«Διψουν» για στηριξη οι επιχειρησεις της Ροδοπης

Ελπίζουν σε διορθώσεις στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Απορρίπτονται 9 στις 10 αιτήσεις για δάνεια από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Το ενδιαφέρον των επαγγελματιών συγκέντρωσε η ημερίδα που διοργάνωσε η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης σε συνεργασία με το Σύλλογο Λογιστών Ροδόπης την Τετάρτη 10 Ιουνίου, με θέμα τα προγράμματα απασχόλησης και εγγυοδοσίας που έχουν δημιουργηθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων λόγω του κορωνοϊού.

Εξαιτίας ακριβώς αυτής της πανδημίας, η ημερίδα μεταδόθηκε διαδικτυακά, με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο του Συλλόγου Λογιστών Ροδόπης κ. Θεόδωρο Σαββάκη, που ανέλυσε τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στο πρόγραμμα απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (SURE) και το πρόγραμμα εγγυοδοσίας επιχειρήσεων.

Ο κ. Σαββάκης σημείωσε πως όλο αυτό το διάστημα οι λογιστές στάθηκαν δίπλα στους επαγγελματίες, μένοντας στο γραφείο για να μπορέσουν να τους εξυπηρετήσουν προσαρμοζόμενοι στα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα.

Στη συνέχεια ανέλυσε τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων, και τις προϋποθέσεις για αυτά, παρόλο που, όπως ανέφερε, βλέπουμε συνεχώς προσαρμογές σε αυτές από πλευράς κυβέρνησης.

Ανάγκη για βελτιώσεις στο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Σκοπός της ημερίδας αυτής, την οποία θα ακολουθήσουν και άλλες στο μέλλον, είναι να συνεχίσουν την ενημέρωση των μελών τους και κατά την περίοδο του κορωνοϊού, όταν και εκ των πραγμάτων περιορίζονται οι συγκεντρώσεις, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης.

Για αυτό και με τη βοήθεια του Σωματείου Φωτογράφων, πραγματοποίησαν αυτή την ημερίδα, κάτι που θα κάνουν και στο μέλλον, μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν τη δια ζώσης επαφή.

Όσο αφορά την ουσία της ημερίδας, ο κ. Βαφειάδης τόνισε πως οι επαγγελματίες παρακολούθησαν με προσοχή τα όσα είπε ο κ. Σαββάκης και για τα δύο προγράμματα, οι λεπτομέρειες για τα οποία όμως συνεχώς μεταβάλλονται.

Ήδη το Υπουργείο ανακοίνωσε την Τετάρτη για αύξηση 200 εκ. ευρώ μέσα από τις οποίες θα καλυφθούν οι εργοδοτικές εισφορές κατά 60%, ένα πολύ σωστό βήμα, σύμφωνα με τον κ. Βαφειάδη.

«Ήταν άδικο να υποχρεώνεται ο εργοδότης να πληρώσει τις εργοδοτικές εισφορές ανεξάρτητα αν εργάζεται ο εργαζόμενος ή όχι, κάτι που αποθάρρυνε πολλούς επαγγελματίες» ανέφερε.

Και αυτό γιατί η επιβάρυνση αυτή, σε συνδυασμό με την υποχρέωση διατήρησης του προσωπικού, θα είχε ως αποτέλεσμα και πολλοί επαγγελματίες να μην μπουν στο πρόγραμμα αλλά και πολλοί εργαζόμενοι να μείνουν χωρίς δουλειά.

Όμως με αυτή τη διόρθωση, αλλά και αν υπάρξουν και ακόμα μερικές βελτιώσεις, τότε θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, που θα έχει σαν αποτέλεσμα και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας

«Το πρώτιστο είναι να μπορέσουν να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, όταν θα έχουν εξελιχθεί τα πράγματα τόσο στην υγειονομική και την οικονομική κρίση» ανέφερε.

Πάντως ακόμα περιμένουν τις διευκρινήσεις για συγκεκριμένα στοιχεία για το πρόγραμμα, με τις λεπτομέρειες να αναμένεται να γίνουν γνωστές την επόμενη εβδομάδα.

Απορρίπτονται 9 στις 10 αιτήσεις στο πρόγραμμα εγγυοδοσίας επιχειρήσεων

Η κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει τους επιχειρηματίες με δύο τρόπους, την επιστρεπτέα προκαταβολή, ένα ιδιαίτερα θετικό μέτρο, το οποίο θα ανοίξει ξανά τη Δευτέρα για τις επιχειρήσεις, δίνοντας σε ακόμα περισσότερους τη δυνατότητα να ενταχθούν και το άλλο τα δάνεια, το οποίο, παρά τις τυμπανοκρουσίες, στο οποίο δεν υπάρχει ανταπόκριση.

Έτσι παρόλο που υπάρχει ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις, 9 στις 10 αιτήσεις απορρίπτονται για διάφορους λόγους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όσα λέει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

«Θα πάρουν τα δάνεια κάποια έχοντες και κατέχοντες, όπως έκαναν τόσα χρόνια, και οι άμεσα πληττόμενοι δεν θα τα πάρουν γιατί θα βρεθούν προσκόμματα από τις τράπεζες» τόνισε.

Θεωρεί πάντως πως θα ήταν καλύτερο να δίνονται τα χρήματα όπως γίνεται στην επιστρεπτέα προκαταβολή, ώστε να βοηθηθούν αυτοί που το χρειάζονται.

Info

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Ημερίδα εδώ:

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.