«Κανε κατι ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΩ το τρενο»

Γνώμη του Βασίλη Βασιλικού

Ένας εκδοτικός οίκος είναι μια επιχείρηση. Ο οποίος παράγει πνευματική τροφή. Κι αντί «Το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον» που ξεκινά με τη φράση «εν αρχή ην ο Λόγος και ο Λόγος ην προς τον Θεόν», ένας εκδοτικός οίκος ξεκινά με τη φράση «εν αρχή ην ο Λόγος και ο Λόγος ην προς τον Ανθρωπο».

Ως επιχείρηση ένας εκδοτικός οίκος, μεγάλος ή μικρός, έχει και τους σχετικούς με τη γραφή του λόγου έμμισθους συνεργάτες: αναγνώστες χειρογράφων, επιμελητές κειμένων, διορθωτές, μεταφραστές. Συνήθως στο ισόγειο του εκδοτικού υπάρχει και ομώνυμο βιβλιοπωλείο με τους υπαλλήλους του.

Όλα αυτά συντελούν στο ότι ανήκει δικαιωματικά στον κλάδο των επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή η «επιτελική» κυβέρνηση υποχρεούται να επιχορηγήσει-βοηθήσει, όπως προτίθεται να κάνει με τις εφημερίδες.

Και η απορία στους πολίτες (και όχι μόνο στον ισχνό στη χώρα μας αναγνωστικό των βιβλίων κοινό) είναι γιατί εξαιρεί από αυτές τους εκδοτικούς οίκους. Μήπως γιατί η πνευματική τροφή δεν την ενδιαφέρει; Είναι γνωστή η αδιαφορία του υπουργείου Πολιτισμού για το βιβλίο. Όχι μόνο δεν προχώρησε στην αναβίωση του ΕΚΕΒΙ, που το έκλεισε μαζί με την κρατική τηλεόραση ο κ. Σαμαράς το 2013, αλλά ούτε δέχτηκε ν’ ασχοληθεί με τον έτοιμο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Οργανισμό Πολιτισμού και Βιβλίου.

Οι εκδοτικοί οίκοι, ως αυτοτελείς και πολυάριθμες εκδοτικές επιχειρήσεις που καρκινοβατούν, βρίσκονται έτσι υπό διωγμόν κι αυτό είναι απαράδεκτο. Λέμε πως η Ελλάδα γέννησε από την αρχαιότητα τη δημοκρατία και τον πολιτισμό. Στον 20ό αιώνα έγινε γνωστή παγκοσμίως από τον Καζαντζάκη και τον Καβάφη. Δύο βιβλία επέδρασαν καταλυτικά τον προπερασμένο αιώνα. Από τους δύο Κάρολους: τον Δαρβίνο με το «Η καταγωγή των ειδών» και τον Μαρξ με «Το Κεφάλαιο».

Κύριε πρωθυπουργέ, κάντε κάτι λοιπόν για να μη χάσουμε το τρένο.


Πηγή: efsyn.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.