Οι μαθητες του Ειδικου Δημοτικου Κομοτηνης «Καλλιεργησαν τη Γη»

Μεγάλωσαν τα δικά τους φυτά, μαθαίνοντας βιωματικά τις δυνατότητες της γης

Το σχολικό πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ ΤΗ ΓΗ» ολοκλήρωσαν με επιτυχία οι μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής με την καθοδήγηση και την βοήθεια της συντονίστριας  κ. Πετρίδου Χαριτίνης και της κ. Ιωάννας Βασιλούδη.
 
Εξηγώντας την παιδαγωγική φιλοσοφία πίσω από τη δράση η κ. Πετρίδου επεσήμανε πως η αναγκαιότητα οπτικοποίησης της διδασκαλίας, οι παιδοκεντρικές προσεγγίσεις και τα βιωματικά μοντέλα προσέγγισης της μάθησης θα πρέπει να αποτελούν την βασική αρχή διδασκαλίας μεταξύ των ατόμων με αναπηρία. Εξάλλου, σήμερα είναι αποδεκτή η δυναμική σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ του γνωστικού τομέα και των βιωματικών εμπειριών καθώς με αυτό τον τρόπο, το παιδί  ανακαλύπτει ενεργά το υπό μελέτη αντικείμενο ενδυναμώνοντας και ισχυροποιώντας τους δεσμούς με τον γνωστικό τομέα. Τα σχολικά προγράμματα άλλωστε παρέχουν την ευκαιρία για την ανάπτυξη τέτοιων δράσεων και διδακτικών παρεμβάσεών».  


 
Στο πλαίσιο λοιπόν ενός τέτοιου προγράμματος που στόχο είχε την βιωματική προσέγγισης της  μάθησης οι μαθητές του ειδικού Δημοτικού σχολείου Κομοτηνής δενδροφύτευσαν τον αύλιο χώρο του σχολείου τους δενδρύλλια και καλλωπιστικά φυτά που προσέφεραν δωρεάν τα φυτώριά της  Δασικής  Υπηρεσίας Κομοτηνής (Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης). Συγκεκριμένα εξασφάλισαν  σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών  από τους «Σπορίτες Ροδόπης», τους οποίους σε ένα μικρό αυτοσχέδιο φυτώριο περίμεναν υπομονετικά να φυτρώσουν και να αναπτυχθούν ώστε να είναι κατάλληλα για μεταφύτευση. Στη συνέχεια σε ένα χώρο 50 τ.μ που παραχωρήθηκε από τον Συνεργατικό Λαχανόκηπο Κομοτηνής «ΣΠΑΡΤΑΚΟ», στην οδό ΞΑΝΘΗΣ έστησαν έναν πανέμορφο λαχανόκηπο. Η κ. Πετρίδου ανέφερε, ότι στόχος ήταν να συμπεριλάβουν όσα περισσότερα φυτά μπορούσαν. Έτσι ο μικρός τους κήπος διαθέτει, πατάτες, πεπόνια, ντομάτες,, πιπεριές, μελιτζάνες, καρπούζια, κολοκυθιές, φασολάκια, καλαμπόκι, φράουλες, μαρούλια, κρεμμυδάκια, σέλινο, δυόσμο.  
 

Χάρη στο εν λόγω πρόγραμμα, σήμερα, οι μαθητές καταφέρνουν να γνωρίζουν τα φυτά, να γεύονται τα πρώτα δικά τους τρόφιμα (αγγουράκια, μαρούλι, κρεμμυδάκια) να γνωρίζουν βιωματικά τις απεριόριστες δυνατότητες της γης.
 
«Ευχαριστούμε όλους αυτούς που στάθηκαν αρωγοί και συμπαραστάτες μας σ’ αυτή τη προσπάθεια!» τόνισε η κ. Πετρίδου κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.