Δημητρης Παγωνιδης: «Οι προπονητες των ομαδων της ΕΠΣ Θρακης πρεπει να εμπιστευτουν τα παιδια των ακαδημιων της περιοχης»

«Για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου της Ροδόπης απαιτείται συνεργασία και κοινή φιλοσοφία από όλους»

Ο Δημήτρης Παγωνίδης, τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών του ΠΑΟΚ Κομοτηνής μίλησε στην εκπομπή «Αρχίζει το Ματς» και τον Βασίλη Στοάκη για την επόμενη ημέρα στις ακαδημίες μετά τον κορωνοϊό, στάθηκε στην είδηση-σοκ του θανάτου του Μάνου Καζαντζόγλου ενώ δεν έκρυψε την ευχή του για μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους προπονητές στα παιδιά των ακαδημιών της περιοχής.

Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν…

«Θα τιμήσουμε τη μνήμη του Μάνου μέσα από μία σειρά ενεργειών»

ΠτΘ: Μέσα στην περίοδο της καραντίνας, ένα ακόμα συμβάν έκανε ακόμα πιο «μαύρη» την καθημερινότητα μας και αυτό ήταν η είδηση της απώλειας του Μάνου Καζαντζόγλου, που ήταν μέλος του προπονητικού επιτελείου του ΠΑΟΚ Κομοτηνής. Πώς αντιδράσατε όταν το μάθατε;
Δ.Π.:
Ήταν ένα γεγονός που μας συγκλόνισε όλους. Ήταν στιγμές που δεν μπορούσε να τις συλλάβει ανθρώπινος νους. Ο Μάνος ήταν ένας εξαιρετικός χαρακτήρας, κοινωνικός, αγαπητός στα παιδιά των ακαδημιών και είχε όλες τις ικανότητες για να εξελιχθεί. Μας έχει συγκλονίσει όλους. Όταν το μάθαμε κλαίγαμε κυριολεκτικά. Σαν ακαδημία πήραμε κάποιες αποφάσεις για να τιμήσουμε τη μνήμη του παιδιού. Έχουμε μιλήσει με την οικογένεια του και τους μεταφέραμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Επικοινωνήσαμε και την ομάδα της Αναγέννησης Ποντίων Θρυλορίου, όπου και αγωνιζόταν και αποφασίσαμε από κοινού πως  θα κάνουμε κάποιες ενέργειες για να τιμήσουμε τη μνήμη του παιδιού. Ο Μάνος θα είναι πάντα μαζί μας και θα μας προσέχει από ψηλά και εμείς θα τον έχουμε στην καρδιά και στη μνήμη μας.

«Είναι καλύτερο να συγκεντρώνονται τα παιδιά στις ακαδημίες, όπου τηρούνται μέτρα ασφαλείας παρά να παίζουν ανεξέλεγκτα στις αλάνες»

ΠτΘ: Πάμε τώρα στο θέμα των ακαδημιών. Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στις ακαδημίες και τι πρόκειται να γίνει με τους αγωνιστικούς χώρους την ίδια στιγμή που βλέπουμε καθημερινά παιδιά σε αυλές και αλάνες;
Δ.Π.:
Η αλήθεια είναι πως βλέπω πολλά παιδιά συγκεντρωμένα σε αυλές και παιδικές χαρές. Κινούμαστε όλοι συντονισμένα ώστε να κατανοήσουν οι αρμόδιοι πως είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να προπονηθούν τα παιδιά με ασφάλεια και με σεβασμό. Μιλάω εδώ και καιρό με ανθρώπους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σίγουρα σταδιακά θα ανοίξουμε αλλά δεν γνωρίζουμε τη μορφή που θα έχουν οι προπονήσεις. Πόσα τμήματα, πόσα παιδιά, τα μέτρα προφύλαξης και τα συναφή. Σαν ακαδημία θα πάρουμε όλα τα μέτρα που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί και θα τηρήσουμε όλα τα πρωτόκολλα που θα μας επιβάλλουν με γνώμονα την εξέλιξη των παιδιών και την υγεία. Είναι πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ελπίζω πως δεν θα έχουμε άλλο αντίστοιχο στο μέλλον. Εμείς ως ακαδημίες όλων των αθλημάτων έχουμε κανόνες και μπορούμε να λειτουργήσουμε όπως πρέπει, με κανόνες και πρωτόκολλα με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών. Αντίθετα τώρα τα παιδιά παίζουν ανεξέλεγκτα τώρα σε παιδικές χαρές και αυλές.

