Σε δεινη θεση ο Ντοναλντ Τραμπ

Ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών του γυρίζουν την πλάτη

Σε αρκετά δύσκολη θέση φαίνεται να είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, με τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και τη δολοφονία του George Floyd που προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως. Αρκετά στελέχη των Ρεπουμπλικανών δεν φαίνεται να στηρίζουν τον Αμερικανό πρόεδρο ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν τον Νοέμβριο. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών σκέφτονται το ενδεχόμενο να δώσουν την ψήφο τους στον Τζο Μπάιντεν.

Οπως αναφέρουν οι New York Times, ο πρώην πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, και ο γερουσιαστής, Μιτ Ρόμνεϊ, – με τον οποίο έχει συγκρουστεί στο παρελθόν ο Ντόναλντ Τραμπ – δεν θα υποστηρίξουν την επανεκλογή του, ο Μπους δεν είναι σίγουρος ποιον θα ψηφίσει και η Σίντι Μακέιν, η χήρα του γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υποστηρίξει τον Τραμπ, αλλά «δεν είναι σίγουρη για το πόσο ανοικτά θα μιλήσει γι’ αυτό, δεδομένου ότι ένας απ’ τους γιους της σκέφτεται να κατεβεί υποψήφιος για δημόσιο αξίωμα».

Άλλες ηγετικές φυσιογνωμίες των Ρεπουμπλικανών, όπως οι πρόεδροι της Βουλής Πολ Ράιαν και Τζον Μπένερ τηρούν σιγήν ιχθύος ως προς το ποιον θα ψηφίσουν και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί φέρονται να εξετάζουν αν θα στηρίξουν έναν υποψήφιο από άλλο κόμμα ή ανοικτά τον Μπάιντεν, ριψοκινδυνεύοντας την οργισμένη αντίδραση του Τραμπ.

Ορισμένοι αναφέρουν, μάλιστα, ότι θα προτιμούσαν πιθανότατα μια νίκη του Μπάιντεν αν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατάφερνε να διατηρήσει τον έλεγχο της Γερουσίας. Κι ενώ ακόμη κι ο πρώην υπουργός Άμυνας του Τραμπ, Τζιμ Μάτις, κατήγγειλε προ ημερών τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο ότι στα τρία χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία του «διχάζει αντί να ενώνει» κι άλλοι απόστρατοι, πρώην επιτελικά στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που συνήθως αποφεύγουν να μιλούν δημοσίως για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, το τελευταίο διάστημα αποστασιοποιούνται από τον Τραμπ και τον τρόπο που ασκεί την εξουσία, αν και ακόμη δεν έχουν αποφασίσει να στηρίξουν έναν αντίπαλό του.

Μεταξύ εκείνων που σκέφτονται να υποστηρίξουν τον Μπάιντεν – o oποίος διευρύνει τελευταία το προβάδισμα έναντι του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις – είναι ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Φλόριντα, Φράνσις Ρούνεϊ, που έχει προσφέρει εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές στις εκστρατείες υποψηφίων από το κόμμα του κατά καιρούς και ο οποίος δεν έχει ψηφίσει Δημοκρατικό υποψήφιο εδώ και δεκαετίες. Αλλά σύμφωνα με τους New York Times, ο Ρούνεϊ αλλάζει τώρα γνώμη «εν μέρει επειδή ο Τραμπ μας τρελαίνει όλους» και η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού οδήγησε σ’ έναν απολογισμό θυμάτων «που δεν θα έπρεπε να συμβεί».


Πηγή: ethnos.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.