Κ. Σακελλαροπουλου απο Κομοτηνη: «Η Θρακη μπορει να αναλαβει ξανα τον ρολο που για αιωνες διαδραματιζε ως περασμα, γεφυρα και σταθμος»

Την Κομοτηνή επισκέφτηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Ας μην ξεχνάμε ότι η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη συνιστά και μια ισχυρή θωράκιση της ακριτικής Θράκης απέναντι σε οποιαδήποτε εξωτερική απειλή»

«Δημιουργήθηκε και εφαρμόζεται ένα μοντέλο αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών μοναδικό στην Ευρώπη»

Με την υπόσχεση να επιστρέψει το συντομότερο στην πόλη μας, αφήνει την Κομοτηνή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ολοκληρώνει σήμερα Σάββατο την επίσκεψή της τόσο σε αυτή όσο και στη Θράκη.

Η κ. Σακελλαροπούλου, η οποία ξεκίνησε την επίσκεψή της την Πέμπτη από την Ξάνθη, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων, επισκέφτηκε την Τσανάκλειο, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμη Δημότης Κομοτηνής, ενώ στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα.

Στη συνέχεια, αφού πραγματοποίησε μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, επισκεπτόμενη το χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου, το Βυζαντινό Κάστρο αλλά και τον Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου.

Στη συνέχεια μετέβη στην Πρυτανεία του ΔΠΘ όπου είχε συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές, για να πραγματοποιήσει επισκέψεις σε επιχειρήσεις της περιοχής το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

«Στη Θράκη δημιουργήθηκε και εφαρμόζεται ένα μοντέλο αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών μοναδικό στη Ευρώπη»

Η Πρόεδρος ξεκίνησε την επίσκεψή της στην Κομοτηνή από το Μνημείο Πεσόντων Ηρώων, όπου κατέθεσε στεφάνι.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το γραφείο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα της περιοχής από τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο.

Η κ. Σακελλαροπούλου μετέβη στην Τσανάκλειο Σχολή, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης από τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη και είχε συνάντηση με τοπικούς φορείς.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «αποτελεί για μένα μεγάλη χαρά, τιμή και συγκίνηση να βρίσκομαι σήμερα εδώ κοντά σας, στην Κομοτηνή. Όλοι γνωρίζετε τους ιδιαίτερους δεσμούς μου και την αγάπη μου για τη Θράκη».

Η Κομοτηνή, τόνισε, είναι μια πόλη με ξεχωριστή κουλτούρα, αποτελεί ιστορικά έναν τόπο συνάντησης πολιτισμών και θρησκειών και έναν τόπο, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις και η αίσθηση της κοινής μοίρας οικοδομούν ένα κοινό μέλλον. «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες της Θράκης, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, αποτελούν τον δικό σας μοναδικό πλούτο» επεσήμανε.

Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε πως πρόθεσή της ήταν να δώσει το παρών στην επέτειο από τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης και της ενσωμάτωσης στον εθνικό κορμό, της Κομοτηνής και όλης της Θράκης, αλλά τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν το επέτρεψαν.

Όμως στις δύσκολες εποχές που περνάμε οι εθνικές επέτειοι, τόνισε, μας εμψυχώνουν και μας διδάσκουν ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο: ότι δηλαδή τίποτα δεν χαρίζεται σε κανέναν άνθρωπο και σε κανέναν λαό, αν δεν αγωνιστεί για τα δικά του ιδανικά, για τη δική του εθνική και κοινωνική αυτοπεποίθηση.

Αφού απαρίθμησε τις σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η Θράκη τα προηγούμενα χρόνια, που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητα και τη νοοτροπία των κατοίκων της περιοχής, καθώς και την εικόνα της Θράκης στο εσωτερικό της χώρας, τόνισε πως παρά αυτές τις δυσκολίες υπήρξαν στη Θράκη και σημαντικά επιτεύγματα.

«Δημιουργήθηκε και εφαρμόζεται ένα μοντέλο αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών μοναδικό στη Ευρώπη και έγιναν σημαντικά βήματα στον τομέα της ανάπτυξης: οι πόλεις της περιοχής αναπτύχθηκαν, η καλλιεργήσιμη γη αυξήθηκε, ιδρύθηκε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο, κατασκευάστηκαν σημαντικές υποδομές, ενώ αρκετές επιχειρήσεις βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να δραστηριοποιηθούν» ανέφερε.