ΠτΘ: Η περίοδος της καραντίνας πώς σας βρήκε; Κρατήσατε επαφή με τα παιδιά των ακαδημιών;
Δ.Π.:
Το ψυχολογικό κομμάτι είναι πολύ σημαντικό. Άλλαξε ξαφνικά όλη η ζωή μας. Μπορεί σαν ακαδημία να ανεβάζαμε βιντεάκια για να μην μένουν χωρίς δράση τα παιδιά αλλά αυτό δεν μπορεί να τραβήξει περισσότερο από 2-3 εβδομάδες. Πρέπει να υπάρχει η επαφή με τον προπονητή ώστε να διδάσκει και να εκπαιδεύσει σε ασφαλείς συνθήκες. Αυτό χρειαζόμαστε και αυτό νομίζω πως θα γίνει σύντομα με τις υποδείξεις των αρχών. Να μπούμε δηλαδή σε μία νέα κανονικότητα στον αθλητισμό.

«Για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου της Ροδόπης χρειάζεται συστράτευση»

ΠτΘ: Αφήνουμε στην άκρη τον κορωνοϊό και πάμε στο θέμα της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου της Ροδόπης. Βλέπουμε πως τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει η απαιτούμενη εξέλιξη και γενικά υπάρχει μία πτωτική πορεία. Πού οφείλεται αυτό και πώς μπορεί να αλλάξει;
Δ.Π.:
Έχω δει πρόσωπα, καταστάσεις και έχω βιώσει πολλά πράγματα. Πρέπει να γίνει συστράτευση και συζήτηση των αρμόδιων φορέων, των εμπλεκομένων, δηλαδή των συλλόγων και της ΕΠΣ ώστε να βοηθήσουμε την ανάπτυξη του αθλήματος. Είμαστε λίγο πιο πίσω από τους άλλους νομούς ως προς τον αριθμό των συλλόγων που ασχολούνται με ακαδημίες. Αυτήν την στιγμή έχουμε 5-6 συλλόγους ακαδημιών στη Ροδόπη και αυτό δεν είναι καλό. Είναι δύσκολο να ασχοληθείς και να οργανώσεις μία ακαδημία αλλά νομίζω ότι πρέπει να γίνει άμεσα μία συζήτηση για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε το ποδόσφαιρο του νομού μας. Είναι σημαντικό ότι ξεκίνησε εκ νέου η ακαδημία του Πανθρακικού καθώς κάποτε μετρούσε 200 παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να αποκτήσουν αθλητική παιδεία. Υπάρχει ταλέντο στο νομό και το βλέπουμε από μικρές ηλικίες.  Αυτά τα παιδιά πρέπει να τα δώσουμε ένα πλάνο και να τα δουλέψουμε ώστε να αποκτήσουν βάσεις για υψηλό επίπεδο. Το σημαντικό είναι να πάρουν χρόνο συμμετοχής στο τοπικό ποδόσφαιρο του νομού μας.  Επίσης οι προπονητές πρέπει να εμπιστευτούν τα νεαρά παιδιά και να υπάρχει στήριξη από όλους προς αυτά. Έτσι μόνο θα ανέβει το ποδόσφαιρο του νομού μας. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να έχουμε παραγωγή ποδοσφαιριστών. Πρέπει να υπάρχει μία συντονισμένη φιλοσοφία και όσοι εμπλέκονται με το ποδόσφαιρο να την ακολουθούν. 

«Σημαντικό οι γονείς να στρέφουν τα παιδιά στον αθλητισμό»

ΠτΘ: Κλείνοντας θα θέλαμε ένα σχόλιο για την φετινή Α΄ ΕΠΣ Θράκης και γενικά μία ευχή για το ποδόσφαιρο της Ροδόπης
Δ.Π.:
Αρχικά οφείλω να συγχαρώ την ομάδα της Δόξας Νέου Σιδηροχωρίου για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο ιός μας στέρησε πολύ μεγάλα παιχνίδια, τα οποία όλος ο κόσμος τα περίμενε. Το ίδιο θα γινόταν και στα Play Out. Σημαντικό είναι να έχουμε υγεία και να δώσουμε το βήμα στα μικρά παιδιά για την εξέλιξη του ποδοσφαίρου του νομού μας. Στους γονείς θα ήθελα να πω πως δεν υπάρχει τίποτα πιο υγειές από το να είναι τα παιδιά στο γήπεδο. Μέσω του αθλητισμού τα παιδιά αποκτούν αξίες και μαθήματα ζωής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.