Διαμαρτυρια φοιτητων στην πλατεια για την εξ αποστασεως εξεταστικη

«Να μην χαθεί το εξάμηνο στην πράξη, όχι μόνο στα λόγια»

Παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής πραγματοποιήσαν το απόγευμα της Πέμπτης μέλη του φοιτητικού σχήματος «Παρανομία-ΕΑΑΚ». Οι φοιτητές αντιδρούν σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν στη λειτουργία του Πανεπιστημίου εν μέσω πανδημίας. Ζητήματα που άπτονται της εξ αποστάσεως εξεταστικής, την εξ αποστάσεως διδασκαλία και τη φοιτητική μέριμνα. Διαφωτιστικό και τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται η αντίδραση των φοιτητών είναι κείμενο που συνέταξαν οι ίδιοι και είναι το εξής:

«Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της εξεταστικής, η οποία υπολογίζεται στις 22/6 (άνευ απροόπτου, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που μας έχουν φέρει προ εκπλήξεως), και την ίδια ώρα που η εξεταστική σε άλλα ιδρύματα έχει ήδη αρχίσει, η Πρυτανεία του ΔΠΘ δεν έχει απάντηση σε κομβικά ζητήματα.

Η απόφαση της Συγκλήτου την 1/6 ορίζει την εξ αποστάσεως εξέταση ώς τρόπο διεξαγωγής της εξεταστικής, απαιτεί μεταξύ άλλων από τους/τις φοιτητές/τριες να διαθέτουν τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την εξέταση (λάπτοπ, καμερα, μικρόφωνο) και δεν αποκλείει τη χρήση κάμερας για τον έλεγχο και την επιτήρηση κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Ωστόσο δεν λύνει τις εξής απορίες μας: πώς εξασφαλίζει την ίση πρόσβαση των φοιτητών στην εξέταση, όταν κάθε άλλο παρά δεδομένο είναι ότι διαθέτουν όλοι και όλες υπολογιστή κλπ; τι θα συμβεί εάν η όχι και καλύτερης ποιότητας σύνδεση στο διαδίκτυο που τυχόν διαθέτουν οι φοιτητές/τριες διακοπεί; υπάρχει μέριμνα για τον σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των φοιτητών ή φαντάζει λογικό η δίωρη παρακολούθησή τους μέσω κάμερας στον προσωπικό τους χώρο; Στα ερωτήματα αυτά έρχεται να προστεθεί και η φανερή αμέλεια τόσο ως προς τη διανομή των ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, η οποία για πολλούς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά και ως προς την έκδοση ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, δύο στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την επιτυχημένη διεκπεραίωση του εξαμήνου από τους φοιτητές.

Πέρα από τα ήδη αναφερθέντα ζητήματα που παραμένουν άλυτα, πολλά είναι ακόμη τα χαρακτηριστικά της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και εξέτασης που κάθε άλλο παρά θετικά προς τους φοιτητές είναι και τεκμηριώνουν την αρνητική μας θέση προς αυτή:

  • ορθώνει ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση και εντείνει τις ήδη υφιστάμενες διακρίσεις μεταξύ των φοιτητών, καθώς όσοι φοιτητές/τριες δεν διαθέτουν τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία,
  • εντατικοποιεί τους όρους σπουδών όλο και περισσότερο, καθώς καθολική είναι η παραδοχή ότι η ύλη που παραδόθηκε με τη διαδικασία των τηλε-μαθημάτων ήταν πολύ μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη. Ωστόσο, στο σημείο αυτό προστίθεται και ακόμη ένας προβληματισμός: η τηλεκπαίδευση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την διά ζώσης εκπαίδευση καθώς μεταδίδει απλώς έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών προς απορρόφηση και καμία σχέση δεν έχει με την επικοινωνία και τις ευκαιρίες που προσφέρει η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία για περαιτέρω προβληματισμό και εμβάθυνση στο γνωστικό αντικείμενο,
  • προωθεί, ακόμη, την πειθάρχηση των φοιτητών οι οποίοι είναι προσεχώς εργαζόμενοι στα πλαίσια της τηλεργασίας.

Στο πλαίσιο της διαμορφωθείσας κατάστασης, μετά και την απόφαση της Συγκλήτου του ΔΠΘ για διεξαγωγή της εξεταστικής εξ αποστάσεως είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να ακουστεί το αίτημά μας “να μη χαθεί η εξεταστική ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ και όχι μόνο στα λόγια!”, με άλλα λόγια να μην “πληρώσουν” και πάλι οι φοιτητές τις συνέπειες μια έκτακτης συνθήκης.

Για το λόγο αυτό απαιτούμε:

  • εξορθολογισμό/ μείωση της εξεταστέας ύλης έως αυτή να είναι διαχειρίσιμη αλλά και ουσιαστικά κεκτημένη απο τους/τις φοιτητές/τριες
  • ικανονικοποίηση των βαθμολογιών
  • ανακοίνωση στατιστικών πινάκων με τα αποτελέσματα των εξετάσεων
  • καμία σκέψη για θέματα αυξημένης δυσκολίας
  • να μη μετακυλυθεί το κόστος των εξετάσεων/σπουδών στις πλάτες των φοιτητών

Η Πρυτανεία, τέλος, σφυρίζει αδιάφορα αντί να δώσει απαντήσεις στα ζητήματα που αφορούν τη μέριμνα για τους φοιτητές που έχουν επιστρέψει στην Κομοτηνή, τόσο για όσους διαμένουν στις εστίες όσο και εκτός αυτών, και παραμένει αδιάλλακτη απέναντι στα αιτήματά τους. Δεν είναι λίγοι οι εστιακοί φοιτητές που έχουν επιστρέψει για να ολοκληρώσουν στον προσωπικό τους χώρο το εξάμηνο, ωστόσο η υποδοχή που τους επιφύλασσαν ήταν η εξής: άρνηση ανοίγματος των εστιών και κομμένο ρεύμα και νερό μέχρι νεωτέρας(!) Παράλληλα, η μετακίνηση από και προς την Πανεπιστημιούπολη είναι αδύνατη καθώς τα δρομολόγια των λεωφορείων δεν πραγματοποιούνται στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα οι φοιτητές των εστιών να είναι αποκλεισμένοι. Ακόμη και οι λέσχες σίτισης παραμένουν κλειστές, καθώς δεν λειτουργούν ούτε με παροχή γευμάτων take away, την ώρα που οι φοιτητές που επιστρέφουν στην Κομοτηνή είναι όλο και περισσότεροι. ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.