Ανεστης Δαλακουρας: «Ο κοσμος της Κομοτηνης εμαθε το βολει και το αγαπησε»

«Μεγάλες διαφορές σε όλα τα επίπεδα ανάμεσα στην Γερμανία και την Ελλάδα»

«Μία σειρά δυσμενών συγκυριών δεν μας επέτρεψαν να μείνουμε στην Volleyleague με την ΑΕ Κομοτηνής»

«Χρέος των παραγόντων να δώσουν έμφαση στα τμήματα υποδομής»

Προέρχεται από την μεγάλη του Έβρου σχολή και από μικρός έδειχνε πως θα μας απασχολήσει όλους για τις επιδόσεις του. Βασιζόμενος κυρίως στην σκληρή δουλειά αποτέλεσε μέλος των ομάδων τόσο του Εθνικού όσο και του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος που σημείωσε τεράστιες επιτυχίες σε πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο σε αναπτυξιακό επίπεδο.

Ο λόγος για τον Ανέστη Δαλακούρα, ο οποίος γρήγορα απέκτησε φανέλα βασικού στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης ζώντας μεγάλες στιγμές με αποκορύφωμα τη συμμετοχή στον τελικό της Volleyleague την σεζόν 2013/14, όπου η ομάδα της Αλεξανδρούπολης λύγισε από τον Ολυμπιακό ενώ εκείνη την σεζόν η ομάδα του Έβρου πραγματοποίησε πολύ καλή πορεία στην Ευρώπη.

Μετά από μία περιπλάνηση στην Αυστρία και στο Βραχάτι επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕ Κομοτηνής, όπου παρά το εξαιρετικό ξεκίνημα, η ομάδα της πόλης μας δεν μπόρεσε να παραμείνει στην κατηγορία και έτσι ο Ανέστης μετακόμισε εκ νέου στο εξωτερικό με την φανέλα της Γκίσεν Γκρίζλις.

Ο Διεθνής ακραίος και αρχηγός της ΑΕ Κομοτηνής την σεζόν 2018/19 μίλησε στον «ΠτΘ» για την εμπειρία του στο εξωτερικό, κάνοντας αναπόφευκτα μία σύγκριση με την κατάσταση στην Ελλάδα, θυμήθηκε την εμπειρία του με την φανέλα της ΑΕ Κομοτηνής δίνοντας την δική του εξήγηση για την πορεία της ομάδας ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους ο Έβρος, μία περιοχή με πλούσια παράδοση στο βόλεϊ βρίσκεται σε καθοδική πορεία.

Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν…

«Στην Γερμανία ο κόσμος αντιμετωπίζει τους αγώνες σαν μία ευκαιρία να βγει από το σπίτι και να διασκεδάσει»

ΠτΘ: Πώς κύλησε η χρονιά φέτος στην Γερμανία και πώς πήγαινε η ομάδα μέχρι την διακοπή;
Α.Δ.:
Η χρονιά φέτος στη Γερμανία ήταν αρκετά δύσκολη καθώς το πρωτάθλημα της είναι πολύ ανταγωνιστικό. Οι διαφορές των ομάδων είναι μικρές με εξαίρεση της ομάδα του Βερολίνου, την Berlin, που ήταν με διαφορά η καλύτερη ομάδα. Έτσι υπήρχαν εκπλήξεις σε κάθε αγωνιστική και αυτό προκαλούσε αύξηση του ενδιαφέροντος στο φίλαθλο κοινό. Όσον αφορά στην ομάδα μου, είχαμε αρκετά σκαμπανεβάσματα αλλά τις τελευταίες αγωνιστικές πηγαίναμε όλο και καλύτερα και θεωρητικά είχαμε ελπίδες για την είσοδο στα Play Off.

ΠτΘ: Πώς ήταν η καθημερινότητα σου εκεί και γενικά ο τρόπος ζωής των αθλητών;
Α.Δ.:
Όπως και των περισσότερων αθλητών στον κόσμο έτσι και εκεί η καθημερινότητα μου ήταν σπίτι – προπόνηση και από εκεί ξανά σπίτι. Αλλά σίγουρα είναι διαφορετική και η κουλτούρα των Γερμανών που δεν σου δίνει και πολλές επιλογές μέσα στην εβδομάδα γιατί μόλις τελειώσουν οι δουλειές, κλείνουν και τα μαγαζιά. Αυτό τουλάχιστον γινόταν στην πόλη όπου έμενα, η οποία είναι και σχετικά μικρή. Ίδια ήταν και η καθημερινότητα των συναθλητών μου. Η έξοδος μας συνήθως ήταν να μαζευόμαστε σε κάποιο σπίτι.

ΠτΘ: Ποιες διαφορές εντοπίζεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρώπη ως προς την οργάνωση, το επίπεδο και το φίλαθλο κοινό
Α.Δ.:
Από αγωνιστικής άποψης δεν θεωρώ ότι το πρωτάθλημα της Γερμανίας είναι πολύ ανώτερο από της Ελλάδος αλλά όλες οι ομάδες είναι δυνατές, δεν υπάρχουν εύκολα ματς για πολλές ομάδες. Στο οικονομικό σκέλος, όλες οι ομάδες είναι σωστές. Μεγάλη διαφορά, η οποία μάλιστα με έκανε εντύπωση είναι ότι σχεδόν όλα τα γήπεδα ήταν πάντα γεμάτα με ωραίες παρουσιάσεις παιχτών στην αρχή του αγώνα αλλά και το ότι οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν τους αγώνες σαν έξοδο και απλά πάνε να το διασκεδάσουν.

