Τι φερνει το μελλον για τις εργασιακες σχεσεις

Ενημέρωση για εργασιακά και συντάξεις στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής από τον εργατολόγο Χρήστο Βουρλιώτη

Με παρόντα τα μέλη του Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. και ολιγομελείς αντιπροσωπείες των Δ.Σ. των σωματείων συνταξιούχων του Νομού Ροδόπης, για λόγους τήρησης των κανόνων υγειονομικής ασφάλειας λόγω του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Ιουνίου στο χώρο το Εργατικού Κέντρου ημερίδα ενημέρωσης για τις εργασιακές σχέσεις στην εποχή του κορωνοϊού, αλλά και το θέμα των δικαστικών επιδιώξιμων αξιώσεων στις συντάξεις από τις αδυναμίες των νόμων Κατρούγκαλου και Βρούτση.

 

Την ενημέρωση πραγματοποίησε ο Δικηγόρος-Εργατολόγος κ. Χρήστος Βουρλιώτης, που ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο σε εργατικό, όσο και σε συνταξιοδοτικό επίπεδο.

 

Στα εργασιακά, αναφέρθηκε στις εργασιακές σχέσεις και τις αλλαγές που επήλθαν σ κατά την περίοδο του κορωνοϊού, με έμφαση στην εφαρμογή του προγράμματος «Συν-εργασία», που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που επιθυμούν, από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, να περιορίσουν ουσιαστικά το εργατικό κόστος.

 

Θεωρεί δε πως παρόλο που φαίνεται η συμμετοχή προς το παρόν κινείται σε χαμηλά επίπεδα, δεδομένης της αισθητής μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού, τελικά θα υπάρξει συμμετοχή, κάτι το οποίο θα επηρεάσει σαφώς τις εργασιακές σχέσεις.

 

 

Όσο για τις εκτιμήσεις πως η ανεργία θα εκτιναχθεί από το Σεπτέμβριο, όταν και πολλά προγράμματα επιδότησης εργασίας θα ολοκληρωθούν, θεωρεί πως πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα υπάρξει ή όχι δεύτερο κύμα κορωνοϊού.

 

Αν δεν υπάρξει αυτό το κύμα, τότε ενδεχομένως οι απολύσεις να συγκρατηθούν, διαφορετικά μια νέα έξαρση θα έχει ως αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι απολύσεις.

 

Αναμένοντας την απόφαση για τις συντάξεις

 

Όσο για το συνταξιοδοτικό σκέλος, ο κ. Βουρλιώτης αναφέρθηκε και στην υπόθεση των αναδρομικών η απόφαση για την οποία αναμένεται να δημοσιευτεί στις 3 Ιουλίου, τους δικαιούχους και τα χρονικά ζητήματα των αξιώσεων, αλλά και θέματα του επανυπολογισμού των συντάξεων, ιδίως μετά τους νόμους Κατρούγκαλου και Βρούτση.

 

Όπως ανέφερε, έχουν γίνει αγωγές από περίπου 250.000 συνταξιούχους, και κατά την άποψή του αυτοί αποτελούν μόνο το ¼ των συνταξιούχων που θα μπορούσαν να προβούν σε δικαστική διεκδίκηση των αξιώσεών τους.

 

 

Το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό, γιατί το χρονικό πλαίσιο στο οποίο εντοπίζονται οι αξιώσεις είναι 3,5 χρόνια, όμως από διαρροές μέχρι τώρα φαίνεται το δικαστήριο να προσανατολίζεται στο να επιστρέψει αναδρομικά περιόδου μόνο 11 μηνών.

 

Η απόφαση θα ξεκαθαρίσει και να θα λάβουν αυτά τα χρήματα οι ενάγοντες, ή όλοι όσοι είχαν την δυνατότητα, κάτι που αλλάζει και το τελικό δημοσιονομικό κόστος για το κράτος.

 

Στα μέχρι τώρα δείγματα γραφής, το ΣτΕ έχει σε προηγούμενες αποφάσεις, παύσει την αναδρομικότητα της κήρυξης ως αντισυνταγματικής μιας διάταξης, περιορίζοντας έτσι το δημοσιονομικό κόστος.

 

Αν αυτό θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση, θα φανεί με την έκδοση της απόφασης.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.