Θα «σκεπαστει» τελικα το τμημα του βυζαντινου καστρου στην Σοφουλη

Κόκκινοι πλίνθοι θα δείχνουν την όδευση του τείχους πάνω στο δρόμο

Με πλίνθους θα σκεπαστεί, τουλάχιστον προς το παρόν, το τμήμα του τείχους στην οδό Σοφούλη, οι εργασίες για το οποίο επανεκκίνησαν αυτή την εβδομάδα.

Οι εργασίες συνεχίζονται μετά την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, και πλέον το τείχος, στην κατάσταση που είναι θα σκεπαστεί από ειδικό ύφασμα για την προστασία του, και από πάνω θα τοποθετηθούν κυβόλιθοι, κόκκινου χρώματος, ώστε να περιγράφεται επάνω στο δρόμο η διαδρομή του τείχους.

Να θυμίσουμε πως μετά την αποκάλυψη του κομματιού του τείχους που βρισκόταν κάτω από την άσφαλτο, είχε γίνει η πρόταση ώστε το κομμάτι του τείχους και ο πύργος που αποκαλύφθηκε στην οδό Σοφούλη να παραμείνουν εμφανή, χωρίς να εμποδιστεί η κυκλοφορία.

Σύμφωνα με εκείνη την πρόταση, το κομμάτι του πύργου και του τείχους θα ανακτούνταν κατά 30 εκ. ώστε να έρθει στην ίδια ευθεία με το δρόμο όταν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που γίνονται στην οδό. Τα 30 εκατοστά θα συμπληρωνόταν από τα ίδια τα υλικά του πύργου, δηλαδή με κονιάματα που έχει το ίδιο το κάστρο, και με ποταμίσιες κροκάλες.

Φαίνεται όμως πως τεχνικοί λόγοι δεν επιτρέπουν να γίνει, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, αυτή η παρέμβαση, και έτσι θα ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να προστατευτεί το τείχος, ενώ η διαδρομή του θα είναι εμφανής από τους πλίνθους που θα τοποθετηθούν στο οδόστρωμα.

Προτάσεις από την τοπική κοινωνία

Να σημειώσουμε πάντως πως η αποκάλυψη του κομματιού είχε αποτελέσει αφορμή για να δημιουργηθεί ένας διάλογος στην τοπική κοινωνία για το τείχος, με προτάσεις από την τοποθέτηση διάφανου πλαστικού αντί του δρόμου για να μείνει εμφανές το τείχος και ο πύργος, μέχρι και την πεζοδρόμηση της οδού και της ανάδειξης του τείχους σε αυτή, ώστε να είναι εμφανές καθ’ όλο το μήκος του.

Η πρώτη πρόταση δεν μπορεί να γίνει για πρακτικούς λόγους, μιας και αφενός η ύπαρξη πλαστικού στο δρόμο θα δημιουργήσει προβλήματα κίνησης αλλά και πρόσφυσης κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, αφετέρου θα υπάρχουν ζητήματα με την ορατότητα μέσα από το πλαστικό, καθώς και η ανάγκη συχνού καθαρισμού του εσωτερικού χώρου από τη βλάστηση που είναι μοιραίο να υπάρξει.

Όσο για τη δεύτερη, φαίνεται να μην είναι κι αυτή εφικτή προς το παρόν, μιας και ακόμα και αν υπήρχε η πρόθεση από τη δημοτική αρχή, χρειάζονται διανοίξεις και παρεμβάσεις, καθώς και κυκλοφοριακές μελέτες, για την διαχείριση της κίνησης στην πόλη, σημαντικό κομμάτι της οποίας επωμίζεται η οδός Σοφούλη.

Η οδός διανοίχτηκε τη δεκαετία του 50, αφού πλέον είχαν σταδιακά κατεδαφιστεί, τμήματα της νότιας πλευράς του τείχους, παρόλο που η βάση του παρέμεινε κάτω από το έδαφος.

Παρόλα αυτά η απόφαση  του τοπικού συμβουλίου πάντως φέρεται να δίνει τη δυνατότητα να γίνουν αλλαγές σε δεύτερη φάση, μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος έργου, στο χώρο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.