Πρασινο φως για επιδοτουμενη ανεργια

Απαρατήρητα

Οι φόβοι για ένα επερχόμενο κύμα απολύσεων δυστυχώς επιβεβαιώνονται καθώς ο Υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι «καθολική απαγόρευση απολύσεων δεν υπάρχει πλέον». Πλέον προστατεύονται «μόνο όσοι υπάγονται στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Ουσιαστικά βραχυπρόθεσμη προστασία, έως και τις 15.10.2020 προβλέπεται μόνο για όσους εργαζόμενους δεχτούν να μειώσουν τον χρόνο εργασίας και τις αποδοχές τους κατά 20%, κάτω από το συγκεκριμένο καθεστώς της «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Η πανδημία προσέφερε τελικά το κατάλληλο έδαφος για την παγιοποίηση των ελαστικών μορφών εργασίας και την περαιτέρω καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Συνδυασμός που σε βάθος χρόνου οδηγεί σε μια εργασιακή ζούγκλα, πολύ κοντά στις εποχές των μνημονίων. Το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι μετά την προθεσμία της «προστασίας» (με όρους του υποκόσμου), δεν θα βρεθούν στο δρόμο και όσοι συμμορφώνονται σε αυτόν τον εκβιασμό.

Τι θα έλεγε η κυβέρνηση αντί να επενδύει για ακόμη μια φορά στα επικοινωνιακά παιχνίδια και στη στάχτη στα μάτια, να προστατέψει τους όρους εργασίας και τα δικαιώματά τους; Αν αποφασίσει να κάνει το σωστό και γίνει αρωγός των ανθρώπων κάτω από αυτές τις συνθήκες, ίσως να την θυμούνται και για κάτι που μην συνδέεται με πολιτικό φιάσκο τύπου voucher.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.