Η κ. Σακελλαροπούλου εξήρε την στάση των κατοίκων της Ροδόπης στην πρόσφατη πανδημία, αλλά και την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητα που επέδειξαν στην πρόσφατη συνοριακή κρίση του Έβρου, που προηγήθηκε της υγειονομικής κρίσης.

«Εθνική προτεραιότητα στο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας να περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για τη Θράκη»

Η Θράκη είναι μια περιοχή της χώρας με μεγάλες δυνατότητες και πλεονεκτήματα, ωστόσο αυτή τη στιγμή είναι από τις πιο υποβαθμισμένες περιφέρειες της Ελλάδας και της Ευρώπης, τόνισε, με χρόνια προβλήματα και επιδείνωση της κατάστασης από την κρίση.

Όμως σε μια εποχή που η συνεργασία και η αλληλεξάρτηση σε διεθνές επίπεδο παίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην οικονομία, στην ανάπτυξη και στη διαχείριση των κοινών προκλήσεων, η Θράκη βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο.

«Η γεωγραφική θέση και ο διασυνοριακός χαρακτήρας της είναι τα μεγάλα της πλεονεκτήματα. Αν αξιοποιηθούν σωστά, η Θράκη μπορεί να αναλάβει ξανά τον ρόλο που για αιώνες διαδραμάτιζε ως πέρασμα, γέφυρα και σταθμός στη διασταύρωση σημαντικών χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων, όπου μετακινούνταν άνθρωποι, ιδέες και εμπορεύματα και συνυπήρχαν ειρηνικά διαφορετικοί πολιτισμοί» ανέφερε.

Για τον λόγο αυτό, θεωρεί πως αποτελεί εθνική προτεραιότητα στο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας να περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για τη Θράκη. Ένα κεφάλαιο που θα αξιοποιεί την γεωγραφική θέση, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τα πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού. Για να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα της περιοχής ανά κλάδο, για να δημιουργηθούν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες και να απασχοληθούν πολλές κοινωνικές ομάδες, πρέπει να γίνει προσεκτικός σχεδιασμός τόσο από την Πολιτεία όσο και από την τοπική κοινωνία.

Χρειάζονται, σημείωσε, δημόσιες επενδύσεις και υποδομές, με κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις και προώθηση συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, για να ξεκινήσει η κατασκευή μεγάλων έργων.

Υπάρχουν σχέδια και προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, από την Περιφέρεια, τους Δήμους, τους παραγωγικούς φορείς που εργάζονται στο πλαίσιο της προοπτικής αυτής, και χρέος της Πολιτείας είναι να τους ακούσει και να τους βοηθήσει, ώστε η περιοχή να αποκτήσει το δυναμισμό που της αξίζει.

«Η Θράκη πρέπει να βρει τον βηματισμό της προς την ευημερία, την πρόοδο και την ανάπτυξη. Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που να αποδίδουν αξιοπρεπή αμοιβή. Μια ανάπτυξη και ευκαιρίες για τους πολλούς. Και για τις πολύ ικανές γυναίκες που διαθέτει η περιοχή. Με ισονομία και συμμετοχή των Ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι» τόνισε.

Άλλωστε η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν είναι εύκολη και απαιτεί, εκτός από τη στήριξη των επαγγελματιών και των εργαζομένων, την προστασία όσων από τους συμπολίτες μας ανήκουν στις πλέον αδύναμες και ευάλωτες κατηγορίες, γιατί θεωρεί πως οφείλουν, όλοι μαζί, με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης να σχεδιάσουν ένα καλύτερο μέλλον για την Θράκη και για όλη την Ελλάδα.

Στον καιρό μετά την πανδημία, όταν πλέον μπαίνει περισσότερο στη ζωή όλων η ψηφιακή εποχή με όλα όσα αυτή συνεπάγεται, ο ζωτικός για την Θράκη αγροτικός τομέας δεν μπορεί να μείνει έξω από την μεγάλη αυτή αλλαγή.

«Η γεωργία ακριβείας, η αξιοποίηση δεδομένων για την βελτιστοποίηση της παραγωγής και ποιότητας του προϊόντος, απαιτεί ένα άλμα εκπαίδευσης, κατάρτισης και δεξιοτήτων από τον σύγχρονο αγρότη και τη σύγχρονη αγρότισσα, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε πιο ευνοϊκές παραγωγικές συνθήκες και καλύτερη ποιότητα ζωής» ανέφερε, ενώ ανάλογα ισχύουν και για τη βιομηχανία, όπου διανοίγεται ένα ευρύτατο φάσμα εφαρμογών της ψηφιοποίησης, που θα μεγιστοποιούν την αποδοτικότητα και θα διευρύνουν τις παραγωγικές δυνατότητες.

