Το μηνυμα της Κυριακης

«Ελευθερία από την ανησυχία»

Ανάγκες ποικίλες πιέζουν τον άνθρωπο κάθε εποχής. Και η ανήσυχη φροντίδα για το αύριο αποτελεί συνήθως τρόπο ζωής για πολλούς ανθρώπους. Δεν ταλαιπωρεί μόνο τους οικονομικά αδύνατους, ταράζει ποικιλότροπα και τους ευκατάστατους. Αυτοί δεν ανησυχούν για την καθημερινή τους τροφή και ενδυμασία. Ταλαιπωρούνται από άλλα αιτήματα που η καταναλωτική κοινωνία αδιάκοπα πολλαπλασιάζει.
 
Από αυτή την αγχώδη μέριμνα που στραγγαλίζει την ανθρώπινη ύπαρξη ζητεί να μας ελευθερώσει ο Κύριος, λέγοντας: «Μη μεριμνάτε», τονίζει με όλο το κύρος του. Μην ανησυχείτε, ούτε και για τα πιο άμεσα και απαραίτητα. Μην αφήνετε να σας τυραννούν αγωνιώδεις σκέψεις, για το μέλλον, για τη ζωή σας.  Σπάστε τα δεσμά της ανησυχίας με την εμπιστοσύνη προς τον Θεό. Για να μην αφήσει περιθώρια για αμφιβολίες και αμφισβήτηση, ο Κύριος αναπτύσσει το μήνυμά Του αυτό σε μια σειρά συλλογισμών ντυμένων στην πιο όμορφη και άμεση ποιοτική γλώσσα:
 
«Δεν αξίζει η ζωή περισσότερο από την τροφή, και το σώμα από το ένδυμα;» Το πρώτο επιχείρημα στηρίζεται στην ψύχραιμη λογική. Ο Θεός που μας έδωσε το κατ’ εξοχήν μεγάλο, το δώρο της ζωής, δεν θα χαρίσει και το λιγότερο που απαιτείται για τη συντήρησή του;
 
Ο δεύτερος συλλογισμός στρέφει την προσοχή στο άμεσο περιβάλλον στη φύση. Η πρόνοια του Θεού εκδηλώνεται για όλα τα δημιουργήματα, ακόμη και για τα πιο ασήμαντα. Τα πουλιά που πετούν ελεύθερα στον ουρανό τα κρινολούλουδα που ντυμένα με χαρούμενα χρώματα λικνίζονται στην αύρα του κάμπου. Η πρόνοια του Θεού εκδηλώνεται μέσα στη φύση, σε όλα, ακόμα και στα πιο ασήμαντα. Πόσο περισσότερο δεν θα φροντίσει για εμάς ο Θεός;
 
Το τρίτο επιχείρημα. Άλλωστε τι βγαίνει με την εναγώνια φροντίδα; Τι ουσιαστική αλλαγή στη ροή των γεγονότων μπορεί να επιτύχει ο άνθρωπος απλώς με τη βιοτική μέριμνα; Η ανησυχία αυτή είναι ατελέσφορη. Ποιος από εμάς, όσο και αν φροντίσει μπορεί να προσθέσει στο ανάστημά του ένα πήχυ; Ζήστε λοιπόν γαλήνια, λυτρωθείτε από το σκυθρωπό, γεμάτο σκοτούρες ύφος. Χαμογελάστε αβίαστα στην κάθε μέρα. Αφεθείτε με εμπιστοσύνη στον Θεό.
 
Όλα αυτά δεν σημαίνουν αδελφοί αδιαφορία για τα βιοτικά, ρομαντική ανεδαφικότητα, τεμπελιά. Το «μη μεριμνάτε» του Χριστού δεν σημαίνει «μη εργάζεσθε», φανερώνει την εμπιστοσύνη του ανθρώπου στην πρόνοια του Θεού.
 

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος    

 
Κυριακή, 28-6-2020, πρωί: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στον Ιερό  Ναό Αγ.Παύλου Γλυκονερίου.
 
Δευτέρα, 29-6-2020, πρωί: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ευγενώς προσκληθείς από τον Σεβασμιωώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα θα μετάσχει των εορτίων εκδηλώσεων του πολιούχου  της πόλεως Βεροίας.
 
Δευτέρα, 29-6-2020, 19:00: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού στο εορτάζον Ιερό Παρεκκλήσιο Αγ. Αποστόλων Μολυβωτής.
 
Τετάρτη, 1-7-2020, πρωί: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στο Ιερό Παρεκκλήσι Αγ. Αναργύρων Σκαλώματος.
 
Πέμπτη,    2-7-2020, πρωί: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγ. Παρασκευής Μέσσης για την εορτή της Παναγίας  «Ρόδον το Αμάραντον».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.