ΟΝΝΕΔ Talks: Οι νεοι που νικησαν την πανδημια

Ο «Παρατηρητής της Θράκης» παρών στην τελευταία διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Αφιερωμένη στους νέους όλης της χώρας, που ο καθένας με τον τρόπο του και από τον χώρο δραστηριοποίησής του, συνέβαλαν ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν αφιερωμένη η τελευταία διαδικτυακή συζήτηση των ΟΝΝΕΔ Talks, που ξεκίνησε εν μέσω της πανδημίας η ΟΝΝΕΔ, θέλοντας με τη σειρά της να συμβάλλει στην ενημέρωση των νέων γύρω από την πανδημία και το σχέδιο για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.
 
Μία συζήτηση η οποία πραγματοποιήθηκε ζωντανά το μεσημέρι της Δευτέρας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και του προέδρου και αντιπροέδρου της ΟΝΝΕΔ κ.Παύλου Μαρινάκη και Κώστα Μαμούλη αντίστοιχα, με τη συμμετοχή 12 νέων από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους, μεταξύ των οποίων και της εκδότριας του «ΠτΘ» κ. Νατάσσας Βαφειάδου.
 

Παύλος Μαρινάκης: «Η ΟΝΝΕΔ βγήκε μπροστά, προσπάθησε να μιλήσει με όλους τους νέους, να φανεί χρήσιμη, να δώσει στην πρώτη γραμμή τη μάχη του εθελοντισμού αλλά και να βρει ουσιαστικές λύσεις»

 
Η τελευταία στον κύκλο αυτό διαδικτυακών συζητήσεων εκπομπή, ξεκίνησε με την τοποθέτηση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ κ. Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος στάθηκε στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, στην οποία συνηγορεί και η παγκόσμια κοινότητα, για να υπογραμμίσει επίσης την ομοψυχία των πολιτών, και ιδιαίτερα τη στάση της νέας γενιάς, που όπως επεσήμανε «παλεύει πολύ για την κατάρτιση και την βελτίωσή της και εκτίμησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στη γνώση και την κατάρτιση των ειδικών».
 
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στο έργο της ΟΝΝΕΔ καθ’ όλη την διάρκεια των τελευταίων μηνών, τονίζοντας πως «η ΟΝΝΕΔ βγήκε μπροστά, προσπάθησε να μιλήσει με όλους τους νέους, να φανεί χρήσιμη, να δώσει στην πρώτη γραμμή τη μάχη του εθελοντισμού αλλά και να βρει ουσιαστικές λύσεις», καλωσορίζοντας με τη σειρά του τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που τίμησε με την παρουσία του τη διαδικτυακή αυτή συζήτηση.
 

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η πανδημία μπορεί να άλλαξε τις ζωές όλων μας, αλλά μας έδωσε την δυνατότητα να ανακαλύψουμε δυνάμεις αλλά και ψυχικά αποθέματα που είχαμε μέσα μας»

 
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία των ΟΝΝΕΔ Talks, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δυνατότητα που δόθηκε δια μέσου αυτών σε νέους από όλη τη χώρα που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της «μάχης» κατά του κορωνοϊού να έρθουν σε επαφή και να συνομιλήσουν με τους πρωταγωνιστές του σχεδίου αντιμετώπισής του,  κάνοντας λόγο για μία πανδημία η οποία «μπορεί να άλλαξε τόσο τις ζωές όλων μας, αλλά μας έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε δυνάμεις αλλά και ψυχικά αποθέματα που είχαμε μέσα μας,  και ως κοινωνία να βγούμε πιο ενωμένη για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος».
 
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στη νέα γενιά, η οποία όπως τόνισε «ανδρώθηκε, μεγάλωσε και ενηλικιώθηκε μέσα στην κρίση, και εκεί που είχαμε την εντύπωση ότι ατενίζαμε τον ορίζοντα με αισιοδοξία, ήρθε και μας βρήκε η κρίση της πανδημίας, μία απρόβλεπτη κρίση, η οποία μας υποχρέωσε να αναδιατάξουμε τις προτεραιότητές μας». «Αυτό που κρατάω είναι ότι στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης συστρατεύτηκε ολόκληρη η ελληνική κοινωνία» συνέχισε, για να τονίσει πως « εμείς προφανώς και δώσαμε τις κεντρικές οδηγίες, δώσαμε τον λόγο στους ειδικούς που μας υπέδειξαν τι έπρεπε να κάνουμε, αλλά αν δεν είχαμε μαζί μας  το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και, κυρίως, τους νέους ανθρώπους δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει το να περιορίσουμε στο ελάχιστο το πρώτο κύμα της πανδημίας και να είμαστε τώρα έτοιμοι να υποδεχθούμε οργανωμένα τουρίστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εξασφαλίζοντας ότι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε στους επισκέπτες μας με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια».
 

