Μολις το 20% των συνταγων στη Ροδοπη ειναι αυλες

Αλέξανδρος Τσαπέκος: Επιβεβλημένο να εφαρμοστεί μέσω της κάρτας υγείας η συνταγογράφηση

Απαραίτητη η μείωση υπερχρήσης των αντιβιοτικών, τονίζει ο πρόεδρος του ΦΣ Ροδόπης

Για την υφιστάμενη κατάσταση με την άυλη συνταγογράφηση, αλλά και πώς η εφαρμογή της συνταγογράφησης των αντιβιοτικών θα βοηθήσει στην μείωση της υπερχρήσης τους μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής και την Νατάσσα Βαφειάδου ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης και Γ΄ Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος.

Στο θέμα της άυλης συνταγογράφησης, σημείωσε πως τα αρχικά προβλήματα έχουν ομαλοποιηθεί, παρόλο που η εφαρμογή της δεν βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά, ενώ οι φαρμακοποιοί ζητούν την πλήρη εφαρμογή της και στο κομμάτι του φαρμακείου, ώστε να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες.

Όσο για την χορήγηση αντιβίωσης μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, σημείωσε πως η έναρξη εφαρμογής του συστήματος πήρε μια μικρή αναβολή, παρόλα αυτά θεωρεί πως είναι απολύτως απαραίτητο για να μπορέσει να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, που αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Χαμηλά ποσοστά ακόμα στην άυλη συνταγογράφηση

Ήδη στα τέλη Μαΐου ο Υπουργός Ψηφιακής  Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι τους πρώτους 2 μήνες της εφαρμογής της, εκτελέστηκαν περισσότερες από 1 εκ. συνταγές με αυτή.

Στην αρχή όμως της εφαρμογής της είχαν υπάρξει ζητήματα όμως τα πράγματα έχουν ομαλοποιηθεί σε αυτόν τον τομέα, σημείωσε ο κ. Τσαπέκος, παρόλα αυτά ο αριθμός του 1 εκ. συνταγών σε 2 μήνες δεν είναι μεγάλο νούμερο, αλλά ένας σχετικά μικρός αριθμός σε σχέση  με τις συνταγές που εκτελούνται.

Για παράδειγμα στην περιοχή μας υπολογίζει πως περίπου 10-20% των συνταγών είναι άυλες, που αφορά μόνο όταν πηγαίνουν στο φαρμακείο χωρίς χαρτί από το γιατρό, αλλά με το barcode του αριθμού της συνταγής στο κινητό τους.

Ο κ. Τσαπέκος απέδωσε αυτό το ποσοστό στον εφησυχασμό που έχουν οι Έλληνες, που συνήθως περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να τρέξουν τέτοιες δράσεις, παρόλο που και οι φαρμακοποιοί τονίζουν τη δυνατότητα αυτή.

Υπάρχουν βέβαια και υποκειμενικά προβλήματα, με ανθρώπους της υπαίθρου που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, παρόλο που μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια παιδιών και εγγονών σε αυτό.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει για ακόμα μια φορά μια ενεργοποίηση από πλευρά της πολιτείας, για να κινητοποιηθεί ο κόσμος» ανέφερε, γιατί θεωρεί πως κάποια στιγμή πρέπει να υιοθετηθεί αυτό το σύστημα, το οποίο και πάλι υστερεί σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να υπάρχει.

Και αυτό γιατί θεωρεί, κάτι που γνωρίζει και η πολιτεία, ότι όχι μόνο δεν θα πρέπει να τυπώνονται συνταγές από τους γιατρούς, και να έρχεται ένα barcode με ένα μήνυμα, όπως γίνεται σήμερα, αλλά και να μην τυπώνονται συνταγές και από την δική τους πλευρά, στις οποίες μέχρι και σήμερα πρέπει να κολλήσουν τα κουπόνια από τις συσκευασίες και να στείλουν στην αρμόδια υπηρεσία.

