Τοπικα γραφεια ΕΦΚΑ σε Σαπες και Ξυλαγανη προτεινει ο Ν. Χαριτοπουλος

Για να περιοριστούν τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ

Ο Δήμος θα καλύψει τη στέγαση και τη λειτουργία τους

Την πρόταση που έχει κάνει ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ στους Δήμους παρέθεσε ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου.
 
Η κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ, που ανακοινώθηκε πρόσφατα και στο Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές δυσκολίες για τους κατοίκους ιδιαίτερα των πιο απομακρυσμένων οικισμών, που για να εξυπηρετηθούν θα πρέπει να μεταβαίνουν στην Κομοτηνή.
 
Η κατάργηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις σε κάποιους Δήμους, όμως ο κ. Χαριτόπουλος αναγνώρισε πως με την κατάργηση του ΟΓΑ και την απορρόφησή του στον ΕΦΚΑ, η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη.
 
Έτσι θεωρεί πως θα πρέπει αντί να γίνει προσπάθεια να διατηρηθούν οι ανταποκριτές, που αργά ή γρήγορα θα καταργηθούν, θα πρέπει να δημιουργηθούν δομές τοπικά που θα καλύπτουν τις αρμοδιότητές τους.
 
Για αυτό και έχει ήδη κάνει την πρόταση, εφόσον ορισμένες από τις αρμοδιότητες που παλαιότερα είχαν οι ανταποκριτές του ΟΓΑ καλύπτονται τώρα και τα Κέντρα Κοινότητας, να δημιουργηθούν γραφεία ΕΦΚΑ στους υπόλοιπους Δήμους για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
 
Ο ίδιος έχει προτείνει δύο γραφεία ΕΦΚΑ, ένα στην Ξυλαγανή και ένα στις Σάπες, δεσμευόμενος πως ο Δήμος θα αναλάβει δωρεάν να παρέχει τα κτίρια και τη λειτουργία τους, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία των πολιτών.
 
«Σαν Δήμος Μαρωνείας-Σαπών κάνουμε μια πρόταση. Κύριοι του ΕΦΚΑ τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε από την παύση των ανταποκριτών του ΟΓΑ στον δήμο μας, πάρτε δυο άτομα, να κάνουμε γραφεία στην Ξυλαγανή και στις Σάπες, θα τα παραχωρήσουμε δωρεάν, και να εξυπηρετείται το ίδιο ο κόσμος» ανέφερε.
 
Θεωρεί δε πως η πρόταση είναι ρεαλιστική και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί με το ίδιο μισθοδοτικό κόστος που είχαν οι ανταποκριτές του ΟΓΑ, θα καλυφθούν οι θέσεις σε Ξυλαγανή και Σάπες, με τον Δήμο να καλύπτει το κόστος των γραφείων.
 
Πρόβλημα θα υπάρξει πάλι, αλλά δεν θα είναι στο μέγεθος που αναμένεται να υπάρξει αν καταργηθούν απλά οι ανταποκριτές του ΟΓΑ, μιας και μειώνει σημαντικά το χρόνο μετάβασης από τους πιο απομακρυσμένους οικισμούς στην υπηρεσία.
 

Ελλείψει οκταμήνων, προβλήματα στην καθαριότητα

 
Ερωτηθείς για το θέμα των παραλιών και του καθαρισμού τους στο Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, ο κ. Χαριτόπουλος τόνισε πως υπάρχει όντως καθυστέρηση, με την οποία και ο ίδιος δεν είναι ευχαριστημένος, και την οποία απέδωσε σε δύο παράγοντες.
 
Από τη μία είναι η πανδημία του κορωνοϊού, που πήγε όλες τις διαδικασίες, μεταξύ των οποίων και η παραχώρηση των παραλιών, αρκετούς μήνες πίσω.
 
Έτσι, ο Δήμος έπρεπε να προχωρήσει σε νέες δημοπρασίες, που πάλι έχουν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις, όμως ο δεύτερος, και μεγαλύτερος παράγοντας, για τις καθυστερήσεις στη μέριμνα των παραλιών, είναι το γεγονός ότι δεν έχουν έρθει ακόμα τα οκτάμηνα που περίμεναν, που αποτελούν σημαντική βοήθεια για την καθαριότητα στις παραλίες.
 
«Περιμέναμε 81 άτομα στον δήμο Μαρωνείας-Σαπών, και ετοιμάσαμε ένα συνεργείο με 15 άτομα που θα ασχολούνταν μόνο τις παραλίες» ανέφερε, κάτι το οποίο είναι σημαντικό πλήγμα.
 
Το πιο απογοητευτικό, τόνισε, είναι ότι περιμένουν τα οκτάμηνα από τις αρχές του χρόνου, όμως η καθυστέρηση είναι σημαντική και στο τέλος θα χαθεί το καλοκαίρι, και μαζί με αυτό οι προσπάθειες που έκαναν για επιπλέον προσωπικό στον τομέα της καθαριότητας. «Όταν κατορθώσαμε  φέτος να πάρουμε 26 άτομα επιπλέον στον τομέα της καθαριότητας, απ’ ό,τι πέρυσι, αν έρθουν τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο τι θα τους βάλουμε να κάνουν μέσα στις βροχές και στα χιόνια;» αναρωτήθηκε.
 

Μάχη για την ύδρευση και την αποχέτευση

 
Ένα από τα θέματα στο οποίο ανέλαβε να εργαστεί η Δημοτική αρχή, είναι το θέμα της ύδρευσης, το οποίο ταλαιπωρεί τους πολίτες του Δήμου εδώ και αρκετά χρόνια.
 
Ο κ. Χαριτόπουλος τόνισε πως είχαν παραλάβει ένα πολύ ανοργάνωτο σύστημα,  στο οποίο μέχρι τώρα έχουν κάνει παρεμβάσεις σε 16 μόλις αντλιοστάσια.
 
Αυτές τις μέρες αποκατέστησαν δυο βλάβες, που υπολογίζεται πως υπήρχαν εδώ και μια πενταετία, εντός του οικισμού των Σαπών, ενώ ιδιαίτερα θετικό είναι ότι εξασφάλισαν ένα ποσό 680 χιλιάδων ευρώ ώστε να ξεκινήσουν την μελέτη και να προβούν στη σύνδεση των οικιών με το δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού.
 
Το προηγούμενο πλαίσιο δεν επέτρεπε την ένταξη αυτού του έργου, όμως τελικά οι δαπάνες αυτές έγιναν επιλέξιμες, ώστε να μπορέσει να κάνει αυτό το έργο ο Δήμος, που διαφορετικά θα αδυνατούσε να χρηματοδοτήσει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.