Αποκλειονται απο τις εκλογικες διαδικασιες των πανεπιστημιων τα μελη ΕΔΙΠ

Διαμαρτυρία του Συλλόγου ΕΔΙΠ ΔΠΘ

Για τον αποκλεισμό των μελών ΕΔΙΠ από τις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης των οργάνων των πανεπιστημίων διαμαρτύρεται ο Σύλλογος ΕΔΙΠ ΔΠΘ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, «το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων περιλαμβάνει  άκρως αντιδημοκρατικά άρθρα, τα οποία αποκλείουν το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων από το σώμα των εκλεκτόρων για την εκλογή του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων του Πανεπιστημίου που ανήκουν, αλλά και από τη διαδικασία εκλογής Κοσμήτορα, Προέδρου και Αναπληρωτή Προέδρου Τμήματος και Διευθυντή Τομέα. Με τα παραπάνω άρθρα, το Υπουργείο στερεί από ένα σημαντικό κομμάτι του μόνιμου προσωπικού ενός αυτοδιοίκητου οργανισμού το αναφαίρετο δικαίωμα του εκλέγειν των αιρετών οργάνων της διοίκησής του».

Όπως εξηγεί ο Σύλλογος, «τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. εκλέγονται και εξελίσσονται με διαδικασίες κρίσης, ενώ παρέχουν κάθε μορφής διδακτικό έργο –σε αυτό συμπεριλαμβάνονται η αυτοδύναμη διδασκαλία και η επίβλεψη προπτυχιακών και μεταπτυχιακών διατριβών–  και διαθέτουν πολύπλευρο επιστημονικό-ερευνητικό έργο, με πλούσια και αξιόλογη συγγραφική δραστηριότητα, δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, και συμμετοχές σε ερευνητικά προγράμματα. Στήριξαν και στηρίζουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο με όλες τους τις δυνάμεις και σε καιρούς δύσκολους, λόγω των οικονομικών συνθηκών και της έλλειψης διδακτικού προσωπικού. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι ο αποκλεισμός των μελών Ε.ΔΙ.Π. από τη διαδικασία ανάδειξης των Πρυτανικών αρχών, του Κοσμήτορα, Προέδρου και Αναπληρωτή Προέδρου Τμήματος και Διευθυντή Τομέα  συνιστά απαξίωση του έργου και της συμβολής τους στην εύρυθμη λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου».

Ο σύλλογος ζητά την απόσυρση των συγκεκριμένων άρθρων από το προτεινόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπογραμμίζοντας πως «είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα η συμμετοχή όλων των μελών του οργανισμού στην εκλογή των διοικητικών αρχών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.