«Ειμαι λυπημενος και συγκλονισμενος»

Δήλωση του Οικουμενικό Πατριάρχης για το ενδεχόμενο αλλαγής χρήσης της Αγίας Σοφίας

«Τι μπορώ να πω ως χριστιανός κληρικός και Έλληνας πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη; Αντί να μας ενώσει, μια κληρονομιά 1.500 ετών μας χωρίζει. Είμαι λυπημένος και συγκλονισμένος». Αυτό αναφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε δήλωσή του στην εφημερίδα Washington Post για το ενδεχόμενο αλλαγής χρήσης της Αγίας Σοφίας.
 
Ο πνευματικός ηγέτης εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, αναφέρεται στα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την βυζαντινό καθεδρικό ναό και ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά θαύματα του κόσμου, σε τζαμί.
 
Η κίνηση αυτή του Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζεται από την WP ως μια πολιτική κίνηση με τον Τούρκο πρόεδρο να θέλει να προσελκύσει συντηρητικούς μουσουλμάνους στο κόμμα του.
 
Στο άρθρο τονίζεται η προκλητική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης να κάνει λόγο για τοξική γλώσσα στη συζήτηση περί Αγιάς Σοφιάς, η οποία, όπως αναφέρει υπογραμμίζει τους αιώνες θρησκευτικής αντιπαλότητας σε αυτό το μέρος του κόσμου.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Αγία Σοφία ανήκει ήδη από το 1985 στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως μουσείο που εντάσσεται στην ιστορική ζώνη της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με διαδικασίες που προβλέπει η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά, προτού ληφθεί οιαδήποτε απόφαση για οποιαδήποτε μετατροπή τέτοιου μνημείου, απαιτείται η προηγούμενη επίσημη γνωστοποίηση στην UNESCO. Εν συνεχεία, συγκαλείται η αρμόδια 21μελής διακυβερνητική επιτροπή, η οποία εξετάζει τις κατάλληλες λύσεις, με γνώμονα τη διατήρηση της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας του μνημείου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.