Την παρεμβαση του Περιφερειαρχη για παραταση των μετρων στηριξης σε οσες περιοχες υπαρχει εξαρση του ιου ζητησαν οι ΟΕΒΕΣ Ξανθης και Ροδοπης

Α. Βαφειάδης: «Η Κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς γίνεται στην πραγματική οικονομία»

«Χωρίς νέα μέτρα στήριξης, πολύ γρήγορα από ό,τι υπολογίζω, θα έχουμε νέα λουκέτα και απολύσεις του προσωπικού»

 

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η σχέση που χαρακτηρίζει την κίνηση στην τοπική αγορά σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή. Σε ένα ήδη δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, έτσι όπως διαμορφώθηκε με την επιβολή του γενικού lockdown πριν από μερικό διάστημα, οι επιχειρηματίες της περιοχής μας καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν και τον φόβο του κόσμου γύρω από τις επιδημιολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και έχουν συνέπειες στην αγοραστική τους συμπεριφορά. Ήδη το πρόβλημα είναι έντονο στην αγορά της Ξάνθης, ενώ αντίστοιχα διαμορφώνεται και η κατάσταση στην Κομοτηνή. Αυτό παραδέχθηκε  μιλώντας στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» και τη Νατάσσα Βαφειάδου, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, για να δώσει σχηματικά την κατάσταση λέγοντας πως «όσο ανεβαίνει η επιδημιολογική κρίση τόσο πέφτει η κατανάλωση». Ειδικά για Κομοτηνή ο κ. Βαφειάδης εξήγησε πως «η καραντίνα του Αγιάσματος είχε άμεση επίπτωση και στην κατανάλωση, και γενικότερα στην τοπική οικονομία σε όλα τα επίπεδα καθώς ο κόσμος φοβάται».

 

Για την ανατροπή της παραπάνω κατάστασης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης από κοινού με την πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ Ξάνθης συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο. Μια συνάντηση που έγινε ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του προγράμματος ενίσχυσης το οποίο αναμένεται να τρέξει η ΠΑΜΘ και αφορά σε χρηματοδότηση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Όπως παραδέχθηκε ο κ. Βαφειάδης η επίσκεψη συνέπεσε τυχαία με την ανακοίνωση του προγράμματος για το οποίο όμως είχαν συζητήσει τηλεφωνικά το αμέσως προηγούμενο διάστημα με τον Περιφερειάρχη, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίζει πως το μείζον για το εν λόγω πρόγραμμα είναι τα όποια χρήματα πραγματικά και γρήγορα να κατευθυνθούν στην ελάφρυνση των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων.

 

«Εμείς αυτό που ζητήσαμε είναι να πάνε πραγματικά τα χρήματα σε λειτουργικές δαπάνες είτε αυτό αφορά τα ενοίκια, είτε τις δαπάνες ενέργειας είτε αφορά προσωπικό ώστε πραγματικά να ελαφρύνουν οι επιχειρήσεις από τα χρέη που δημιουργήθηκαν από το δίμηνο-τρίμηνο κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων στο νομό. Επίσης να γίνουν γρήγορα αυτές οι διαδικασίες ώστε μέχρι τέλη καλοκαιριού να μπορέσουμε να ενταχθούμε και να γίνει η εκταμίευση τους άμεσα μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε» επεσήμανε ο κ. Βαφειάδης.

