Γιατι ο Ιατρικος Συλλογος ζητα μαζικα τεστ και στην Κομοτηνη

Κ. Χαριτόπουλος: «Πρέπει να αντιληφθούμε ποιο είναι το επιδημιολογικό φορτίο της πόλης»

Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης

«Η δυνατότητα διενέργειας τεστ από το Νοσοκομείο Κομοτηνής θα μας βοηθήσει στη γρηγορότερη ιχνηλάτηση»

Τους λόγους για τους οποίους ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης ζητά τη διενέργεια μαζικών τεστ για τον εντοπισμό ενδεχόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού και στην πόλη της Κομοτηνής, παρέθεσε ο πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» του «Ράδιο Παρατηρητής». 

«Θα θέλαμε να διενεργηθούν τεστ και στην πόλη της Κομοτηνής, σε μαζική κλίμακα, έτσι ώστε να αντιληφθούμε ποιο είναι το επιδημιολογικό φορτίο της πόλης. Αν είναι υψηλό ή χαμηλό και να λάβουμε μέτρα ανάλογα με το επιδημιολογικό αυτό φορτίο. Γιατί έχουμε το αρνητικό παράδειγμα του γειτονικού  νομού, στον οποίο δεν διενεργήθηκαν μαζικά τεστ έγκαιρα, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πως η επιδημία εκεί αναζωπυρώνεται» επεσήμανε ο κ. Χαριτόπουλος για να υπογραμμίσει πως «δεν θα θέλαμε κάτι τέτοιο να δούμε κι εδώ».

Όπως εξήγησε ο κ. Χαριτόπουλος η διενέργεια μαζικών τεστ στην πόλη της Κομοτηνής θα βοηθήσει τους αρμοδίους να λάβουν και τα καταλληλότερα μέτρα περιορισμού του ιού. «Αν κάνουμε 1500 τεστ και βρούμε 1 ή 2 κρούσματα θα είναι διαφορετική η αντιμετώπισή μας από το αν κάνουμε 1500 τεστ και βρούμε 50 κρούσματα ή 100 κρούσματα. Είναι δύο τελείως διαφορετικά νούμερα, δείχνουν δυο τελείως διαφορετικά επιδημιολογικά φορτία, και επομένως οδηγούν σε δυο τελείως διαφορετικές δέσμες μέτρων» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα»

Ερωτηθείς για το αν πρέπει να ανησυχούμε με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο κ. Χαριτόπουλος έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, τονίζοντας πως «πρέπει να ανησυχούμε, διότι εάν εφησυχάσουμε θα έχουμε σοβαρές επιπτώσεις. Νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε στον βαθμό που πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι, και να λέμε ότι ιός κυκλοφορεί και στην πόλη μας. Βρέθηκαν κάποια κρούσματα επιβεβαιωμένα στην πόλη μας. Πόσα είναι αυτά; Αν δεν γίνουν μαζικά τεστ δεν ξέρουμε. Μπορεί να είναι πολύ λίγα, μπορεί να είναι μόνο αυτά, μπορεί να είναι όμως και πολύ περισσότερα. Άρα πρέπει να είμαστε ανήσυχοι. Πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα».

«Είναι διαφορετικά, όταν έχει κάποιος συμπτώματα να στέλνουμε το τεστ στο Σισμανόγλειο, και την ίδια ημέρα να βγαίνει το αποτέλεσμα»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου τοποθετήθηκε και για το αίτημα ενίσχυσης του Νοσοκομείου Κομοτηνής με τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να μπορούν να διενεργούνται τεστ κι από αυτό, εξηγώντας πως με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει γρηγορότερα η ιχνηλάτηση και να  προφυλάξουμε τους άλλους συμπολίτες από οποιοδήποτε θετικό κρούσμα πολύ άμεσα. «Είναι διαφορετικά, όταν έχει κάποιος συμπτώματα να στέλνουμε το τεστ στο Σισμανόγλειο, και την ίδια ημέρα να βγαίνει το αποτέλεσμα» ανέφερε ο κ. Χαριτόπουλος, προσθέτοντας πως έτσι «προφυλάσσουμε πολύ περισσότερο τις οποιεσδήποτε επαφές έχει ενδεχόμενο κρούσμα και απομονώνεται» σε σχέση με το «να κάνουμε το τεστ και να πάει στην Αλεξανδρούπολη την επομένη. Καθυστερούμε με αυτόν τον τρόπο και επιπλέον η Αλεξανδρούπολη δεν μπορεί να διενεργήσει άπειρα τεστ κάθε μέρα, καθώς είναι υπεύθυνη για τον Έβρο, τη Ροδόπη και την Ξάνθη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.