«Πρέπει όλα να ενταχθούν στην κάρτα υγείας μέσα στην οποία θα υπάρχουν τα πάντα θα ενημερώνεται αυτόματα η υπηρεσία σε κεντρικό επίπεδο και το Υπουργείο θα ξέρει την ίδια στιγμή ποιος πήρε τι και πότε» ανέφερε.

Όταν ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζήτησαν να μάθουν γιατί δεν προχωρά η πλήρης εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας για όλους τους πολίτες υγείας, τους τονίστηκε πως προτεραιότητα έχουν αυτή τη στιγμή οι ταυτότητες, και όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει η κάρτα υγείας.

Πληγή η αλόγιστή χρήση αντιβιοτικών

Σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι πλέον οι αντιβιώσεις θα δίνονται μόνο με ιατρική συνταγή, βοηθώντας να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση τους, και αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας που έχει γίνει για τη λύση αυτού του προβλήματος.

Το σύστημα θα ξεκινούσε στις 11 Ιουνίου, όμως πήρε αναβολή γιατί ακόμα δεν είχε ολοκληρωθεί το σύστημα, καθώς υπήρχαν προβλήματα τόσο με τους γιατρούς όσο και με τα σκευάσματα που δεν είχαν περιληφθεί, αλλά αποτελεί, τόνισε ο κ. Τσαπέκος, μια σημαντική ανάγκη για την υγεία των πολιτών.

«Το θέμα της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών σήμερα είναι μέσα στα 10 μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας» σημείωσε, «γιατί δεν υπάρχουν πλέον νεότερες γενιές αντιβιοτικών, και τα μικρόβια έχουν γίνει ανθεκτικά στα ήδη υπάρχοντα αντιβιοτικά».

Έτσι όταν ένας ασθενής πηγαίνει στο νοσοκομείο με έναν νόσημα και χρειαστεί να του χορηγηθεί αντιβίωση, δεν πιάνει, και πρέπει να δοκιμαστούν άλλες ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξει επειδή δεν βρέθηκε το αντιβιοτικό το οποίο θα σκότωνε το μικρόβιο.

Ο μονός τρόπος να αντιμετωπιστεί, είναι, πέρα μιας νέας γενιάς αντιβιοτικών, να μην είναι τα μικρόβια τόσο ανθεκτικά, και αυτό γίνεται μόνο με τον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών.

Για αυτό τον περιορισμό έχουν ευθύνη όλοι οι υγειονομικοί, με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών.

Οι φαρμακοποιοί τα τελευταία χρονιά κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να περιορίσουν αυτή τη χρήση, κάνοντας συχνά παρατηρήσεις σε συναδέλφους τους να προσέχουν όταν δίνουν αντιβιοτικά.

Παρόλα αυτά πολλές φορές έχουν πρόβλημα, όταν οι ασθενείς τους λένε ότι τηλεφώνησαν στον γιατρό και του είπε να πάρουν την αντιβίωση, που τους φέρνουν σε δύσκολη θέση, κάτι που λύνει η υποχρεωτική συνταγογράφηση.

«Θα πρέπει όλοι οι υγειονομικοί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να κινηθούμε προς τα εκεί για να λυθεί αυτό το θέμα» ανέφερε, σημειώνοντας πως η αντιβίωση χρησιμοποιείται μόνο στις λοιμώξεις, όχι στον πόνο ούτε στις ιώσεις.

«Κάποιος όταν παίρνει μια αντιβίωση κάνει ζημία και στον εαυτό και στον διπλανό του, γιατί το μικρόβιο που έχει μέσα του ενδεχομένως γίνεται ανθεκτικό και πανίσχυρο και όταν πέσει στον διπλανό δεν θα σκοτώνεται ούτε εκεί» ανέφερε.

Έτσι με την πλήρη εφαρμογή του νόμου, όλες θα είναι ηλεκτρονικές ώστε να ελέγχονται κεντρικά τι αντιβιοτικά κινούνται στη χώρα, επεσήμανε ο κ. Τσαπέκος, εκφράζοντας τέλος την άποψη ότι σε περίπου ένα μήνα θα έχει μπει σε εφαρμογή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.