Τα μυστικα του Ντοκιμαντερ εφερε στην Κομοτηνη ο Βασιλης Λουλες

Μέσα από το Κινηματογραφικό Εργαστήρι που διοργάνωσε το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Συνεργασία με τον σκηνοθέτη για την ανάδειξη της ιστορίας της Κομοτηνής μέσα από προσωπικές αφηγήσεις θέλει το ΔΗΠΕΘΕ

Με μεγάλη επιτυχία, παρά τους περιορισμούς και την αλλαγή ημερομηνίας λόγω του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε το Κινηματογραφικό Εργαστήρι με τον Βασίλη Λουλέ, με δύο ομάδες Κομοτηναίων να γνωρίζουν τα μυστικά του ντοκιμαντέρ.

Το κινηματογραφικό Εργαστήριο, με τίτλο «Προφορική μαρτυρία,  Ιστορικό Ντοκιμαντέρ και Εκπαίδευση», είχε προγραμματιστεί από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής για τις 21 Μαρτίου, όμως η έλευση της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί και να μετατεθεί για τα τέλη Μαΐου.

Στο 8ωρο κινηματογραφικό σεμινάριο συμμετείχαν δύο ομάδες, μία το Σάββατο και μια την Κυριακή, με τον κ. Λουλέ να μεταδίδει τα μυστικά της έβδομης τέχνης.

Ο κ. Λουλές είναι σκηνοθέτης, δημιουργός των ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά», «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί»,  «Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη» κ.ά.

Εμβάθυνση της συνεργασίας θέλει το ΔΗΠΕΘΕ

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Γιάννης Κυριαζής, το εργαστήριο δεν έγινε όπως το είχαν φανταστεί, μιας και δεν έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη που σχεδίαζαν.

Το Μάρτιο είχαν δημιουργήσει δύο γκρουπ, ένα εφηβικό και ένα ενηλίκων με 20 άτομα το κάθε ένα, όμως λόγω των περιορισμών, το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε τελικά με 10 άτομα σε κάθε ομάδα, που είχαν κάνει μάλιστα διαδικτυακή προετοιμασία από την προηγούμενη εβδομάδα.

«Ο κ. Λουλές είναι εξαιρετικός καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής, που έχει συνεργαστεί με πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά, αλλά και της Ευρώπης» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, εξηγώντας πως ο κ. Λουλές προωθεί τη μορφή του αφηγηματικού ντοκιμαντέρ, προσπαθώντας μέσα από προσωπικές ιστορίες να αναδείξει την καθολική Ιστορία.

«Είναι ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και σύγχρονο είδος κινηματογράφησης που αναδεικνύεται» σημείωσε, ενώ ανέφερε πως αφενός θέλουν να κάνουν την προβολή του  ντοκιμαντέρ όποτε αυτό είναι εφικτό, αφετέρου να επεκτείνουν και τη συνεργασία τους, αναδεικνύοντας την ιστορία της Κομοτηνής με αυτό τον τρόπο μέσω ντοκιμαντέρ που ενδεχομένως προκύψουν.

Βέβαια μια τέτοια προσπάθεια θέλει πολύ οργάνωση, αλλά και συνεργασία τόσο με τις Διευθύνσεις εκπαίδευσης, αλλά και το ΔΠΘ, ιδιαίτερα το καθ’ ύλην αρμόδιο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.