Ποιημα του Χαρη Μιχαλοπουλου… σε σχημα λυχναριου

Το καλλίγραμμα επιμελήθηκε η αρχαιολόγος Κ. Καλλιντζή

Μια καλλιτεχνική πρωτοβουλία, ομολογουμένως υψηλής αισθητικής, πήρε η αρχαιολόγος και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνα Καλλιντζή, να αποτυπώσει καλλιγραμμικά, σε σχήμα λυχναριού, ένα ποίημα του λατινιστή και επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, κ. Χάρη Μιχαλόπουλου, με τίτλο «Το μουσείο».

Η πρωτοβουλία αυτή έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής της κ. Καλλιτζή στην ψηφιακή δράση «Η Ποίηση στο Σχήμα των Πραγμάτων» που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μνεία στο είδος του καλλιγράμματος και έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των αρχαιοτήτων, αποδίδοντας τη μορφή τους μέσα από τη γραφή ποιημάτων Ελλήνων δημιουργών. Τα καλλιγράμματα μεταφέρουν μια ιστορία που επιλέγει ο ποιητής στο σχήμα αντικειμένων που αγαπά.

Όπως σημειώνει η αρχαιολόγος, το καλλίγραμμά της αποδίδει σε σχήμα λυχναριού απόσπασμα από το ποίημα του κ. Μιχαλόπουλου, «Το Μουσείο», το οποίο αναφέρεται, «στους εκτεθειμένους στο μουσείο λύχνους και σε όλα εκείνα που είχαν φωτίσει στον καιρό τους».

«Το Μουσείο» (απόσπασμα που αποτυπώνεται στο καλλίγραμμα)

……και κυρίως στους λύχνους
ποιους μυστικούς ψιθύρους ή
φοβισμένα βλέμματα,
ποια σώματα γυμνά και σώματα που
ασθενικά βουλιάζουν (ο θάνατος δεν αργεί·
ο εραστής δεν έρχεται)
τις τελευταίες λέξεις στο γράμμα της κόρης
για το νέο που ξεκινά και πάλι κολυμπώντας
από την Άβυδο
– απόψε τελευταία φορά, κι ας μην το ξέρουν-
το δάκρυ της μητέρας
ή απλά το μάτι του παιδιού που κλείνει απαλά
στον ύπνο
να έχουν φωτίσει;
Αναμφισβήτητα η τυπολογική ομοιομορφία τους
είναι παραπλανητική. Η μοναδικότητά τους
έγκειται σε ό,τι το καθένα έχει φωτίσει.

Χάρης Μιχαλόπουλος, Πιο νύχτα, εκδ. Μανδραγόρας, 2007

Έκπληκτος από την τιμητική αποτύπωση του ποιήματός του, ο κ. Μιχαλόπουλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην αρχαιολόγο κ. Καλλιτσή σε ανάρτησή του στο facebook. «Η μορφοποίηση σε λύχνο ενός ποιήματος για όλα αυτά τα ελάχιστα εκτιμηθέντα (άψυχα και έμψυχα) που προσπερνάμε με ευκολία. Την ευχαριστώ από καρδιάς για τον χρόνο, τον κόπο και το εξαιρετικό αποτέλεσμα!», δήλωσε βαθιά συγκινημένος ο Χάρης Μιχαλόπουλος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.