Συνεχιζει να εργαζεται για την αναδειξη των ζητηματων της Ροδοπης ο Δημητρης Χαριτου

Απολογισμός εξαμήνου από το βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι και να κινούμαι με υψηλότερο αίσθημα ευθύνης χωρίς να φείδομαι χρόνου και κόπου για τις ανάγκες των συμπολιτών μου και τα συμφέροντα του τόπου»

Στις ευκαιρίες να αναδείξει τα ζητήματα της Ροδόπης που είχε από το βήμα της βουλής το πρώτο εξάμηνο του  2020 αναφέρθηκε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 17 Ιουνίου.

Ο κ. Χαρίτου αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν στο χώρο της υγείας, τόσο λόγω του κορωνοϊού όσο και για το θέμα του νομικού καθεστώτος του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, για το οποίο υποσχέθηκε παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα μίλησε για την αρωγή του στις διεκδικήσεις των φορέων, οικονομικών και αυτοδιοικητικών, της περιοχής, σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τόσο στην πανδημία, όσο και τις πάγιες διεκδικήσεις τους για την ανάπτυξη της περιοχής, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο θέμα των νέων τμημάτων του ΔΠΘ, αλλά και στις εξελίξεις στα αγροτικά θέματα.

Ο κ. Χαρίτου τόνισε πως θα συνεχίσει να εργάζεται και να κινείται με υψηλότερο αίσθημα ευθύνης χωρίς να φείδεται χρόνου και κόπου για τις ανάγκες των συμπολιτών του και τα συμφέροντα του τόπου.

Δεν ξεχάστηκε το νομικό καθεστώς του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής

Όπως ανέφερε, το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου εξαμήνου του 2020 είχε να κάνει με την πανδημία του κορωνοϊού, που μένει μαζί μας όπως δείχνουν τα πρόσφατα κρούσματα, η καραντίνα στο Αγίασμα αλλά και τα περιοριστικά μέτρα στον Δήμο Ιάσμου, για τα οποία ευχήθηκε να περάσουν αυτή τη δοκιμασία όσο πιο ανώδυνα γίνεται, τηρώντας τα μέτρα υγιεινής και προστασίας.

Η δοκιμασία αυτή, σημείωσε, ανέδειξε την αξία των δημόσιων δομών, όπως της υγείας, για τη σημασία των δημόσιων πολιτικών παρέμβασης για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση, αλλά και η οικονομική που είναι προ των πυλών.

Για αυτό και με γνώμονα να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην περιοχή, ο βουλευτής ήταν σε επικοινωνία με τις διοικήσεις του Νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας, παρατηρώντας πως η στελέχωση σε τοπικό επίπεδο των δομών υγείας την προηγούμενη περίοδο συνέβαλε στο να είναι περισσότερο θωρακισμένο το δημόσιο σύστημα υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο έγινε η επίσκεψη του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για την αλλαγή του χαρακτήρα του νέου νοσοκομείου Σταύρος Νιάρχος, καθώς και παρεμβάσεις του για την ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Κομοτηνής.

Ήδη έχει στη διάθεσή του όλο το φάκελο του Οργανισμού του νέου Νοσοκομείου που εγκρίθηκε στη Βουλή και από την πρώτη εικόνα θεωρεί πως επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που είχε ο ίδιος και οι εργαζόμενοι, κυρίως για τις νέες σχέσεις που θα διαμορφώσει το Ίδρυμα με τα ιδιωτικά συμφέροντα σε μία σειρά από τομείς και λειτουργίες του και βέβαια τις σχέσεις που θα διαμορφώσει  με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Παρεμβάσεις για τα προβλήματα της Ροδόπης

Παράλληλα με τον τομέα της υγείας, ο κ. Χαρίτου προσπάθησε να μην χάσουν την επαφή του με την κοινωνία και τους φορείς της και κυρίως να τους υπερασπιστούν από τις επιπτώσεις και τις συνέπειες που είχε η πανδημία.

Μεταξύ αυτών ήταν τα αιτήματα των Επιμελητηρίων και της Ομοσπονδίας για την ανακούφιση των επαγγελματιών από τις συνέπειες της πανδημίας, το αίτημα της επιδότησης του μισθολογικού κόστους 12%, το άνοιγμα του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας, παρεμβάσεις στο θέμα των voucher, ενώ συμμετείχε στην πρώτη δημόσια διαμαρτυρία «άδειες καρέκλες» στη πλατεία της Κομοτηνής.

