει δικαστικές εμπλοκές, η κ. Στογιαννίδου τόνισε πως, με βάση όσα αναφέρθηκαν και στο συμβούλιο, αυτή δεν επηρεάζει την προσπάθεια του Δήμου.

 

Και αυτό αφενός γιατί αυτός δεν είχε εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, αφετέρου η μελέτη είναι πλέον ξεπερασμένη, με τον νόμο να έχει αλλάξει πολλές φορές σε όλο αυτό το διάστημα, που σημαίνει πως ούτως ή άλλως θα απαιτηθεί νέα μελέτη από το Δήμο.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.