Τόνισε δε την ανάγκη η περιοχή να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη, με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της, ενώ ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρό για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά με το δραστήριο εκπαιδευτικό δυναμικό του.

«Η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη συνιστά και μια ισχυρή θωράκιση της ακριτικής Θράκης απέναντι σε οποιαδήποτε εξωτερική απειλή»

Σ’ αυτήν την προσπάθεια, κανείς δεν περισσεύει, και στην πορεία αυτή προς τα εμπρός πιστεύει πως σημαντικό ρόλο πρέπει και μπορούν να παίξουν οι γυναίκες, με την εφευρετικότητα και την εργατικότητά τους, την ευαισθησία και την φαντασία τους να δίνουν περαιτέρω ώθηση στο παραγωγικό άλμα της Θράκης, έχοντας αποδείξει διαχρονικά ότι η συμβολή τους στην αναγέννηση και την πρόοδο της περιοχής είναι καθοριστική.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη συνιστά και μια ισχυρή θωράκιση της ακριτικής Θράκης απέναντι σε οποιαδήποτε εξωτερική απειλή. Κι η Θράκη μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη προς όφελος όλης της χώρας» ανέφερε, για αυτό και είναι ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας να δώσει τα κίνητρα και τις ευκαιρίες για να μην μείνουμε για άλλη μια φορά στις υποσχέσεις, για να μην βρεθούμε ξανά σε λίγο καιρό να μιλάμε για μια ακόμα χαμένη ευκαιρία.

«Με την σημερινή μου επίσκεψη στην Κομοτηνή, θέλω να στείλω από την Θράκη ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ενότητας. Η ανθρωπιά, το φιλότιμό σας και οι δημιουργικές σας δυνατότητες με γεμίζουν κουράγιο για το μέλλον του τόπου μας. Όσες φορές οι Έλληνες εργαστήκαμε με σχέδιο και αυτοπεποίθηση, με ομόνοια και αλληλεγγύη, δεν προχωρήσαμε απλά μπροστά. Κάναμε άλματα. Με σκληρή δουλειά, υπομονή και επιμονή, είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρουμε» κατέληξε.

Γιάννης Γκαράνης
«Είναι πολύ σημαντική η παρουσία της κ. Σακελλαροπούλου στην Κομοτηνή»

Η ανακήρυξη της ως επίτιμου Δημότη έγινε ως αναγνώριση της τιμής που έκανε η Πρόεδρος στην Κομοτηνή με την επίσκεψή της, σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως η επίσκεψή της τόσο στην Τσανάκλειο, όσο και σε άλλα μνημεία και ιστορικά σημεία της πόλης, θα αναδείξουν την Κομοτηνή σε όλη την Ελλάδα. «Είναι πολύ σημαντική η παρουσία της κ. Σακελλαροπούλου στην Κομοτηνή» ανέφερε, ευχόμενος η όλη επίσκεψή της να είναι θετική.

Δημήτρης Χαρίτου
«Εύχομαι η σημερινή επίσκεψη να είναι μόνο η αρχή για μία πιο στενή και πιο ουσιαστική σχέση της Προέδρου της Δημοκρατίας με την περιοχή μας»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μετά την επίσκεψη στην Τσανάκλειο τόνισε πως η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μια πολύ σημαντική χρονική στιγμή.

Και αυτό γιατί τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας που υπάρχουν στον κόσμο της εργασίας και της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας απαιτούν σοβαρές και αξιόπιστες λύσεις, ενώ είναι ανοιχτά τα μεγάλα μέτωπα των αμφισβητήσεων και των απειλών που δέχεται η χώρα μας.

Κατέθεσε δε τη βεβαιότητά του πως η κ. Πρόεδρος εξέφρασε το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου με την επισήμανσή της ότι η Θράκη είναι και θα συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας, έχοντας κατακτήσει ένα επίπεδο αρμονικής συμβίωσης, που δεν μπορεί ούτε να αμφισβητήσει ούτε να υπονομεύσει κανείς.

«Εύχομαι η σημερινή επίσκεψη να είναι μόνο η αρχή για μία πιο στενή και πιο ουσιαστική σχέση της Προέδρου της Δημοκρατίας με την περιοχή μας» τόνισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.