«Χρειάζεται μεγαλύτερη προβολή και δυνατοί χορηγοί για να αποκτήσει την χαμένη του αίγλη το βόλεϊ»

ΠτΘ: Ας συνεχίσουμε στα της χώρας μας, η κατάσταση είναι δύσκολη για το βόλεϊ και η αβεβαιότητα μεγάλη. Κάθε πέρυσι και καλύτερα θα λέγαμε. Πώς μπορεί να αντιστραφεί αυτή η εικόνα;
Α.Δ. :
Δυστυχώς στη χώρα μας τα πράγματα χειροτερεύουν διαρκώς και μόνο 5-6 ομάδες κρατιούνται σε υψηλό και επαγγελματικό επίπεδο. Πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια προβολής του αθλήματος ώστε να γίνει και πάλι δημοφιλές και να μπει στα σπίτια και τις οικογένειες. Μετά από εκεί χρειάζεται να βρεθούν μεγάλοι χορηγοί ώστε να στηρίξουν το άθλημα. Αυτό θα αποτελέσει αιτία να δυναμώσουν οι ομάδες και μαζί και το ενδιαφέρον των αθλητών για το άθλημα, καθώς πλέον θα το βλέπουν ξανά άκρως επαγγελματικά.

ΠτΘ: Ζώντας πέρυσι από μέσα την Κομοτηνή πως εκείνες το φίλαθλο κοινό, πόσο μεγάλη ήταν η στήριξη;
Α.Δ.: 
Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την Κομοτηνή να έχει ομάδα στην Volleyleague και θεωρώ ότι στήριξαν αρκετά την ομάδα και αγάπησαν το άθλημα.  Ελπίζω να συνεχίσουν να στηρίζουν κάθε χρόνο την ομάδα βόλεϊ.

ΠτΘ: Έναν χρόνο μετά τι πιστεύεις ότι πήγε λάθος και η ομάδα δεν μπόρεσε να μείνει στην κατηγορία;
Α.Δ. :
Η ομάδα θεωρώ ότι είχε δυνατότητες να παραμείνει στην κατηγορία αλλά έγιναν κάποιες αλλαγές που μάλλον επηρέασαν την ομάδα, όπως επίσης και τα οικονομικά προβλήματα που είχε στη διάρκεια της σεζόν. Σε όλα αυτά προστέθηκαν οι ατυχίες και οι τραυματισμοί στο τέλος και συγκεκριμένα στα Play Out, τα οποία δεν μας άφησαν να αγωνιστούμε όπως θα θέλαμε.

«Ίσως τα προηγούμενα χρόνια να μην δόθηκε η απαιτούμενη προσοχή στα αναπτυξιακά τμήματα από τους παράγοντες»

ΠτΘ: Η Θράκη πάντα είχε παράδοση στο βόλεϊ και παραγωγή αθλητών, ειδικά στον Έβρο. Παρόλα αυτά υπάρχει μια πτωτική πορεία. Τι ήταν αυτό που ξεχώρισε την Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη και πλέον έχει χαθεί;
Α.Δ.:
Το βασικότερο είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά παιδιά στις ακαδημίες ώστε να μπορέσουν να βγουν πάλι αθλητές και να ανέβει το επίπεδο. Αυτό πιθανόν να οφείλεται σε λανθασμένους χειρισμούς παραγόντων που έριχναν το βάρος στα ανδρικά τμήματα. Πλέον οι ομάδες του Έβρου αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες και είναι ευκαιρία να γίνουν σωστές κινήσεις ώστε να ξαναέρθουν τα παιδιά κοντά στο άθλημα μας.

ΠτΘ:  Ήσουν μέλος των μικρών εθνικών ομάδων αλλά και της ανδρικής. είναι στοίχημα για σένα να επιστρέψεις; Επιπλέον ποιο είναι το συναίσθημα να αγωνίζεσαι με το εθνόσημο;
Α.Δ.:
Για κάθε αθλητή είναι τιμή να αγωνίζεται με το εθνόσημο στο στήθος. Η Εθνική ομάδα είχε μία δύσκολη περίοδο αλλά έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης με τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και πιστεύω πως θα έρθουν ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις. Όλοι οι αθλητές θα ήθελαν να έχουν ενεργό ρόλο στην ομάδα αλλά υπάρχουν πολλοί ποιοτικοί αθλητές, οπότε αυτό που πρέπει να κάνουν όλοι είναι να δουλεύουν σκληρά και να περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία.

ΠτΘ:  Ποιοι είναι οι καλύτεροι προπονητές που έχεις συνεργαστεί;
Α.Δ. :
Έχω συνεργαστεί με πολλούς προπονητές στην καριέρα μου και έχω μάθει πράγματα από όλους. Αυτοί όμως που θεωρώ πως με έχουν βοηθήσει περισσότερο στην καριέρα μου είναι ο Μάκης Δημητριάδης, ο Θανάσης Μουστακίδης και ο Κώστας Δεληκώστας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.