«Πενια τεχνας κατεργαζεται»… εν καιρω διαδικτυου

Της Έκδοσης

Μπορεί ο κορωνοϊός να συνεχίζει να ζει ανάμεσά μας και εμείς να επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα, ωστόσο ο πολιτισμός φαίνεται πως υποχωρεί, ή μήπως όχι;

Πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, ήτοι συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, μουσικά φεστιβάλ, συνέδρια, διαλέξεις κ.ά., όπως διαβάζουμε καθημερινά, έχουν ήδη ακυρωθεί για το προσεχές διάστημα ή έχουν μετατεθεί επ’ αόριστον, παρόλα αυτά η εποχή του διαδικτύου έρχεται ευτυχώς για να δώσει τη λύση δίνοντάς μας τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τις εκδηλώσεις από την άνεση και την προστασία του καναπέ μας και τη ζεστασιά του σπιτιού μας –βέβαια η ζωντανή «βίωση» του πολιτισμού έχει άλλη χάρη θα μας πείτε.

Ας περάσουμε όμως στα δικά μας βιώματα. Παρακολουθήσαμε τελευταία την εξαιρετική διαδικτυακή διάλεξη με θέμα: «Το ελληνικό πολιτισμικό πρότυπο στο δημοτικό τραγούδι» του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ερατοσθένη Καψωμένου, με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, λίγες εβδομάδες πριν είχαμε «ταξιδέψει» μουσικά μέσω των συναυλιών που προέβαλλε η ΔΚΕΠΠΑΚ, στη συνέχεια «οδηγηθήκαμε» νοητά στην Καβάλα, όπου παρακολουθήσαμε από το ΔΗ. ΠΕ.ΘΕ. της πόλης στο ιντερνετικό του κανάλι το θεατρικό έργο του Άντον Πάβλοβιτς Τσέχοφ: «“Θαυμάσιοι άνθρωποι” – 6 Μικρές χιουμοριστικές ιστορίες», που συνεχίζει να προβάλλεται στο κανάλι του στο youtube, ενώ εβδομαδιαία ανυπομονούμε για τις νέες παραγωγές που προβάλλει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και άλλα πολλά πολλά που μας θρέφουν «πολιτιστικά». Αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτούς τους ανθρώπους που συνεχίζουν ακάθεκτοι παρά τις «αντιξοότητες» να μας προσφέρουν ψυχαγωγία και γνώσεις. Εξάλλου η «πείνα» πάντα βρίσκει ευφάνταστους τρόπους για να… κορεσθεί.

Και εις άλλα καλά, και δια ζώσης πλέον…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.