Εν αρχή ην οι υγειονομικοί

 

Τον λόγο έλαβαν πρώτοι η κ. Λίλιαν Μοσχοτζοπούλου, ιατρός της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σωτηρία στην Αθήνα, η κ. Μαρία Δουμάνη, ιατρός της πνευμονολογικής κλινικής του Θριασίου και ο κ. Θοδωρής Παναγόπουλος, γενικός ιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίο, οι οποίοι στάθηκαν στη «μάχη» των υγειονομικών κατά του κορωνοϊού, ευρύτερα στο έργο των επαγγελματιών υγείας, τις δυσκολίες αλλά και την υπεύθυνη στάση της πλειοψηφίας, όπως τόνισαν των πολιτών, στις «οδηγίες» της επιστημονικής κοινότητας.
 
Ο πρωθυπουργός με τη σειρά του ανέφερε τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στο ΕΣΥ, τόσο σε προστατευτικό και λοιπό εξοπλισμό, όσο και σε επίπεδο στελέχωσης, κάνοντας λόγο για «προσλήψεις που έγιναν για να μείνουν», αλλά και υπογραμμίζοντας την ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης και ενίσχυσης των δομών με κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στη δωρεά της Βουλής 50 νέων κλινών εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Σωτηρία, προαναγγέλλοντας και την ανακοίνωση σχετικής πρωτοβουλίας ενίσχυσης όλων των νοσοκομείων αναφοράς σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της κ. Σόνιας Νίσα, νοσηλεύτριας από την Πάτρα, με τον πρωθυπουργό να στέκεται στον κρίσιμο ρόλο των νοσηλευτών, και των προ covid-19 ημερών,  τονίζοντας ότι η διαχείριση των επειγόντων περιστατικών εν μέσω κορωνοϊού, έδειξε τον δρόμο της αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ, «που θα φροντίζει περιστατικά όχι επείγοντα σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας, αφού θα φτάνουν στα επείγοντα εκείνα τα περιστατικά που όντως είναι επείγοντα».
 
Για τον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας στην τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας μίλησε ο κ. Γιώργος Κοκλανάκης, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε την κοινωνία, για την αναγνώριση του έργου της ΕΛΑΣ, τη συμπαράσταση και την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν.
 
Η κ. Μαρία Παναγιωτίδου, φαρμακοποιός από την Καστοριά μίλησε για τις «προκλήσεις» που αντιμετώπισε ο κλάδος των φαρμακοποιών αλλά και τον τρόπο λειτουργίας τους εν μέσω πανδημίας, στη βάση των σχετικών αποφάσεων των κατά τόπους φαρμακευτικών συλλόγων, κυρίως για την εξυπηρέτηση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
 

Οι εκπρόσωποι της εφοδιαστικής αλυσίδας

 

Αντίστοιχα για τους τρόπους διανομής κατ’ οίκον ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων, μίλησε μεταξύ άλλων, ο κ. Διονύσης Αυγουστίνος, ιδιοκτήτης Σούπερ Μάρκετ στη Φλώρινα, τονίζοντας πως ο τομέας της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα, πέραν των ήδη γνωστών ελλείψεων που σημειώθηκαν σε αντισηπτικά, αλκοολούχες λοσιόν κ.ο.κ.
 
«Μάθαμε να χαμογελούμε με τα μάτια μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μαρία Οικονομοπούλου, η οποία εργάζεται στο οικογενειακό αρτοποϊείο της οικογένειάς της στην Αθήνα, και περιέγραψε το πώς κλήθηκαν να ενσωματώσουν στην καθημερινή λειτουργία του καταστήματος τις σχετικές οδηγίες από πλευράς των επιστημόνων, ενώ στη «συμμόρφωση» των πολιτών με τα μέτρα προστασίας αναφέρθηκε με τη σειρά του και ο κ. Δούκας Τσιτσεκλής, υπάλληλος delivery από την Σάμο.
 
Ο κ. Γιάννης Ματσούκας, μηχανικός πληροφορικής αναφέρθηκε στις ευκαιρίες ψηφιακής ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της κρατικής μηχανής, και όχι μόνο, κάνοντας ειδική μνεία στο gov.gr και τη δυνατότητα απλοποίησης και ψηφιοποίησης διαδικασιών για τη διευκόλυνση των πολιτών, ενώ τέλος ο κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντινίδης, φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, μίλησε για την πρωτοβουλία δημιουργίας προστατευτικών μασκών με 3D printer που έλαβε χώρα και συνέδραμε στην προσπάθεια του υπουργείου Υγείας για τη «θωράκιση» του υγειονομικού και λοιπού προσωπικού.
 

Η ενημέρωση τον καιρό της πανδημίας στη Ροδόπη με τον λόγο
 της Νατάσσας Βαφειάδου
 
—Ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την εφημερίδα μας: «Ο Παρατηρητής της Θράκης,  μία σημαντική εφημερίδα, με “ιστορικό αποτύπωμα” στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης»

 

Στη συζήτηση συμμετείχε μιλώντας για τις προκλήσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος ο κλάδος της ενημέρωσης και η εκδότρια του «ΠτΘ» κ. Νατάσσα Βαφειάδου, η οποία δίνοντας το παράδειγμα της πολύχρονης φιλοξενίας ειδήσεων στην τουρκική γλώσσα καθημερινά στις σελίδες του «ΠτΘ», στο πλαίσιο της υπεράσπισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών της Θράκης, τόσο στην ενημέρωση όσο και στον δημόσιο διάλογο, αναφέρθηκε στη δυσκολία προσέγγισης και ισότιμης πρόσβασης στην είδηση εν μέσω της πανδημίας,  πόσω δε μάλλον στη διασταύρωσή της και την έγκαιρη και έγκυρη μετάδοσή της στους αναγνώστες. 
 
