Το Σεπτεμβριο περιμενει τις πραγματικες συνεπειες της κρισης το Εργατικο Κεντρο Κομοτηνης

Κάποιες απολύσεις, αλλά κυρίως αναστολές εργασίας καταγράφηκαν στην Ροδόπη την περίοδο του κορωνοϊού

Στατική είναι ακόμα η εικόνα όσο αφορά το ιδιωτικό εργατικό δυναμικό της Ροδόπης, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, με την περιοχή μας να έχει κατά κύριο λόγο αιτήσεις αναστολής εργασίας.

Αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει σημαντικός αριθμός απολύσεων την περίοδο του lockdown, παρόλο που σταδιακή χαλάρωση των μέτρων προστασίας, που συνοδεύεται και από την σταδιακή άρση των περιορισμών στις απολύσεις για όσες επιχειρήσεις είχαν τεθεί σε αναστολή ή είχαν θέσει εργαζόμενους σε αναστολή, αναμένεται να το αλλάξει αυτό.

Όπως σημείωσε ο Ταμίας του Εργατικού Κέντρου κ. Γιώργος Χατζηαθανασίου, όλη την προηγούμενη περίοδο πολλές επιχειρήσεις της Ροδόπης προχώρησαν σε αναστολή εργασίας για εργαζομένους τους, με αποτέλεσμα ο αριθμός των απολύσεων να είναι σχετικά μικρός.

Αυτό ήταν αποτέλεσμα και του γεγονότος ότι υπήρξε περιορισμός των απολύσεων από επιχειρήσεις που μπήκαν σε αναστολή ή έθεσαν εργαζόμενους τους σε αναστολή, ενώ και εργαζόμενου που μπήκαν σε αναστολή δεν μπορούν να απολυθούν για 45 μέρες μετά τη λήξη της.

Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων όμως, και το άνοιγμα των επιχειρήσεων, αναμένεται να θέσει τέλος σε αυτή την κατάσταση, και η ανησυχία είναι πως αυτό θα αποβεί εις βάρος των εργαζομένων.

Ο κ. Χατζηαθανασίου πάντως εκτίμησε πως τα πραγματικά αποτελέσματα της κρίσης στην εργασία θα φανούν από το Σεπτέμβριο.

Και αυτό γιατί την επόμενη περίοδο τα προγράμματα ενίσχυσης της εργασίας, όπως το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και το πρόγραμμα SURE, αναμένεται να ανασχέσουν το κύμα απολύσεων, όμως αυτά τα μέτρα θα διαρκέσουν μόνο το καλοκαίρι.

Έτσι από το Σεπτέμβριο, αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα από την κυβέρνηση, περιμένουν δραματική επιδείνωση, ανάλογα και με την κατάσταση που θα είναι οι επιχειρήσεις της περιοχής.

Την ίδια ώρα παραμένει άγνωστο πόσες επιχειρήσεις θα υιοθετήσουν ελαστικότερες μορφές απασχόλησης, όπως η εκ περιτροπής εργασία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι περισσότερες επιχειρήσεις στη Βιομηχανική Περιοχή που συνέχισαν να δουλεύουν δεν έβγαλαν εργαζομένους τους σε αναστολή.

Δραματική μείωση προσλήψεων και απολύσεων σε ΑΜΘ και Ροδόπη

Την «παγωμένη» κατάσταση στην αγορά εργασίας αποδεικνύουν και τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, που καταγράφουν τον Απρίλιο, όταν και τα μέτρα περιορισμού ήταν ήδη σε ισχύ, δραματική πτώση τόσο στις προσλήψεις όσο και στις απολύσεις, ενώ μάλιστα το ισοζύγιο εργασίας είναι θετικό.

Για να δώσουμε μια αίσθηση της κλίμακας, αξίζει να σημειώσουμε πως τον Απρίλιο του 2019 στη χώρα καταγράφηκαν 282.181 προσλήψεις και 171.286 απολύσεις, με το ισοζύγιο να ανέρχεται σε 110.895 θέσεις εργασίας περισσότερες.

Παρόμοια είναι και η εικόνα στην Περιφέρεια ΑΜΘ, όπου είχαμε 2.810 προσλήψεις, και 2.377 αποχωρήσεις (η κατηγορία περιλαμβάνει Αναγγελίες Οικειοθελούς Αποχώρησης, Καταγγελίες Συμβάσεων Αορίστου Χρόνου και λήξεις Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου), με το ισοζύγιο να είναι θετικό κατά 433 θέσεις εργασίας.

Ειδικά για την Ροδόπη, καταγράφηκαν 374 προσλήψεις, και 284 αποχωρήσεις με πάλι θετικό ισοζύγιο κατά 90 θέσεις εργασίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.