Ενα πολιτικο βημα μπροστα

Της Έκδοσης

Το ζήτημα της αποζημίωσης των βαμβακοπαραγωγών της Ροδόπης για τις ζημιές του 2018 από το σκουλήκι είναι μέγιστο. Και καταδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρα τρόπο παθογένειες τούτου του τόπου βαθιά ριζωμένες. Δεν ξέρουμε αν αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλες χώρες. Όμως ο κοινός νους λέει πως όταν αποδεικνύεται πως υπάρχουν καταστροφές σε καλλιέργειες, οι αποζημιώσεις οφείλουν να είναι ανάλογες των ζημιών και όχι της πολιτικής εκπροσώπησης ή της γεωγραφικής κατανομής των ζημιών.

Διότι διαφορετικά γίνεται δυνατό να αποζημιώνονται οι βαμβακοπαραγωγοί στον Έβρο αλλά όχι στη Ροδόπη που επλήγησαν από την ίδια αιτία. Με ποιο σκεπτικό ένας Θεός ξέρει… ίσως και ο υπουργός που μάλλον από άγνοια ή αδιαφορία έσπευσε να ανακοινώσει αποζημιώσεις μόνο στους βαμβακοκαλλιεργητές του Έβρου. Και γι’ αυτό χρειάστηκε η πολιτική παρέμβαση του κυβερνητικού βουλευτή της περιοχής για να φτάσει η πραγματικότητα, όπως όλα δείχνουν,  να υπηρετήσει και πάλι τη λογική. Ούτε οι παρεμβάσεις στη βουλή των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ούτε τα ψηφίσματα και οι επιστολές των αυτοδιοικητικών, ούτε βεβαίως και οι αντιδράσεις των θιγόμενων αγροτών από τον νομό.

Το ότι βέβαια χρειάστηκε πολιτική παρέμβαση για να επανορθωθούν τα πράγματα είναι ίσως το πιο λυπηρό και έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται ή ούτως ή άλλως στη χώρα μας ελάχιστη εμπιστοσύνη σε αυτό που ονομάζουμε κράτος. Και δείχνει, αν μη τι άλλο, την ποιότητα και τον τρόπο άσκησης πολιτικής στην χώρα.

Οι διαπιστώσεις μας αυτές σίγουρα δεν είναι καινούργιες, ούτε βέβαια φανταζόμαστε ότι εκπλήττεστε όταν τις διαβάζετε. Το ζήτημα είναι γιατί πριμοδοτούνται ακόμη και ως πότε θα πριμοδοτούνται ακόμη; Σε αυτά τα ερωτήματα, αν βρούμε, συνολικά ως κοινωνία, την απάντηση, νομίζουμε ότι θα έχουμε κάνει ένα πολιτικό βήμα μπροστά.
Σκίτσο: NUVOLANEVICATA VIA GETTY IMAGES

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.