 

«Ο τζίρος στην περιοχή μας έχει πέσει άνω του 50-60%»

 

Η επίσκεψη όμως των δύο εκπροσώπων της τοπικής επιχειρηματικότητας στον Περιφερειάρχη είχε και άλλο θέμα στην ατζέντα. Σύμφωνα με τα όσα εκμυστηρεύθηκε ο κ. Βαφειάδης στόχο είχε επίσης «να ζητήσουμε την πολιτική παρέμβαση του Περιφερειάρχη προς την κυβέρνηση ώστε να παραταθούν τα πανελλαδικά μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί», τουλάχιστον για όσες περιοχές πλήττονται ακόμη από την υγειονομική κρίση. Όπως εξήγησε ο κ. Βαφειάδης, «ο τζίρος στην περιοχή μας έχει πέσει άνω του 50-60%. Στα καφέ είναι 40-50% και στην εστίαση πλησιάζει 70%. Όπως καταλαβαίνετε, με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα μια επιχείρηση. Δυστυχώς χωρίς νέα μέτρα στήριξης, πολύ γρήγορα από ό,τι υπολογίζω, θα έχουμε νέα λουκέτα και απολύσεις του προσωπικού. Γι’ αυτό και ζητούμε την παρέμβαση και του Περιφερειάρχη ώστε να παραταθούν τα μέτρα και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις ειδικά των πληττόμενων περιοχών όπως είναι η Ξάνθη και η Ροδόπη να σταθούν στα πόδια τους. Να υπάρχει δηλαδή μια πρόνοια από την Κυβέρνηση σε όσες περιοχές υπάρξει  επιδημιολογική κρίση αυτά τα μέτρα να παρατείνονται ή να επανέρχονται για την στήριξη της αγοράς».

 

Ερωτηθείς για τους λόγους πτώσης της αγοραστικής κίνησης ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ απάντησε πως «ο κόσμος δικαιολογημένα δεν βγαίνει ακόμα έξω είτε για λόγους ψυχολογικούς είτε οικονομικούς. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που είναι είτε επαγγελματίες είτε ιδιωτικοί υπάλληλοι για 3 μήνες έχουν πάρει 1300 ευρώ. Όσοι ήταν στην αναστολή πήραν 800 ευρώ για σαράντα μέρες και άλλα 533 για ένα μήνα ακόμα. Δηλαδή μιλάμε για 3 μήνες 1300 ευρώ με τα οποία οι οικογένειες κοίταξαν να καλύψουν τις απολύτως βασικές τους ανάγκες και όχι να διασκεδάσουν όπως είναι απολύτως φυσιολογικό». «Οι άνθρωποι της αγοράς» τόνισε ο κ. Βαφειάδης «τα  βλέπαμε και τα επισημαίναμε αυτά τα πράγματα. Όμως η Κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς γίνεται στην πραγματική οικονομία. Περί άλλων τυρβάζει. Μιλάνε για δάνεια από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ τα οποία φυσικά δεν έχει πάρει κανένας. Ακόμη και το νέο νομοσχέδιο των μικροπιστώσεων  στο άρθρο 17 μιλά πάλι για εγγυήσεις και τριτεγγυήσεις και με επιτόκια αρκετά ψηλά που μπορεί να φτάσουν ακόμη και 10%. Το μόνο μέτρο που βοήθησε ως τώρα είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή».

 

«Θέλουμε το πανεπιστήμιο να είναι ανοιχτό και να αναπτύσσεται για να μπορεί να αναπτύσσεται και η περιοχή»

 

Κλείνοντας ο κ. Βαφειάδης τοποθετήθηκε και στην απόφαση του ΔΠΘ για εξ αποστάσεως εξεταστική ξεκαθαρίζοντας πως η απόφαση της Συγκλήτου είναι απολύτως σεβαστή για να παραδεχθεί ωστόσο πως η ανάπτυξη του νομού και η λειτουργία της τοπικής αγοράς βασίζεται στο πανεπιστήμιο. «Ας μην κρυβόμαστε μεταξύ μας. Θέλουμε το πανεπιστήμιο να είναι ανοιχτό και να αναπτύσσεται για να μπορεί να αναπτύσσεται και η περιοχή» τόνισε ο κ. Βαφειάδου εκφράζοντας την ελπίδα «αρχής γενομένης από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου η λειτουργία του πανεπιστημίου να γίνει δια ζώσης, αφού και όλες οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές άρχισαν να λειτουργούν πλέον δια ζώσης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.