Μειωνει τις αποστασεις το ΚΕΘΕΑ Κιβωτος στη Θρακη

Δύο προγράμματα για εξαρτήσεις και απομακρυσμένες περιοχές θα αρχίσει να εφαρμόζει το επόμενο διάστημα η δομή

Ακόμα πιο απαραίτητη η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων εν μέσω πανδημίας

 
Το σύνθημα «Μειώνουμε τις αποστάσεις», εμπνευσμένο από την πανδημία, ήταν το μήνυμα του ΚΕΘΕΑ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, θέλοντας να δείξουν την αξία της επαφής, της σχέσης και της επικοινωνίας για τα άτομα με εξαρτήσεις.
 
Άλλωστε το ΚΕΘΕΑ, και ειδικότερα για την περιοχή μας το ΚΕΘΕΑ Κιβωτός, δεν σταμάτησε την επαφή του τόσο με τα παλιότερα μέλη του, που είχαν να αντιμετωπίσουν πέρα από την εξάρτηση και τους περιορισμούς της πανδημίας, που τους επιβαρύνουν δυσανάλογα, αλλά και νέα μέλη που χρειάστηκαν την βοήθειά τους.
 
Για το έργο και τα μελλοντικά σχέδια του ΚΕΘΕΑ Κιβωτός, που θα ενισχύσει την υφιστάμενη δράση του με δύο προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ την επόμενη περίοδο, μίλησε ο κ. Αντώνης Ραφτόπουλος, αναπληρωτής υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Κιβωτός, στη Νατάσσα Βαφειάδου και το Ράδιο Παρατηρητής.
 

Σημαντική η ανάγκη ενάντια στις εξαρτήσεις

 
Ο κ. Ραφτόπουλους τόνισε πως η πανδημία μας επηρέασε όλους, πόσο μάλλον τους πιο ευάλωτους, αυτούς που προσπαθούν να βοηθήσουν στις υπηρεσίες τους.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ για το 2019, παρείχε 14.556 θέσεις θεραπείας σε ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης από τα ναρκωτικά και τις οικογένειές τους στον δρόμο, στις μονάδες του στην κοινωνία και στις φυλακές.
 
Οι 8 στους 10 στα προγράμματα απεξάρτησης είναι άνδρες με μέση ηλικία τα 31 έτη. Αυτοί είχαν την πρώτη επαφή με τις ουσίες σε ηλικία 16 ετών, οι 9 στους 10 δοκιμάζοντας κάνναβη.
 
Ως κύρια ουσία χρήσης, για την οποία ζητούν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ αναφέρουν την ηρωίνη και τα οπιοειδή (41,7%), την κάνναβη (36%) και με αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια την κοκαΐνη (14,2 % το 2019 έναντι 7,3% το 2015). Οι μισοί είναι άνεργοι,1 στους 3 αναφέρει σοβαρά ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα και οι 4 στους 10 έχουν δικαστικές εκκρεμότητες.
 
Προβλήματα όμως υπάρχουν και από τις λεγόμενες «νόμιμες εξαρτήσεις», από το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια, το διαδίκτυο και τις εφαρμογές του, για τις οποίες το ΚΕΘΕΑ προσέφερε 1.689 θέσεις θεραπείας το 2019, με τον κ. Ραφτόπουλο να σημειώνει πως προσδίδουν στο πρόβλημα της εξάρτησης νέες όψεις.
 
Ειδικά αυτή την περίοδο, μετά την πανδημία, σημείωσε πως οι εξαρτημένοι είναι διπλά ευάλωτοι, γιατί στα προβλήματα που συνδέονται με τις εξαρτήσεις, έρχεται στην επιφάνεια η δυσκολία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, τόσο λόγω του στίγματος αλλά και από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν στις υπηρεσίες.
 
«Μάλιστα μελέτες δείχνουν πως η χρήση ουσιών αλλά και ψυχοφαρμάκων την περίοδο της πανδημίας εκτοξεύτηκε, που σημαίνει πως όλοι αντιμετωπίσαμε σοβαρές δυσκολίες στη λειτουργία μας, και πολύς κόσμος κατέφυγε στη χρήση ουσιών, νόμιμων ή παράνομων, για να ανακουφιστεί» ανέφερε.
 

Συνέχισαν την επαφή με το κοινό παρά τις δυσκολίες

 
Θεωρεί πάντως πως οι υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ αυτή την περίοδο, τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά, κατάφεραν να συγκρατήσουν τους ανθρώπους στις υπηρεσίες, να διατηρήσουν την πρόσβαση και τη βοήθεια στα μέλη τους, ακόμα και νέους εξυπηρετούμενους που ήταν δύσκολο να προσέλθουν δια ζώσης στις υπηρεσίες.
 
«Όλο αυτό το διάστημα αξιοποιήσαμε ό,τι μέσο διαθέσαμε για να μείνουμε σε επαφή με τα μέλη μας» ανέφερε, και βοήθησαν για να τηρηθούν τα αυστηρά μέτρα προστασίας.
 
Υπό κανονικές συνθήκες θα πραγματοποιούσαν δράσεις που θα τους επέτρεπαν να συναντηθούν με τους συμπολίτες τους, να κάνουν εκδηλώσεις ώστε να περάσουν τα μηνύματά τους.
 
Φέτος έπρεπε να βρουν άλλους τρόπους για να περάσουν το μήνυμά τους, και επέλεξαν εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους, όπως η ποδηλατοδρομία στη Γενισέα στην Ξάνθη, ή τη συνέντευξη που θα μεταδοθεί από τουρκόφωνους ραδιοφωνικούς σταθμούς, επικεντρωνόμενος στα μέλη της μειονότητας, στους οποίους έχουν πάντα στο νου τους, μιας και έχουν πολλές ανάγκες αλλά δύσκολα έρχονται στην υπηρεσία τους.
 

Δύο προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ στην περιοχή

 
Το ΚΕΘΕΑ Κιβωτός, ανέφερε ο κ. Ραφτόπουλος, θα έχει το επόμενο διάστημα τη μεγάλη χαρά να υλοποιήσει δύο χρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω του ΠΕΠ ΑΜΘ.
 
Το ένα αφορά τη δημιουργία ενός πολυδύναμου κέντρου που θα αναπτύξει τη δράση του στον Έβρο και τη Ροδόπη και θα αφορά ανθρώπους με προβλήματα ψυχιατρικής συννοσηρότητας, με κατάχρηση τόσο του διαδικτύου όσο και άλλες εξαρτήσεις, που αφορούν κυρίως εφήβους και τις οικογένειές τους.
 
Το δεύτερο αφορά μια κινητή μονάδα, που θα παράσχει συμβουλευτική, στήριξη και παραπομπή σε πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες.
 
 
Να σημειωθεί κλείνοντας ότι το ΚΕΘΕΑ Κιβωτός αναπτύσσει δράσεις με μονάδες στην Καβάλα, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα.
 
Όσο αφορά τη Θράκη, τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι για την Ροδόπη το 25310 37842, για τον Έβρο το 25510 89595 και για την Καβάλα το 2510 223131.
 
Σε αυτά τα τηλέφωνα μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ όσοι επιθυμούν να πάρουν πληροφορίες τόσο για τη δική τους σχέση με κάποια εξάρτηση όσο και για κάποιον αγαπημένο τους.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.