Μια διαφορετικη, λογω βιωματος, πολιτικη αποψη για τη Θρακη

Της Έκδοσης

Ιδιαιτέρως θετικά αποτιμάται η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Θράκη. Η παρουσία της, τολμούμε να πούμε πως, ήταν διαφορετική από οποιοδήποτε άλλη παρουσία εκπροσώπου της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας. Ή αν σας φαίνεται υπερβολική η διαπίστωση τουλάχιστον από αυτές των τελευταίων χρόνων.

Σε επίπεδο λόγου και επικοινωνίας ξεπέρασε τα στερεότυπα. Ναι, έστειλε το μήνυμα στους γείτονες, όπως μας έχουν συνηθίσει όλοι οι εκπρόσωποι της κεντρικής εξουσίας όταν επισκέπτονται την περιοχή, όμως δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό. Μπόρεσε να αρθρώσει ένα λόγο διαφορετικό, και να προβάλει μέσω των επισκέψεών της μια διαφορετική εικόνα της Θράκης από αυτή που συνήθως πρωταγωνιστεί εκτός Θράκης. Έδειξε και υποστήριξε μέσα από τις δηλώσεις της το ανθρώπινο πρόσωπο της Θράκης, μακριά από τους συνήθεις «θρακικούς εξωτισμούς» που προβάλλονται. Διατύπωσε απλά τη βιωμένη εμπειρία της από τη Θράκη, χωρίς υπερβολές και περιττά ρητορικά σχήματα και μεγαλόσχημες εκφράσεις, πράγμα που μπορεί να συμβεί, όπως έχουν αποδείξει αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, μόνον όταν έχεις εμπειρία από τη ζωή στη Θράκη. Γι’ αυτό και, τολμούμε να πούμε, επεφύλαξε στην δική της αποτίμηση από την θρακική επίσκεψη ξεχωριστή αναφορά στις γυναίκες της Θράκης. Δεν είναι η αυτοπαγίδευση στην εικόνα της «επιτυχημένης γυναίκας» που πολλοί της αποδίδουν, αλλά η έκφραση μιας πραγματικότητας που στον τόπο μας παραμένει στη σκιά και η ίδια έχοντας τη νομική της προϋπηρεσία είναι σε θέση να γνωρίζει καλά.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η παρουσία της ΠτΔ προκάλεσε τα αρνητικά σχόλια τόσο των «εθνικά ευαίσθητων» όσο και των «εθνικά αναίσθητων». Αυτό από μόνο του λέει πολλά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.