«Εμείς στον “ΠτΘ”, αδυναμία αν θέλετε άλλων τρόπων, στηριχθήκαμε σε επίπεδο ενημέρωσης στο κομμάτι των επίσημων ενημερώσεων από πλευράς του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, μη θέλοντας να ενισχύσουμε ακόμα παραπάνω το αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου».  «Από εκεί και πέρα το δεύτερο “εμπόδιο” αφορούσε στη φύση του επαγγέλματος του δημοσιογράφου, αυτό καθεαυτό, καθότι η δημοσιογραφία είναι ένα επάγγελμα που επιβάλλει να είσαι στον δρόμο, σε επαφή με την τοπική κοινωνία, από την οποία άλλωστε προερχόμαστε και για την οποία λειτουργούμε. Από τη μία λοιπόν καλούμασταν να είμαστε στον δρόμο και στο ενεργό ρεπορτάζ, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα μέτρα προστασίας και από την άλλη να δουλέψουμε εξ αποστάσεως, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες, που εν τέλει μας προετοίμασαν και για το μέλλον» τόνισε.  «Καταληκτικά νομίζω ότι καταφέραμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, θυσιάζοντας τα ενδεχομένως περισσότερα “views” και “likes”, στον βωμό της “ποιοτικής” ενημέρωσης», ανέφερε, για να επισημάνει στη συνέχεια πως «τα ΜΜΕ μπορεί να μη βρίσκονται στην “πρώτη γραμμή” αντιμετώπισης της πανδημίας και των αποτελεσμάτων αυτής, αποτελούν ωστόσο τα πρώτα “ικανά εργαλεία” διάχυσης της απαραίτητης επιστημονικής, και όχι μόνο, γνώσης, και επομένως θα έπρεπε να αποτελέσουν βασική προτεραιότητα ως μέτρο πρόληψης και προστασίας των πολιτών απέναντι στην κρίση του κορωνοϊού, αλλά και σε κάθε κρίση».
 
Στο «ιστορικό αποτύπωμα» του «ΠτΘ» στην ευαίσθητη όπως την χαρακτήρισε περιοχή της Θράκης αναφέρθηκε παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο επαγγέλματα όπως αυτό της δημοσιογραφίας ή του επισιτισμού, δεν μπορούν να λειτουργήσουν από απόσταση αλλά βρήκαν τον τρόπο να «αναδιαταχθούν» με σύμμαχο την τεχνολογία.
 
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις «μικρές ενεργές εστίες» κορωνοϊού που υπάρχουν στην Θράκη για να υπογραμμίσει πως «πιστεύω ότι αντιμετωπίσαμε το θέμα με πολύ μεγάλη ευαισθησία και με απόλυτα ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων πολιτών, ασχέτως θρησκεύματος». «Ο ιός άλλωστε δεν κάνει διακρίσεις σε θρησκείες» επεσήμανε αναφερόμενος στην συνέχεια και στην υπεύθυνη στάση που έδειξε ο «ΠτΘ»  στην διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού οποία χειριστήκατε τα ζητήματα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, και την προσπάθεια εργαλειοποίησής του από πλευράς της γείτονα χώρας. «Ήσασταν από τους πρώτους που αναδείξατε ότι για πολύ καιρό δεν φυλάγαμε τα σύνορά μας, γιατί ήσασταν οι ίδιο αυτόπτες μάρτυρες των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και βέβαια όταν χρειάστηκε η κυβέρνηση να παρέμβει με δυναμικό τρόπο, για να μην υποκύψει στον εκβιασμό της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού  από τη γείτονα χώρα, δώσαμε όλοι μαζί μία μάχη, της προστασίας των συνόρων και της υπεύθυνης ενημέρωσης που είναι απολύτως απαραίτητη, για να αποφύγουμε υπερβολές, ένθεν και ένθεν και αυτό ισχύει και για τον κορωνοϊό». «Αν δεν είχαμε τα ΜΜΕ συμμάχους, ως προς την σοβαρότητα της ενημέρωσης θα ήταν πολύ εύκολο να δώσουμε βήμα και λαβή στα fake news που αναπαράγονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα στον χώρο του διαδικτύου. Εκεί είναι που χρειαζόμαστε τα μέσα, σε εθνικό, σε τοπικό, σε περιφερειακό επίπεδο να γεμίσουν το έλλειμμα αυτό της σοβαρής ενημέρωσης, και νομίζω ότι ειδικά εσείς το κάνατε και με το παραπάνω» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.