«Σαφη και βατα τα θεματα στην Κοινωνιολογια»

Καθηγητές Φροντιστηρίων της Ροδόπης σχολιάζουν τα θέματα

Σωτήρης Αμανατιάδης, Καθηγητής και συνιδιοκτήτης του Φροντιστηρίου «Θεώρημα»

Στη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και στην Κοινωνιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) εξετάστηκαν την Παρασκευή 19 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων από τα ΓΕΛ. Ο «ΠτΘ» ζήτησε τη συνδρομή του Καθηγητή και συνιδιοκτήτη του Φροντιστηρίου «Θεώρημα» κ. Σωτήρη Αμανατιάδη και του καθηγητή Βιολογίας του Φροντιστήριο «2001 Ορόσημο» κ. Κώστα Νικόπουλου για τον σχολιασμό των θεμάτων στα δύο μαθήματα.

Σχολιάζοντας τα θέματα που επελέγησαν από την επιτροπή στο μάθημα της Κοινωνιολογίας, ο καθηγητής και συνιδιοκτήτης του Φροντιστηρίου «Θεώρημα» κ. Σωτήρης Αμανατιάδης, επεσήμανε πως «τα σημερινά θέματα ήταν σαφή, ως προς τη διατύπωσή τους και οι απαντήσεις μέσα από το σχολικό βιβλίο ήταν αρκετά ξεκάθαρο πού ξεκινούν και πού τελειώνουν. Δεν είχαμε δηλαδή διχογνωμίες για το ποιο κομμάτι του βιβλίου μπαίνει και ποιο όχι. Ταυτόχρονα αρκετά ερωτήματα ήταν αρκετά γενναιόδωρα ως προς τη μοριοδότησή τους, σε σχέση με το μέγεθος των απαντήσεων που έπρεπε να γράψουν οι υποψήφιοι, δηλαδή με λίγες γραμμές οι υποψήφιοι έπαιρναν πολλές μονάδες. Τέλος τα θέματα ήταν βατά, με την έννοια ότι δεν ρωτήθηκαν κομμάτια που ήταν δυσνόητα στους μαθητές. Επίσης, καλύπτουν μεγάλο μέρος της ύλης. Αυτό βέβαια το περιμέναμε, αφού μειώθηκε η ύλη αρκετά,  οπότε ήταν αρκετά εύκολο για την επιτροπή να το κάνει αυτό»

Ο συνιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Θεώρημα» έκανε και δύο παρατηρήσεις γύρω από τη επιλογή των θεμάτων και της εξέτασης του μαθήματος. Η πρώτη είχε να κάνει με το γεγονός πως «ενώ η ύλη των παιδιών είναι γεμάτη με διάσπαρτες αναφορές στον Κάρολο Μαρξ -είναι ένας επιστήμονας που τον αγαπούν πάρα πολύ οι Κοινωνιολόγοι- στα σημερινά θέματα ο Κάρολος Μαρξ αναφέρετε μόνο σε ένα Σωστό-Λάθος». Ενώ η δεύτερη είχε να κάνει με μια «παραφιλολογία» που αναπτύχθηκε ότι «επειδή η Κοινωνιολογία φέτος είναι η πρώτη και η προτελευταία φορά που θα εξεταστεί στις πανελλαδικές εξετάσεις, η επιτροπή θα βάλει δύσκολα θέματα για να εκδικηθεί την υπ. Παιδείας, ή ότι θα έβαζε δύσκολα θέματα κατ’ εντολή της υπουργού για να δείξει ότι είναι επιβεβλημένη η κατάργηση του μαθήματος». Ο καθηγητής κάλεσε τους μαθητές να κλείνουν τα αυτιά τους σε τέτοιου είδους φήμες καθώς κατά 99% δεν επιβεβαιώνονται και το μόνο που ενδεχομένως δημιουργούν είναι φόβος.

«Γενικά είχαμε καλά θέματα, δεν είχαμε κάτι που να μας προξένησε αρνητική εντύπωση. Θεωρώ ότι οι μαθητές θα έγραψαν αρκετά καλά» επεσήμανε ο κ. Αμανατιάδης κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.