Σφοδρη κριτικη Δ. Χαριτου στη Βουλη για την Παιδεια

«Υπονομεύετε τη δημόσια εκπαίδευση σε όφελος της ιδιωτικής»

Υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Στη συζήτηση που προηγήθηκε πήρε τον λόγο στην Ολομέλεια και ο βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ζητήματα που αφορούν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην ανάγκη ίδρυσης και λειτουργίας των έξι τμημάτων, τρία εκ των οποίων στην πόλη της Κομοτηνής, πρόταση που, ως γνωστό, είχε διατυπώσει πριν έναν χρόνο η Σύγκλητος, πρόταση που είχε ωριμάσει νομοθετικά από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ο βουλευτής ζήτησε από την υπουργό να προχωρήσει στην ίδρυση των νέων τμημάτων, γιατί το ΔΠΘ αποτελεί για την περιοχή έναν πυλώνα ανάπτυξης και σταθερότητας.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής κατέκρινε αρχικά το γεγονός ότι απουσίασε ο ουσιαστικός διάλογος από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο διερωτώμενος «ποια προοπτική μπορούν να έχουν αλλαγές σε τομείς όπως η παιδεία, αν δεν είναι αποτέλεσμα εξαντλητικού διαλόγου, συναίνεσης της εκπαιδευτικής κοινότητας και δεν εξασφαλίζουν την ελάχιστη ανοχή των πολιτικών δυνάμεων;». Απευθυνόμενος στην υπουργό, ο κ. Χαρίτου επεσήμανε πως προχωρά στη νομοθέτηση χωρίς να υπάρχει καμία από αυτές τις προϋποθέσεις για να τονίσει πως «μονολόγους είχατε στα ΜΜΕ, χωρίς ενοχλητικές ερωτήσεις, χωρίς αντίλογο, εν μέσω πανδημίας, εν κρυπτώ από την κοινωνία, ακριβώς για να μην φανούν οι δικές σας φοβίες και ανασφάλειες!».

Ταυτόχρονα ο βουλευτής Ροδόπης έκανε λόγο για προσπάθεια κατεδάφισης των θετικών ρυθμίσεων που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, για να ενισχύσει τη δημόσια εκπαίδευση, καθώς  «ο δικός σας στόχος είναι η αποδυνάμωση της σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων».

«Εδώ και επτά μήνες δεν έχετε ακόμη εκδώσει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τις διαδικασίες αξιολόγησης»

Ο κ. Χαρίτου έκανε ειδικά αναφορά και στην κατάργηση του πιλοτικού προγράμματος των δίγλωσσων νηπιαγωγείων για να επικεντρώσει στη συνέχεια την κριτική του στις ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.  «Υπονομεύετε μακροπρόθεσμα το δημόσιο πανεπιστήμιο με την ίδρυση των ξενόγλωσσων τμημάτων με δίδακτρα. Μακάρι να είχατε κ. υπουργέ το ίδιο ενδιαφέρον για τα δημόσια πανεπιστήμια» τόνισε ο βουλευτής Ροδόπης. 

Όσο για την επέκταση του ΔΠΘ μέσω της δημιουργίας νέων τμημάτων ο κ. Χαρίτου, αφού θύμισε τις ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης επέρριψε μομφές περί κωλυσιεργίας του υπουργείου λέγοντας πως «εδώ και επτά μήνες δεν έχετε ακόμη εκδώσει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τις διαδικασίες αξιολόγησης».

«Σας έχω ζητήσει με ερώτηση να προχωρήσετε στην ίδρυση των νέων τμημάτων στο ΔΠΘ. Αν και δεν το συνηθίζετε να απαντάτε, ελπίζω αυτή τη φορά να μας κάνετε την τιμή, όχι βέβαια σε εμένα αλλά στην τοπική κοινωνία που αναμένει με ενδιαφέρον την απάντησή σας» τόνισε στη συνέχεια ο κ. Χαρίτου για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως «το νομοσχέδιο αυτό δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις προσδοκίες της κοινωνίας μας, γι’ αυτό και το καταψηφίζω!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.