Αυτο ειναι εγκλημα, κυριε Μητσοτακη!

Άρθρο του Στέλιου Κούλογλου

Απασχολημένοι όπως είναι να μετρούν τα δισεκατομμύρια(το Βήμα και το Πρώτο Θέμα έκαναν χθες τα 32 δις της -πρότασης- της Κομισιόν 60 σίγουρα !) οι περισσότεροι πολίτες δεν το έχουν πληροφορηθεί: από σήμερα το πρωί. 11.237 πρόσφυγες πετάχτηκαν έξω από τα διαμερίσματα, τα ξενοδοχεία και τις δομές, όπου διέμεναν.

Δεν πρόκειται ούτε καν για τους «λαθρομετανάστες» της ακροδεξιάς ή για αιτούντες άσυλο: οι άνθρωποι είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Η απάνθρωπη αυτή απόφαση αποτελεί εφαρμογή της νομοθεσίας που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση τον Νοέμβριο, όταν υπνοβατούσε στο μεταναστευτικό, πιστεύοντας ότι αν βασανίζει τους πρόσφυγες θα σταματήσουν να έρχονται στην Ελλάδα.

Με την έξοδό τους από τα διαμερίσματα, διακόπτεται και η οικονομική τους ενίσχυση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Estia II» που τους συντηρούσε. Επί πλέον, όπως σημειώνει η οργάνωση ΑΡΣΙΣ , στην απεγνωσμένη επιστολή της  προς το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, «εκατοντάδες παιδιά θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη φοίτησή τους στα σχολεία τους, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το ψυχισμό τους».

Σε κοινή τους ανακοίνωση τους οκτώ (*) οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικής βοήθειας, καταγράφουν τις αντιδράσεις προσφύγων που πληροφορήθηκαν τι τους περιμένει:

«Με πήραν τηλέφωνο πριν από 15 ημέρες και με ρώτησαν αν έχω φύγει από το σπίτι. Τους είπα ότι δεν έχω που να πάω. Αν μας διώξουν, το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι θα πάρω ένα σχοινί και θα κάτσω στη πόρτα του σπιτιού. Δεν έχω τίποτα! Πώς θα ταΐσω την οικογένειά μου; Είμαι άρρωστος, δε μπορώ να δουλέψω». Πατέρας τριών παιδιών, αναγνωρισμένος πρόσφυγας από τη Συρία

«Ενημερωθήκαμε ότι στις 30/05 πρέπει να βγούμε. Δεν έχω ούτε δουλειά, ούτε λεφτά για να ταΐσω την οικογένειά μου. Πώς θα βρω δουλειά; Που να ψάξω για δουλειά; Μας πετάνε έξω χωρίς τίποτα ». Πατέρας δυο παιδιών, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από τη Συρία.

«Άρχισα να βγαίνω στους δρόμους και να ψάχνω [σπίτι]. Έχω πάρει τηλέφωνα παντού. Κάποιοι, όταν τους έλεγα από που είμαι, μου έλεγαν συγγνώμη, δεν μπορούμε να δώσουμε το διαμέρισμα. Την Δευτέρα πρέπει να φύγω και την ίδια μέρα τα παιδιά ξαναξεκινάνε το σχολείο. Τι θα κάνω; Πού θα τα βάλω να κοιμηθούν;». Μητέρα δυο παιδιών, αναγνωρισμένη πρόσφυγας από το Αφγανιστάν

Oύτε η κυβέρνηση δεν ξέρει που θα κοιμηθούν. Μόλις τις προάλλες εξέτασαν το πρόβλημα, ενώ οι νέοι διοικητές των προσφυγικών δομών, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν ιδέα από το προσφυγικό, δεν ξέρουν τι να κάνουν και πως θα προχωρήσουν με τις εξώσεις. Θα καλέσουν την αστυνομία, αν οι πρόσφυγες αρνηθούν να φύγουν από τους καταυλισμούς και τα διαμερίσματα; Και που θα οδηγήσουν τα ΜΑΤ, χιλιάδες ανθρώπους με τα υπάρχοντα τους;

Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, οι άνθρωποι αυτοί καλούνται, αφού μάθουν ελληνικά, να βρουν δουλειά, σπίτι και σχολείο για στείλουν τα παιδιά τους. «Πολλές είναι γυναίκες με μικρά παιδιά, ακόμη και μηνών. Πώς θα ψάξουν για δουλειά, όταν δε θα έχουν καν μια στέγη για να προστατεύσουν το παιδί τους; Πώς θα συνεχίσουν τα παιδιά το σχολείο; Πολλές γυναίκες είναι επιζώσες ενδοοικογενειακής, έμφυλης βίας ή/και trafficking. Πώς θα υποστηριχθούν αν μείνουν άστεγες και εκτεθειμένες σε πολλαπλούς κινδύνους; », προσθέτουν οι οκτώ οργανώσεις.

Ενώ η σκανδαλώδης σύμβαση για τη δομή της Μαλακάσας και τα μυστικά του κονδύλια απασχολούν την ΕΕ, ο υπουργός κ. Μηταράκης, μιλώντας για «11.237 νέες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα σε υπάρχουσες δομές, χωρίς να κατασκευαστούν νέες», αποκαλύπτει τα σχέδια της κυβέρνησης:  θα διαφημίσει ότι η Μόρια  και τα άλλα hot spot σταδιακά αποσυμφορούνται και ειδικότερα  στο νεοδημοκρατικό κοινό και την ακροδεξιά «θα πουλήσει» ότι δεν κατασκευάζει νέες δομές και ότι αυτοί που τόλμησαν να έρθουν στην Ελλάδα, έχουν την υποδοχή που τους αξίζει.

Ενώ υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει, ξενοδοχεία που λόγω της κατάστασης θα μπορούσαν να νοικιαστούν για να τους στεγάσουν διασφαλίζοντας παράλληλα θέσεις εργασίας, η κυβέρνηση μετατρέπει εν μέσω πανδημίας, χιλιάδες βασανισμένους ανθρώπους, γυναίκες και παιδιά, σε άστεγους ζητιάνους στο κέντρο των μεγάλων πόλεων. Ε αυτό, κύριε Μητσοτάκη, είναι πραγματικά εγκληματικό.

(*) Οι οκτώ  οργανώσεις : Διοτίμα, ΕλΕΔΑ, ΕΣΠ, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Help Refugees / Choose Love, HumanRights360, Κέντρο Ημέρας Βαβέλ, Terre des hommes Hellas).


Πηγή: tvxs.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.