Στην αναμονη οι ποδηλατοδρομοι προς Κοσμιο και Πανεπιστημιουπολη

Σύντομα αναμένεται η ένταξη του ποδηλατοδρόμου και της ανακατασκευής της γέφυρας Κοσμίου

Στο στάδιο της μελέτης ο ποδηλατόδρομος προς Πανεπιστημιούπολη

Όταν είχε ξεκινήσει η κατασκευή του κυκλικού ποδηλατόδρομου στην Κομοτηνή, πολλές ήταν οι φωνές, που ανέφεραν πως θα έπρεπε το δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην πόλη μας να είναι κατά κύριο λόγο ακτινωτό, με έμφαση περισσότερο στους δρόμους από και προς το κέντρο, αλλά και εκτός πόλης.

Και μπορεί οι ακτινωτοί ποδηλατόδρομοι εντός πόλης, πλην της εξαίρεσης του δρόμου προς την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, να έχουν μείνει προς το παρόν τουλάχιστον στα σχέδια, υπάρχει σχεδιασμός για δύο ποδηλατόδρομους εκτός πόλης, από την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Η μελέτη, η  οποία αφορούσε και τη δημιουργία Ποδηλατόδρομου προς την Πανεπιστημιούπολη του ΔΠΘ, συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα δράσης της Περιφέρειας για το 2018, όμως από τότε τα δύο έργα ακολούθησαν διαφορετικές διαδρομές.

Άμεσα προχωρά ο ποδηλατόδρομος στο Κόσμιο

Το έργο προς Κόσμιο, αφορά τόσο την κατασκευή ποδηλατόδρομου, όσο και την ανακατασκευή της γέφυρας του Κοσμίου, προχώρησε πιο γρήγορα, με την μελέτη να ολοκληρώνεται και να προχωρά και η απαλλοτρίωση των απαραίτητων εκτάσεων καθώς και οι πράξεις χαρακτηρισμού.

Με αυτές πλέον να βρίσκονται στην φάση της ολοκλήρωσης, το έργο βρίσκεται προ των πυλών της ένταξης στο ΠΕΠ ΑΜΘ, ώστε να προχωρήσει και η δημοπράτησή του, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 2,1 εκ. ευρώ.

Το κόστος της κατασκευής γέφυρας και ποδηλατόδρομου ανέρχεται σε 2 εκ. ευρώ, με 85 χιλιάδες τα παράλληλα έργα δικτύων και οργανισμών κοινής ωφέλειας, και μόλις 15 χιλιάδες οι απαλλοτριώσεις.

Η νέα γέφυρα θα κατασκευαστεί στο ίδιο σημείο, ενώ σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη, ο διαγωνισμός για το έργο θα πραγματοποιηθεί μόλις ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Αργεί ακόμα ο ποδηλατόδρομος προς Πανεπιστημιούπολη

Σε πιο πρώιμη φάση βρίσκεται ακόμα το έργο για τον ποδηλατόδρομο προς Πανεπιστημιούπολη, μιας και για αυτόν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μελέτη.

Μόλις γίνει αυτό, θα καθοριστεί ο προϋπολογισμός τους, συμπεριλαμβανομένων και των απαλλοτριώσεων που θα γίνουν για την κατασκευή του, ώστε να ενταχθεί στη συνέχεια σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, είτε της τρέχουσας είτε της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.