Παράλληλα στήριξε τη διεκδίκηση των Δήμων για επιπλέον έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το βάρος που σήκωσαν στην πανδημία, αλλά και έκανε συνεχείς παρεμβάσεις για την στήριξη κλάδων του πρωτογενούς τομέας που επλήγησαν εντονότατα από τις συνέπειες της πανδημίας, ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους, μεγάλο μέρος των οποίων θεωρεί πως  αδικήθηκε κατάφωρα με την έκτακτη ενίσχυση που πρόσφατα ανακοίνωσε το υπουργείο, αλλά και στους παράκτιους αλιείς.

Ανάμεσα στις δράσεις του ήταν οι παρεμβάσεις για να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί του 2018 και του 2019, αλλά και κάτοικοι της Ροδόπης που είχαν ζημιές στις κατοικίες τους.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη καταβολή του 1,5 εκ. στους βαμβακοπαραγωγούς, σημείωσε πως τοπικοί παράγοντες της ΝΔ δηλώνουν ικανοποιημένοι γιατί τους άκουσε ο κος Βορίδης, όμως δεν το είχε κάνει πριν από τρείς μήνες, όταν είχε ανακοινώσει αποζημιώσεις για τον Έβρο, και έβαλε το μικρό αυτό ποσό μετά από τρεις μήνες ασφυκτικών πιέσεων στη Βουλή. «Άλλους λοιπόν πρέπει να ευχαριστούν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έμφαση σε κομβικά ζητήματα της περιοχής

Η τρίτη και τελευταία κατεύθυνση που κινήθηκε η πολιτική παρέμβαση του βουλευτή την προηγούμενη περίοδο αφορά κομβικά θέματα της περιοχής που η προώθησή τους θα δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία, στα οποία θεωρεί πως με τις συνεχείς πιέσεις τα μετακίνησαν έστω και λίγο από την αδράνεια και την ακινησία στην οποία είχαν περιέλθει.

Αυτό αφορά την προκήρυξη κατασκευής των δικτύων φυσικού αερίου, που θεωρεί πως έχει παγώσει, αλλά και τις συνεχείς παρεμβάσεις του για την ανάγκη ίδρυσης νέων τμημάτων στο ΔΠΘ, τρία εκ των οποίων στην Κομοτηνή, ώριμα νομοθετικά από την προηγούμενη περίοδο, και όχι μόνο το ένα που φημολογείται.

Επίσης ζήτησε με παρέμβασή του την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman που προ τριμήνου ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι είναι σε καλό δρόμο, για την οποία θα κλιμακώσει τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις.

Ο κ. Χαρίτου σημείωσε πως την επόμενη περίοδο θα πραγματοποιήσει νέες παρεμβάσεις στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, για την αναβάθμιση του Μεθοριακού Σταθμούς Νυμφαίας, την προώθηση του έργου του αγωγού μεταφοράς νερού από το Φράγμα Γρατινής και προώθηση μεγάλων έργων όπως το Φράγμα Κομψάτου, σημειώνοντας πως θα αξιοποιήσει, όπως έκανε πριν, κάθε ευκαιρία για να αναδείξει τα ζητήματα του τόπου.

«Άλλωστε γι’ αυτό μας έστειλε ο κόσμος στη Βουλή όχι για να μασάμε τα λόγια μας ή να σιωπούμε αλλά να διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε» τόνισε.

«Απολαμβάνω της εκτίμησης και του σεβασμού των μελών του κόμματος»

Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με την τοπική οργάνωση της Ροδόπης, και τις φήμες για ρήξη εντός αυτής, ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, έχοντας αναφερθεί στο άνοιγμα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, τόνισε πως ο θεσμικός ρόλος ενός βουλευτή, τον οποίο ανέδειξε η κοινωνία με την ψήφο της, έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη και βαρύτητα απέναντι στην κοινωνία και όσους τον στήριξαν με την ψήφο της.

Άλλος λοιπόν είναι ο ρόλος του, και άλλος του κόμματος και των δομών του. Διαβεβαίωσε όμως ότι έχει διαμορφώσει άριστες σχέσεις συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, από την κοινοβουλευτική ομάδα, το κόμμα γενικότερα και τοπικά με τα όργανα, τα μέλη και τον κόσμο της Αριστεράς.

«Απολαμβάνω της εκτίμησης και του σεβασμού των μελών του κόμματος και της αγάπης όλου αυτού του κόσμου της Αριστεράς, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους μεγάλους αγώνες που έχουμε μπροστά μας» σημείωσε, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με τις τοπικές δυνάμεις του κόμματος και γενικότερα με την κοινοβουλευτική ομάδα, για να αναδείξουν τα προβλήματα και τις ανάγκες της περιοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.