Εφυγε απο τη ζωη η αρχιτεκτονισσα Μαριαννα Σκαπαριωτου-Σωτηριαδου

Ένας «αδόκητος» θάνατος

Μια από τις θλιβερότερες ειδήσεις μας έφερε η σημερινή μέρα. Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία αρχιτεκτόνισσα αλλά κυρίως σπουδαία άνθρωπος Μαριάννα Σκαπαριώτου-Σωτηριάδου. Κομοτηναία, στη γενιά τού πριν λίγο καιρό αποχωρήσαντα από τη ζωή συμφοιτητή της  αρχιτέκτονα Θανάση Πανδρεμένου, σύζυγος του δημοσιογράφου και πρ. διευθυντή του Παρατηρητή της Θράκης, Γιάννη Σωτηριάδη, η Μαριάννα Σκαπαριώτου, που έφερε στη ζωή της ως εύσημο ότι εργάστηκε στην ομάδα του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, ήταν μοναδική και αναντικατάστατη.

Μορφωμένη και εξαιρετική αρχιτεκτόνισσα συνεργάστηκε για χρόνια με τον δημόσιο τομέα και ένα από τα μελήματά της ήταν η διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών του φακέλου του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, για το οποίο εργάστηκε με συγγνωστό ζήλο, αν και με το πέρας των εργασιών του φακέλου, η συνεργασία με την τότε Νομαρχία Ροδόπης έληξε.

Ανήσυχη, πνεύμα διαρκώς εν εγρηγόρσει, η Μαριάννα Σωτηριάδου ήταν παρούσα στα δημόσια πράγματα όταν είχε να εκφέρει γνώμη, πάντοτε εμπεριστατωμένη, στην αρχή μέσω του facebook  του συζύγου της Γιάννη Σωτηριάδη και μέχρι να πεισθεί για δική της διεύθυνση στα social media.

Με παρρησία δεν δίσταζε να εκφέρει την άποψή της για την τύχη των αρχιτεκτονικών μνημείων της πόλης, την οποία στήριζε πάντα με επιχειρήματα, ακόμη κι αν ήταν  αντίθετη στην κυρίαρχη πλειοψηφούσα, θεωρούμε δε τιμή μας ότι η αείμνηστη Μαριάννα υπήρξε συνομιλήτριά  μας, και ένα από τα κείμενα που έγραψε στον Παρατηρητή της Θράκης  ήταν η άποψή της για τη σύνδεση της Αστικής Τσανακλείου Σχολής  με τον ιδρυτή της, Νέστορα Τσανακλή, επί δημαρχίας Γιώργου Πετρίδη, κι ας ήταν αυτή η άποψη  κόντρα στην κυρίαρχη, όπως επίσης είχε προτείνει την αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής με νέες χρήσεις και περιπάτους.

Υπέροχη επιστήμονας και το ίδιο εξαιρετική σύζυγος και σπουδαία μητέρα, η Μαριάννα ζούσε τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, κοντά στην κόρη της και την οικογένειά της, απολαμβάνοντας τις ομορφιές της καθημερινής ζωής, φορέας υψηλής αισθητικής σε οτιδήποτε περιβάλλει τον άνθρωπο, κάθε στιγμή.
Καλό ταξίδι Μαριάννα,

Συλλυπητήρια Γιάννη και παιδιά, Νάντια και εγγόνια,

Ν’ αντέχετε, Να τη θυμάστε

Παρατηρητής της Θράκης
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.