Να εφαρμοστει απο το Σεπτεμβριο η υποχρεωτικη διχρονη προσχολικη αγωγη

Εκ νέου διαμαρτυρία εκπαιδευτικών στην Κομοτηνή

Με αφορμή το νέο νομοσχέδιο, τις κάμερες στις τάξεις αλλά και την μη εφαρμογή της προσχολικής εκπαίδευσης στο Δήμο Κομοτηνής

Ακόμα μια εβδομάδα, ακόμα μια διαμαρτυρία για τους εκπαιδευτικούς της Κομοτηνής, που συγκεντρώθηκαν στην Κεντρική πλατεία Κομοτηνής την Δευτέρα 1 Ιουνίου μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Οι Τρεις Ιεράρχες».

Οι εκπαιδευτικοί πραγματοποιήσαν την διαμαρτυρία εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νέο εκπαιδευτικό Νομοσχέδιο, στην τροπολογία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος, ενώ ζήτησαν να εφαρμοστεί από το επόμενο σχολικό έτος η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Για αυτό το λόγο πραγματοποίησαν και πορεία προς το Δημαρχείο Κομοτηνής, όπου εκπρόσωποί τους είχαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη για το θέμα.

Ο κ. Γκαράνης τόνισε πως έχουν κάνει κινήσεις για τη λειτουργία τους, όμως η κατασκευή των 6 νέων αιθουσών δεν εξαρτάται από αυτούς αλλά από την Κτηματική Υπηρεσία (ΚΤΥΠ) η οποία τους έχει δηλώσει πως θα ξεκινήσει να τα κατασκευάζει.

Κίνδυνος παράτασης για τέταρτη χρονιά της δίχρονης προσχολικής

Όπως σημείωσε ο κ. Σάββας Κοσκερίδης, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, πέρα των αντιδράσεων που αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς της χώρας, στηρίζουν και την προσπάθεια για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στον Δήμο Κομοτηνής, που κινδυνεύει να μην εφαρμοστεί για τέταρτη σχολική χρονιά.

«Περιμένουμε τις αίθουσες που θα εγκατασταθούν για να λειτουργήσει η δίχρονη προσχολική αγωγή από Σεπτέμβριο, επειδή όμως δεν βλέπουμε ακόμα κινήσεις από την πολιτεία, είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την απαίτησή μας να είναι όλα έτοιμα το Σεπτέμβριο» ανέφερε.

Αυτό που δεν θέλουν είναι να υπάρξει παράταση για ακόμα ένα έτος της μη εφαρμογής, μιας και σημειώνει πως αποτελεί επιτυχία του κλάδου τους αυτή η υποχρεωτικότητα, που θεωρείται απαραίτητη.

Εξέφρασε δε την άποψη πως ο Δήμος διαχρονικά μπορούσε και μπορεί ακόμα να κάνει ενέργειες, πέρα των προκάτ που έχει υποσχεθεί το Υπουργείο Παιδείας, για την καλύτερη στέγαση των νηπιαγωγείων.

Ζητούν άμεση εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής

Για την αντιεκπαιδευτικότητα του νομοσχεδίου μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών κ. Στέφανος Μακρυγιάννης, καθώς και τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών σε αυτό, που θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Μακρυγιάννης μετέφερε προς τον Δήμαρχο Κομοτηνής τον προβληματισμό τους, για την εγγραφή προνηπίων και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς κατά παράβαση της νομοθεσίας, επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο.

Αυτό που ζητούν, όπως εξήγησε, είναι η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στον Δήμο Κομοτηνής, αναγνωρίζοντας ότι μέρος της ευθύνης βρίσκεται στην πολιτεία, αλλά και μέρος εντοπίζεται και στο Δήμο. «Πρέπει οι δύο φορείς να τα βρουν, να λυθεί το πρόβλημα σχολικής στέγης που ταλανίζει τόσο την πρωτοβάθμια όσο και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δυστυχώς δεν βλέπουμε σοβαρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε.

Περιμένοντας την ΚΤΥΠ

Ο κ. Γκαράνης τόνισε προς τους εκπαιδευτικούς πως ο Δήμος περιμένει από τον αρμόδιο φορέα, την ΚΤΥΠ, να προχωρήσει στην κατασκευή των αιθουσών, εδώ και καιρό, όμως πλέον η καινούρια σχολική χρονιά είναι προ των πυλών, και πρέπει να κινηθούν με τα υφιστάμενα δεδομένα.

Ειδικά για τις αίθουσες προκάτ από την ΚΤΥΠ, περιμένουν την προμήθειά τους, παρόλο που υπάρχει ένας προβληματισμός για τη δημιουργία των βάσεων στα συγκεκριμένα Νηπιαγωγεία.

«Αν έρθουν οι αίθουσες, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για την προσχολική αγωγή, αν όμως δεν έρθουν θα πρέπει να βρεθεί λύση» ανέφερε, η οποία θα είναι ίδια με την περυσινή: όσα παιδιά μπορούν να πάνε στα Νηπιαγωγεία και όσα αδυνατούν να συμπληρώσουν στους παιδικούς σταθμούς.

Για αυτό και περιμένουν τις τελευταίες εξελίξεις από την ΚΤΥΠ, ώστε να γνωρίζουν αν θα υπάρξουν αίθουσες για να καλύψουν την δίχρονη εκπαίδευση την επόμενη χρονιά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.